Συστάσεις Διατροφής

5+1 λόγοι για να επιλέξεις ολική άλεση στο πρωινό σου!

15 Νοεμβρίου 2017
15753 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
giati na epilekseis olikh alesh sto prwino sou

Πολλές είναι οι μελέτες που αναδεικνύουν τα οφέλη του ισορροπημένου πρωινού και προτείνουν την καθημερινή κατανάλωσή του από όλες τις ηλικιακές ομάδες

Γιατί προϊόντα ολικής άλεσης;

Από όλα τα θρεπτικά συστατικά θα εστιάσουμε στα προϊόντα ολικής που απαντώνται σχεδόν πάντοτε στο πρωινό σε διάφορες μορφές (π.χ. δημητριακά, ψωμί, φρυγανιές κ.α.) και παρασκευάζονται από άλευρα προερχόμενα από ολόκληρο τον καρπό (φλοιό, πίτουρο, ενδοσπέρμιο). Πάμε να δούμε 6 λόγους για να τα έχετε στο πρωινό σας.

1. Αίσθημα κορεσμού

Η ολική άλεση στα προϊόντα προσφέρει, λόγω των φυτικών ινών, μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας και κορεσμού στον οργανισμό σε σχέση με τα πιο επεξεργασμένα, καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα αποφυγής υπερκατανάλωσης τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Υγεία και ευεξία

Πολλά ερευνητικά δεδομένα συσχετίζουν την κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης με τη συνολικά σωστότερη και πιο ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά, η όποια οδηγεί συχνά σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δράσης. Οι πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που αναπτύσσονται, σχετίζονται άμεσα με τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας.

Ιδέα πρωινού για ενέργεια και ευεξία με ολική άλεση

Θέλετε να δείτε μία γευστική ιδέα για ενέργεια και πρωινό που συνδυάζει τα οφέλη της ολικής άλεσης; Ετοιμάστε για πρωινό ένα μπολ δημητριακών ολικής άλεσης με γάλα χαμηλό σε λιπαρά... εύκολο και κυρίως θρεπτικό.

Μάλιστα, αν συνδυάσετε σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης θα ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τη θρεπτική του αξία

Έτσι ξεκινάτε την ημέρα σας με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, ασβέστιο, σίδηρο και όλα τα οφέλη που ακολουθούν το κάθε συστατικό... τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο ακόλουθο infographic!

 

mini infographic 5 1 logoi gia na epilekseis oliki alesi sto proino sou

 

3. Βιταμίνες Β για ενέργεια στο φουλ

Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα επεξεργασμένα σιτηρά!

Και αυτό γιατί;

Διατηρείται ανέπαφος ο φλοιός του κόκκου του σιταριού, ο οποίος είναι πιο πλούσιος σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται και στο τελικό προϊόν. Έτσι, κερδίζετε την ενέργεια και ευεξία που σας προσφέρουν οι βιταμίνες αυτής της κατηγορίας, αφού λαμβάνουν μέρος σε μία σειρά διεργασιών για τον καλύτερο μεταβολισμό των συστατικών των τροφίμων και την παραγωγή ενέργειας, αλλά και στην παραγωγή ορμονών για καλύτερη διάθεση!

4. Καλύτερη ρύθμιση γλυκόζης αίματος

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης διαθέτουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα πιο επεξεργασμένα, κυρίως λόγω των φυτικών ινών, προσφέροντας καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Η ευγλυκαιμία που προκύπτει, αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών, ενώ η μη απότομη μεταβολή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιτρέπει την κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

5. Λιπιδαιμικό προφίλ

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης του διατροφικού λίπους, γεγονός που δρα προστατευτικά και ευεργετικά στο λιπιδαιμικό προφίλ εκείνου που τα καταναλώνει τακτικά. Αντίστοιχη δράση έχει βρεθεί σε πρόσφατες μελέτες και για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

6. Υγεία πεπτικού

Πολυάριθμες μελέτες συσχετίζουν την υψηλή κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης, πλούσιων σε φυτικές ίνες, με την υγεία του πεπτικού συστήματος είτε πρόκειται για προστασία από διαφόρους τύπους νεοπλασιών είτε για απλές καταστάσεις, όπως η δυσκοιλιότητα (κυρίως λόγω της αύξησης της κινητικότητας του εντέρου).

Αναγνωρίστε την ολική άλεση στις ετικέτες τροφίμων

Αξίζει, παράλληλα να επισημανθεί ότι είναι σημαντική η ορθή ανάγνωση της ετικέτας των τροφίμων προκειμένου να διαπιστωθεί η ποσότητα της ολικής άλεσης που υπάρχει στο προϊόν. Έτσι καλό θα είναι να προτιμούνται όσα τρόφιμα αναφέρουν ρητά στη συσκευασία τους τον όρο «Ολικής Άλεσης», ο όποιος θα αναγράφεται στις αρχικές θέσεις των συστατικών, με την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες να είναι τουλάχιστον 3 γρ/100γρ.

Η επιθυμητή ποσότητα κατανάλωσης φυτικών ινών ημερησίως, ανέρχεται στα 25γρ με τη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης στο πρωινό να προδιαθέτει μεγαλύτερη πιθανότητα κάλυψης του

Οι γευστικές επιλογές στο πρωινό σας δε, μπορούν να ενισχυθούν καθώς τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά στο πρωινό σας, μπορούν άνετα να συνδυαστούν με πιο γλυκά συστατικά, όπως σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα ή ακόμα και λίγο μέλι, καλύπτοντας την επιθυμία για ύπαρξη της γλυκιάς γεύσης. Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνεται ανεπιφύλακτα η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων ολικής άλεσης στο πρωινό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σε ένα δυναμικό ξεκίνημα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Marventano S, Vetrani C, Vitale M, Godos J, Riccardi G, Grosso G. Whole Grain Intake and Glycaemic Control in Healthy Subjects: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2017 Jul 19;9(7) Review.

Chen GC, Tong X, Xu JY, Han SF, Wan ZX, Qin JB, Qin LQ.Whole-grain intake and total, cardiovascular, and cancer mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies.Am J Clin Nutr. 2016 Jul;104(1):164-72. Review.

Mann KD, Pearce MS, McKevith B, Thielecke F, Seal CJ, Whole grain intake and its association with intakes of other foods, nutrients and markers of health in the National Diet and Nutrition Survey rolling programme 2008-11. Br J Nutr. 2015 May 28;113(10):1595-602

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.