Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα ρόφημα που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Είτε σε ζεστή μορφή, είτε στη μορφή του αγαπημένου φραπέ, πέρα από την απόλαυση προσφέρει και αναρίθμητα οφέλη στην υγεία μας!
Έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με την πνευματική και σωματική διέγερση λόγω της καφεΐνης που περιέχει. Επιπλέον, έχει ευεργετική επίδραση στα καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω της αύξησης της ελαστικότητας των αγγείων και στον σακχαρώδη διαβήτη, μέσω της καλύτερης διαχείρισης της ινσουλίνης και του σακχάρου. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, αυξάνει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού, με αποτέλεσμα να μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα!
Οι ευεργετικές δράσεις του στιγμιαίου καφέ δεν σταματούν εδώ... Απαντήστε στις ερωτήσεις του Quiz και απολαύστε ακόμα περισσότερο το καφεδάκι σας!
Hoelzl C, Knasmüller S, Wagner KH, Elbling L, Huber W, Kager N, Ferk F, Ehrlich V, Nersesyan A, Neubauer O, Desmarchelier A, Marin-Kuan M, Delatour T, Verguet C, Bezençon C, Besson A, Grathwohl D, Simic T, Kundi M, Schilter B, Cavin C. Instant coffee with high chlorogenic acid levels protects humans against oxidative damage of macromolecules. Mol Nutr Food Res. 2010 Dec;54(12):1722-33. doi: 10.1002/mnfr.201000048.
Hameleers PA1, Van Boxtel MP, Hogervorst E, Riedel WJ, Houx PJ, Buntinx F, Jolles J. Habitual caffeine consumption and its relation to memory, attention, planning capacity and psychomotor performance across multiple age groups. Hum Psychopharmacol. 2000 Dec;15(8):573-581.
Boekema PJ, Samsom M, Roelofs JM, Smout AJ. Effect of coffee on motor and sensory function of proximal stomach. Dig Dis Ssi. 2001 May;46(5):945-51.
Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.