Δίαιτα

Να πίνω λεμόνι με χλιαρό νερό το πρωί; Είναι ωφέλιμο;

της Έλενας Αλετράρη & της Άντρια Κούρτη
10 Νοεμβρίου 2015
205053 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
xliaro nero me lemoni

Τα τελευταία χρόνια έχουν αποδοθεί δεκάδες μαγικές ιδιότητες στην πρωινή- καθημερινή κατανάλωση χλιαρού νερού με χυμό λεμονιού: αποτοξίνωση, απώλεια βάρους, αντιμετώπιση φλεγμονών, αναγέννηση οργανισμού και άλλες πολλές. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το νερό με λεμόνι απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό;

Δυστυχώς, είναι κάτι πολύ απλό για να είναι αληθινό. Υπεύθυνα όργανα για την αποτοξίνωση είναι το συκώτι, οι νεφροί, οι πνεύμονες και το δέρμα. Λειτουργούν συνεργιστικά, αποβάλλοντας όλες τις τυχόν βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες (ονομάζοντάς τις τοξίνες ή μη), αλλά και οποιοδήποτε άλλο παραπροϊόν που δεν χρειάζεται ο οργανισμός.

Είναι γεγονός ότι μια ουσία που περιέχεται στο λεμόνι (η λεμονίνη) αυξάνει την παραγωγή ενζύμων του συστήματος καταβολισμού σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια. Εκτός λοιπόν από το ότι δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες στους ανθρώπους, η ποσότητα της λεμονίνης στο συγκεκριμένο διάλυμα είναι μηδαμινή, με αποτέλεσμα και την αντίστοιχη μηδαμινή της επίδραση στην προαγωγή της ενζυμικής παραγωγής.

Συνεπώς, η επιτάχυνση ή η αύξηση της διαδικασίας καταβολισμού- απομάκρυνσης βλαβερών ουσιών, ισούται με μηδέν. Γι' αυτό, αν θέλετε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί, περιορίστε την έκθεση σε επιβαρυντικούς- τοξικούς για την υγεία παράγοντες, διατροφικούς ή μη.

Αφού λοιπόν δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για την κατανάλωση νερού με λεμόνι, ας μείνουμε στις έρευνες που εξετάζουν τα οφέλη του νερού και τα οφέλη του λεμονιού ξεχωριστά.

Αύξηση του αισθήματος του κορεσμού

Μπορεί να μην αυξάνει το μεταβολισμό, αλλά μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας και της όρεξης (όπως μπορεί και οποιοδήποτε άλλο υγρό). Είναι αλήθεια πως, αυξάνοντας την πληρότητα του στομάχου, ενισχύεται το αίσθημα του κορεσμού και μειώνεται η ανάγκη για να φας. Μια έρευνα που έγινε σε ποντίκια απέδειξε ότι οι πολυφαινόλες που είναι αντιοξειδωτικές ουσίες και βρίσκονται στα λεμόνια βοηθούν στη μείωση της αύξησης του βάρους. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει σχετική έρευνα για τους ανθρώπους.

Διέγερση του εντέρου

Διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου και προάγει την αφόδευση. Με λεμόνι, χωρίς λεμόνι, τσάι, καφές, ζεστά, κρύα, χλιαρά, φέρουν παρόμοιες ή και καλύτερες «παρενέργειες».

Ενυδάτωση

Η κατανάλωση νερού με λεμόνι ή μη, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Το νερό είναι το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης, παρόλο που κάποια άτομα δεν αποδέχονται την γεύση του. Η προσθήκη λεμονιού στο νερό μπορεί να ενισχύσει τη γεύση του και να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από το λεμόνι

Τα θρεπτικά συστατικά που θα λάβεις με την προσθήκη του λεμονιού στο νερό (αν και σε ελάχιστη ποσότητα), είναι το κάλιο, η βιταμίνη C και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτική με αποτέλεσμα να προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένεις κυρίως καρδιαγγειακές.

Αναζωογονοποιεί την αναπνοή

Η άσχημη μυρωδιά της αναπνοής που προέρχεται απο την παρουσία διάφορων βακτηριδίων μπορεί να εξαληφθεί με την κατανάλωση νερού με λεμόνι.

Αλκαλική Δίαιτα και αλκαλική δράση λεμονιού

Τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκε η καινούργια τάση της αλκαλικής δίαιτας. Τι ορίζει; Κάθε τι που τρώμε ή πίνουμε αφήνει ένα συγκεκριμένο «αποτύπωμα» (αλκαλικό ή όξινο) μετά τη διαδικασία της πέψης, το οποίο και επηρεάζει το pΗ (δείκτης που υποδηλώνει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι κάτι) του αίματος.

Συγκεκριμένα, όταν αυτό είναι όξινο, δυσχεραίνεται η απώλεια βάρους και ίσως αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα κ.ά.

Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί τόσο απλά να μεταβάλλει το pH του αίματος. Οποιοδήποτε και να είναι θεωρητικά, ή και πρακτικά το «αποτύπωμά» του στο γαστρεντερικό σωλήνα, δεν έρχεται σε άμεση επαφή και δεν επηρεάζει το αίμα. Ο οργανισμός μας δουλεύει ασταμάτητα μέσω των νεφρών και των πνευμόνων για να διατηρεί το pH του αίματος σταθερό, και ουσιαστικά, καμιά τροφή δεν μπορεί να το διαφοροποιήσει τόσο απλά.

Το χλιαρό νερό με λεμόνι αυξάνει τον μεταβολισμό;

Και για αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους αφού όπως αναφέραμε και πριν, η κατανάλωση νερού είτε αυτό περιέχει λεμόνι ή μη, ενυδατώνει τον οργανισμό και αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, θεωρείται ρόφημα χαμηλό σε θερμίδες οπότε σίγουρα προτιμάται έναντι άλλων επιλογών σε ποτά.

Τι να προσέξετε;

Παρόλο που η κατανάλωση νερού με λεμόνι θεωρείται ασφαλής, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να προσέξουμε. Για παράδειγμα συστείνεται προσοχή στην αλλοίωση του οδοντικού σμάλτου από το κιτρικό οξύ που περιέχει το λεμόνι και την οξύτητά του (όχι απευθείας βούρτσισμα των δοντιών). Για να μειώσετε το πρόβλημα αυτό, προτιμείστε την κατανάλωση νερού με λεμόνι χρησιμοποιώντας καλαμάκι.

Ένα άλλο σημείο που θα ήταν καλά να προσέξουμε είναι σε ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμισης. Το όξινο περιεχόμενο του λεμονιού, θα επιτείνει τα συμπτώματα.

Επίσης παρόλο που δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι το νερό με λεμόνι θεωρείται διουρητικό κάποια άτομα υποστηρίζουν ότι επισκέπτονται την τουαλλέτα πιο συχνά και ότι κάποιες φορές αυξάνεται η ποσότητα παραγωγής των ούρων. Φυσικά, η αύξηση κατανάλωσης νερού [σκέτου νερού] θα αυξήσει από μόνη της τις επισκέψεις στην τουαλλέτα.

Έχει το νερό με λεμόνι αρκετές φυτικές ίνες;

Ενώ το λεμόνι έχει φυτικές ίνες το νερό με λεμόνι δεν περιέχει φυτικές ίνες επειδή για την παραγωγή του χρησιμοποιείται σκέτος χυμός λεμονιού, με αποτέλεσμα οι φυτικές ίνες να μένουν στη φλούδα το λεμονιού.

Παρέχει τόνωση το νερό με το λεμόνι;

«Η μέρα μου ξεκινάει καλύτερα, νιώθω καλύτερα». Ακόμα και η εικονική (placebo), αυτή επίδραση στην ψυχική εμβέλεια του ανθρώπου, αρκεί για να γίνει το χλιαρό νερό με λεμόνι συνήθεια. Ουκ ολίγοι είναι αυτοί που έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι νιώθουν καλύτερα με το σώμα τους με αυτόν τον τρόπο, πιο τονωμένοι, θεωρώντας ακόμα ότι προάγεται επιλογή υγιεινότερων προτάσεων μέσα στη μέρα. Χαίρε ψυχολογία!

Να προτιμάται σε σχέση με το σκέτο νερό;

Παρόλο που δεν υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία, θεωρούμε ότι αν κάποιος μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση νερού μέσω της προσθήκης λεμονιού σε αυτό τότε ναι υποστηρίζουμε ότι καλύτερα να το προτιμούν. Φυσικά πάντα καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας και τις αρνητικές επιδράσεις που αναφέραμε πιο πάνω. Αν όμως τα άτομα μπορούν να ενυδατωθούν αρκετά μέσα στη μέρα και με την κατανάλωση σκέτου νερού, τότε δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος προσθήκης λεμονιού σε αυτό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

McArthur KE, Feldman M., Gastric acid secretion, gastrin release, and gastric emptying in humans as affected by liquid meal temperature, Am J Clin Nutr. 1989 Jan;49(1):51-4.

Elegbede JA, Maltzman TH, Elson CE, Gould MN, Effects of anticarcinogenic monoterpenes on phase II hepatic metabolizing enzymes, Carcinogenesis, 1993 Jun;14(6):1221-3.

Brown SR, Cann PA, Read NW, Effect of coffee on distal colon function, Gut, 1990 Apr;31(4):450-3.

Vij VA, Joshi AS, Effect of excessive water intake on body weight, body mass index, body fat, and appetite of overweight female participants, J Nat Sci Biol Med, 2014 Jul;5(2):340-4

Lewin, J. (2020) The health benefits of lemon water. [online] Available at: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-lemon-water

Olsen, N. (2018) 7 Ways your body benefits from lemon water. [online] Available at: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-lemon-water

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων
Άντρια Κούρτη
Άντρια Κούρτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος