640
Δίαιτα

Γιατί είναι επικίνδυνες οι δίαιτες της μόδας;

19 Μαρτίου 2012
1 λεπτό να διαβαστεί
Γιατί είναι επικίνδυνες οι δίαιτες της μόδας;

Photo source: www.shutterstock.com

Πολλές φορές, τα άτομα που αναζητούν απεγνωσμένα έναν θαυματουργό τρόπο για να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, καταφεύγουν στις λεγόμενες «δίαιτες της μόδας» ή αλλιώς «χημικές δίαιτες».

Εν όψει του καλοκαιριού μάλιστα, αυτό το φαινόμενο γίνεται ολοένα και πιο συχνό. Ως προσκεκλημένος στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm, επεχείρησα να προφυλάξω αυτά τα άτομα, εξηγώντας τα ποια είναι τα πραγματικά αποτελέσματα που φέρνουν αυτές οι δίαιτες στο σώμα τους.

Στο ξεκίνημα της κουβέντας, μου ζητήθηκε από τον δημοσιογράφο κ. Ιωάννου, να αναφέρω τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου διατροφικού μοντέλου. Μια τέτοια δίαιτα, λοιπόν, υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα, συστήνει «μαγικές τροφές» που καίνε το λίπος, προωθούν τον αποκλεισμό μιας μεγάλης ομάδας τροφίμων, όπως τα αμυλούχα, προωθούν τη μονοφαγία, και προτείνουν συγκεκριμένους συνδυασμούς γευμάτων.

Οι δίαιτες αυτές ξεκίνησαν για ιατρικούς σκοπούς. Τις ακολουθούσαν άτομα που έπρεπε να χάσουν πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να μπει στο χειρουργείο. Στη συνέχεια όμως, ο ρόλος τους άλλαξε πολύ. Έγιναν ευρέως γνωστές επειδή τις ακολούθησαν πολλοί αστέρες του Hollywood που είναι πρότυπο για πολλούς από εμάς τους «κοινούς θνητούς».

Σε συζήτηση που έγινε με τους ακροατές άνοιξε το σοβαρό θέμα της ασφάλειας αυτού του διατροφικού μοτίβου. Μια τέτοια δίαιτα ακολουθείται συνήθως για 2 βδομάδες και είναι ασφαλής για κάποιον που δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το μεγλύτερο μειονέκτημα αυτών των διαιιτών είναι πως τα απωλεσθέντα κιλά επαναπροσλαμβάνονται - πολλές φορές μάλιστα, το άτομο παίρνει περισσότερα κιλά από αυτά που έχασε αρχικά. Αυτό συμβαίνει γιατί χάνονται υγρά και μυϊκός ιστός, λόγω της ταχύτατης απώλειας, ενώ μετά προσλαμβάνεται το λίπος και υγρά που χάθηκαν. Μετά από συνεχείς τέτοιες δίαιτες, ο μεταβολισμός χάνει τη λειτουργικότητά του και το άτομο παύει να χάνει κιλά με τον ίδιο ρυθμό.

Ένας άλλος ακροατής αναρωτήθηκε αν είναι πιο δύσκολο για έναν παχύσαρκο να αποβάλει το περιττό του βάρος. Η απάντηση μου ήταν θετική- ο μεταβολισμός ενός παχύσαρκου δε λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, όπως ενός ατόμου με φυσιολογικό βάρος. Επίσης, εξήγησα πως ένα παχύσαρκο άτομο έχει κακές διατροφικές συνήθειες, οπότε είναι πολύ πιο ευάλωτο σε παρεκτροπή από τη σωστή διατροφική συμπεριφορά.

Η συζήτηση έκλεισε με μια ακροάτρια που ρώτησε αν αρκεί η χρήση θερμιδομετρητή ως οδηγός για την απώλεια κιλών. Είναι μια απορία πολλών πελατών μου, στους οποίους διευκρινίζω πως το αδυνάτισμα δεν είναι μόνο θέμα θερμίδων, αλλά και από πού προσλαμβάνονται οι θερμίδες αυτές. Για παράδειγμα, άλλη θρεπτική αξία έχουν 1500 θερμίδες από φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς και άλλη από κόκκινο κρέας.

  • Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.
×
×