Διατροφή

Εναλλακτικές επιλογές άπαχου κρέατος;

09 Σεπτεμβρίου 2013
20007 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Εναλλακτικές επιλογές άπαχου κρέατος;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το κρέας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας κορεσμένων λιπαρών συστήνεται να καταναλώνεται 2-3 φορές μήνα σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εκτός από το συνηθισμένο σε γεύση μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές γευστικές και πολύ υγιεινές επιλογές.

Στρουθοκάμηλλος

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε πιάτα με στρουθοκάμηλο σε εστιατόρια. Το κρέας της στρουθοκαμήλου, αν και λίγο πιο ακριβό από το μοσχάρι, είναι μία αρκετά υγιεινή επιλογή. Τα 90γρ μαγειρεμένου κρέατος προσδίδουν 132 θερμίδες, 1 γρ κορεσμένου λίπους και αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Γευστικά θυμίζει μοσχάρι και μαγειρεύεται όπως όλα τα κρέατα, αλλά το μυστικό είναι να μαγειρευτεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία και σε λιγότερο χρόνο, ώστε να μην σκληρύνει.

Ελάφι

Το κρέας ελαφιού έχει μία πολύ ελαφριά χαρακτηριστική γεύση, η οποία επηρεάζεται από την ηλικία του ζώου, την εποχή σφαγής αλλά και τη διατροφή του. Είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε λιπαρά, αφού τα 90γρ προσδίδουν μόνο 127 θερμίδες και 2 γρ λίπους, με 1 γρ κορεσμένο. Είναι άριστη πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, θειαμίνης, χαλκού, σεληνίου και βιταμινών Β. Μαγειρεύεται σε μορφή κεμπάπ, μπιφτέκι, κατσαρόλας και αχνιστό με ελαφριές λεμονάτες σάλτσες.

Αρνί

Πολλοί θεωρούν το αρνί απαγορευτικό για κάθε δίαιτα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε λίπος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέρη του ζώου, όπως το μπούτι, το οποίο έχει λιγότερο λίπος από τα υπόλοιπα μέρη. Το κρέας του αρνιού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αφού μία μερίδα των 90γρ δίνει 23γρ πρωτεΐνης λαμβάνοντας 175 θερμίδες. Μαγειρεύεται πολύ εύκολα και το κρέας του είναι ιδιαίτερα τρυφερό και μαλακό, γεγονός που μας επιτρέπει να το συνδυάσουμε με φρέσκα λαχανικά και χόρτα.

Βουβάλι

Με την χαρακτηριστική βαθιά κόκκινη απόχρωση και την ήπια γεύση του, το κρέας του μεγαλόσωμου αυτού ζώου αποτελεί μία εξαιρετική άπαχη επιλογή. Τα βουβάλια τρέφονται με χορτάρι, γεγονός που δημιουργεί μαλακό και καθαρό κρέας. Τα 90γρ βουβαλίσιου κρέατος προσδίδουν 122 θερμίδες, με 2 γρ λίπους και μόνο 1 γρ. κορεσμένο λίπος. Σύμφωνα με μία μελέτη, όσοι καταναλώνουν τακτικά βουβαλίσιο κρέας σε αντικατάσταση του μοσχαρίσιου, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο. Η εμφάνιση του είναι όμοια με την όψη του μοσχαρίσιου κρέατος, γεγονός το οποίο το κάνει καλύτερα αποδεκτό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

USDA, https://fdc.nal.usda.gov/

McDaniel J, Askew W, Bennett D, Mihalopoulos J, Anantharaman S, Fjeldstad AS, Rule DC, Nanjee NM, Harris RA, Richardson RS. Bison meat has a lower atherogenic risk than beef in healthy men. Nutr Res. 2013 Apr;33(4):293-302.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, http://www.who.int/publications/guidelines/nutrition/en/

WCRF International. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective - Online.Recommendations section.

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής