Συστάσεις Διατροφής

7 τροφές για ομορφιά μέσα και έξω

της Γεσθημανής Βαφειάδου
31 Μαΐου 2016
29007 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
7 τροφές για ομορφιά μέσα και έξω

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είμαστε τελικα ότι τρώμε; Υπάρχουν στην πραγματικότητα αντιγηραντικές τροφές; Μπορώ να έχω ένα υγιές και όμορφο δέρμα; Πως μπορώ να «ομορφύνω» το δέρμα μου εφαρμόζοντας φυσικά συστατικά; Οι απαντήσεις φυσικά και κρύβονται στη φύση και στη διατροφή μας!

Η σημασία της διατροφής για το δέρμα είναι σπουδαία! Ο ρόλος της είναι σημαντικός ως προς την υγεία του δέρματος, την πρόληψη των κυτταρικών βλαβών, ακόμα και για τη βελτίωση της κλινικής εικόνας, ή και θεραπεία, ποικίλων δερματολογικών παθήσεων. Το δέρμα μας υπόκειται καθημερινά, καθ’ όλη της διάρκεια του 24ώρου, σε συνεχείς διαδικασίες ωρίμανσης και αναγέννησης των κυττάρων του. Ωστόσο, ποικίλες εσωτερικές ή και εξωτερικές επιδράσεις όπως το άγχος, η στεναχώρια, οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, η υπεριώδης (UV) ηλιακή ακτινοβολία, οι ρύποι της ατμόσφαιρας, το κάπνισμα κ.ά. επιβραδύνουν τις διαδικασίες αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος, επιδρώντας αρνητικά στην υγεία του και κατ’ επέκταση στη γενικότερη εικόνα του.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, αναδεικνύουν συνεχώς τη σημασία συγκεκριμένων τροφίμων, στη γενικότερη υγεία του σώματος και του δέρματος. Τα τρόφιμα αυτά, γνωστά και ως super foods, περιέχουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία προσφέρουν στο δέρμα αντιοξειδωτικούς, αντιγηραντικούς, αντικαρκινικούς παράγοντες, βιταμίνες, μέταλλα κ.ά. Κάποια από τα πιο γνωστά super foods για την υγεία και εμφάνιση του δέρματος είναι τα εξής: μέλι, καρότα, αβοκάντο, aronia berries, acai berries, quinoa, πορτοκάλια, μαύρη σοκολάτα. Ας εξετάσουμε κάποια από αυτά!

Πράσινο τσάι

prasino tsai

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση 2 έως 6 φλυτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα, μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση των βλαβών που έχουν επέλθει από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως επισής στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, ακόμα και την άνοια. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι στο πράσινο τσάι βρίσκεται ακόμα ένα σπουδαίο αντιοξειδωτικό, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Η επιγαλλοκατεχίνη επιδρά θετικά στην διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, στη μειώση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, αλλά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Όσον αφορά την εμφάνιση του δέρματος, η επιγαλλοκατεχίνη έχει ιδιότητες δέσμευσης και καταστροφής των ελευθέρων ριζών οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις διαδικασίες της γήρανσης.

Tip: Αν προτιμάτε το κρύο τσάι, αναζητήστε αυτό που δεν περιέχει ζάχαρη

Μάσκα ματιών με πράσινο τσάι και μέλι

  • 1 φακελάκι πράσινο τσάι
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Κόβουμε το φακελάκι του τσαγιού και τοποθετούμε το περιεχόμενό του σε ένα μικρό φλιτζανάκι. Διαβρέχουμε το τσάι με μικρή ποσότητα νερού (να γίνει πολτός) έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα έκδοχα του τσαγιού. Προσθέτουμε το μέλι και αναμειγνύουμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε το μείγμα σαν μάσκα στην περιοχή των ματιών (περιμετρικά) και αφήνουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε με άφθονο χλιαρό νερό.

Tip: Είναι ιδανική και για μάσκα προσώπου!

Acai Berries

acai berries

Το Acai Berry είναι ένα σκούρο μωβ φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες A,C,E,B, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο και πολλά άλλα ανόργανα άλατα, προσφέροντας έτσι πλούσια οφέλη στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Η πλούσια περιεκτικότητα των Acai Berries σε διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στην προώθηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Επίσης, η αξιοσημείωτη συγκέντρωσή τους σε αντιοξειδωτικές ενώσεις (π.χ. πολυφαινόλες), συμβάλλει στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης του δέρματος, προστατεύοντας από τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και την καταστροφή του κολλαγόνου, αλλά και αυξάνοντας τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της υψηλής αντιοξειδωτικής συγκέντρωσης αποτελεί το γεγονός ότι στα Acai Berries ανευρίσκονται 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσιές απ’ ότι στα κόκκινα σταφύλια (κόκκινο κρασί).

Aronia Berries

Aronia Berries

Πρόκειται για μικρά και αρκετά ξινά μούρα. Η αντιοξειδωτική δύναμη των μούρων Aronia, γνωστά και ως chokoberries, είναι ιδαίτερα σημαντική! Πολυάριθμες μελέτες αναδεικνύουν τη συμβολή των Aronia Berries στη μείωση των φλεγμονών, στην πρόληψη εμφάνισης των ρυτίδων γήρανσης του δέρματος, αλλά και στην καταπολέμηση της ακμής

Μαύρη σοκολάτα

mayrh sokolata

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, φλαβονόλες, κατεχίνες), τα οποία καθυστερούν τις κυτταρικές βλάβες και κατ’ επέκταση τη γήρανση του δέρματος. Επίσης, η ύπαρξη του αμινοξέος τρυπτοφάνη το οποίο μεταβολίζεται σε σεροτονίνη (ορμόνη της χαράς), συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσης. Να θυμάστε πως οι φλαβονόλες παρέχουν στο δέρμα προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, δηλαδή φωτοπροστασία.

Μάσκα λάμψης και ενυδάτωσης προσώπου με σοκολάτα

  • 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη σοκολάτας

Αναμειγνύουμε τα υλικά μεταξύ τους. Εφαρμόζουμε στην περιοχή του προσώπου, του ντεκολτέ και του λαιμού για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε με άφθονο χλιαρό νερό.

Μέλι

meli

Το μέλι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, ιχνοστοιχεία, ανόργανα άλατα και πρωτεϊνες, στοιχεία χρήσιμα για την διατήρηση και προαγωγή της υγείας μας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντοξειδωτικές ουσίες, το καθιστά τον «χρυσό» της φύσης! Όσον αφορά τη χρήση του στην περιποίηση του δέρματος, πρόκειται για ένα φυσικό ενυδατικό συστατικό το οποίο έχει την ιδιότητα να συγκρατεί την υγρασία στα ανώτερα επίπεδα της επιδερμίδας. Το μέλι, χρησιμοποιούνταν από τα αρχαία ακόμη χρόνια για θεραπευτική χρήση. Οι Αιγύπτιοι το είχαν εντάξει στην ιατρική τους και οι Έλληνες στη θεραπεία δερματικών διαταραχών και παθήσεων. Στις μέρες μας, για τη διατήρηση της ομορφιάς, το μέλι χρησιμοποιείται σε καλλυντικά σκευάσματα σοχεύοντας στην φροντίδα του δέρματος, αλλά και των μαλλιών.

Peeling προσώπου με μέλι

  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αμύγδαλα (αλεσμένα)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι

Αναμείγνύουμε τα υλικά μεταξύ τους και εφαρμόζουμε το peeling στην περιοχή του προσώπου (του ντεκολτέ και του λαιμού προαιρετικά) με ήπιες και ελαφριές κινήσεις (αποφεύγουμε την περιοχή των ματιών). Αφαιρούμε με άφθονο χλιαρό νερό.

Tip: Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε συστηματικά την αντηλιακή σας κρέμα, με συχνές ανανεώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Quinoa

quinoa

Ο σπόρος Quinoa – Κινόα, είναι πλούσιος σε βασικά αμινοξέα, πρωτεϊνες, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, D). Σημαντικό χαρακτηριστικό της Κινόα είναι ότι γεγονός ότι δεν περιέχει γλουτένη και είναι πιο εύπεπτη από ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη, συγκριτικά με άλλα σιτηρά όπως σιτάρι ή σίκαλη. Επιπρόσθετα, η κινόα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δραση για τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, μπορεί να προστατέψει από καρδιαγγειακά αλλά και δερματικά προβλήματα (π.χ. ψωρίαση).

Αβοκάντο

avocado

Το αβοκαντο περιέχει κάλιο, σε μάλιστα μεγαλύτερη περιεκτικότητα από ότι οι μπανάνες. Είναι πλούσιο σε γλουταθειόνη, η οποία έχει σπουδαίο αντιοξειδωτικό ρόλο καταπολεμώντας τη δημιουργία ελευθέρων ριζών στα κύτταρα του δέρματος, επιβραδύνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία της γήρανσής του και συμβάλλοντας στην διατήρηση της ελαστικότητάς του.

Μάσκα προσώπου με αβοκάντο

  • ½ ώριμο αβοκάντο
  • 1 ½ κουταλιά του γλυκού μέλι

Πολτοποιούμε το αβοκάντο και προσθέτουμε το μέλι. Εφαρμόζουμε στην περιοχή του προσώπου, του ντεκολτέ και του λαιμού για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε με άφθονο χλιαρό νερό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Harris G. R., Twersky J. M., Pratt S. G., Greenway H. T.; Superfoods and supernutrients in nutrition of the skin. Botanical medicine in clinical practice 2008 pp. 797-806.

Honey in Cosmetic Preparations. Sitaram Dixit. Chemical Weekly October 4, 2005.

Sowmya Kaimal, Devinder Mohan Thappa; Diet in dermatology: Revisited. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2010 Mar-Apr;76(2):103-15.

Stefanie Williams, Slobodanka Tamburic, Carmel Lally; Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light. Journal of Cosmetic Dermatology, 8, 169–173.

Γεσθημανή Βαφειάδου
Γεσθημανή Βαφειάδου Αισθητικός - Κοσμητολόγος, M.Sc.