Διατροφή

Γαστρονομικό ταξίδι στην Σπερχειάδα

30 Ιανουαρίου 2024
12228 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
gastronomiko taksidi stin sperxeiada

Photo source: www.canvva.com

Αν είσαι λάτρης της της παράδοσης, της τέχνης, της φύσης, του αθλητισμού, του καλού φαγητού ή απλά της καλοπέρασης τότε σου έχω τον κατάλληλο προορισμό! Η Σπερχειάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς όποτε και να έρθεις σίγουρα κάτι θα συναντήσεις.

Πάμε να δούμε που βρίσκεται η γεωγραφική του θέση

Η Σπερχειάδα είναι κωμόπολη του Νομού Φθιώτιδας και έδρα του Δήμου Μακρακώμης . Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κωμόπολη της Δυτικής Φθιώτιδας με 2.875 κατοίκους. Κτίστηκε προς το τέλος της Τουρκοκρατίας και μετά την άλωση του Σουλίου από τον Αλή Πασά. Αρχικά ονομαζόταν Αγά (από τον αφέντη της περιοχής, Τούρκου Αγά), όμως τος 1904 η κωμόπολη πήρε το σημερινό της όνομα από το ομώνυμο ποτάμι, τον Σπερχειό. Βρίσκεται 35 χλμ. δυτικά της Λαμίας, νότια του Σπερχειού ποταμού. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Γουλινά (1467μ.) και έχει μέσο σταθμικό υψόμετρο 240μ.

10 λόγοι να επισκεφθείς την Σπερχειάδα

1. Παλαιός Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Σπερχειάδας καθώς είναι ο πολιούχος της. Ιστορικά κυριαρχεί για την Σπερχειάδα ο παλιός ερειπωμένος Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ανατινάχτηκε από τους Ναζί στις 18/6/1944 κατά το ολοκαύτωμα της πόλης.

2. Παναγία Γόργιανη

Στον Ιστορικό ορεινό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχοντας θέα στην κοιλάδα του Σπερχειού, η Γόργιανη αποτέλεσε καταφύγιο για τον άμαχο πληθυσμό της μαρτυρικής πόλεως Σπερχειάδας κατά την περίοδο της κατοχής και στο ολοκαύτωμα της πόλεως το 1944. Βρίσκεται στο 4οχλμ της επαρχιακής οδού Σπερχειάδας – Άνω Καλλιθέας.

3. Καλύβα Στεφανή

Το ξεκίνημα της αντίστασης από μια καλύβα στην Σπερχειάδα όπου ο Άρης Βελουχιώτης όρκισε τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών.

4. Λαογραφικό Μουσείο Σπερχειάδας "Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα"

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1998 στην Σπερχειάδα από τον ευεργέτη της πόλεως Αθανάσιο Δ. Ακρίδα. Παρουσιάζει τις οικήσεις του ανθρώπου στη Δυτική Φθιώτιδα κατά τους νεολιθικούς χρόνους, την ιστορία της κατά τους αρχαίους χρόνους, περνάει στην Βυζαντινή Εποχή και καταλήγει στην ιστορία της από το 15ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

5. Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Αθανάσιος Ακρίδας»

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Σπερχειάδας στο πλαίσιο της πολύχρονης προσπάθειας του για τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου του, διοργανώνει επί σειρά ετών κάθε Αύγουστο το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Αθανάσιος Ακρίδας» στην Σπερχειάδα, πλησίον του Λαογραφικού Μουσείου “Αθανάσιος & Μαίρη Ακρίδα”. Συμμετέχουν χορευτικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού στα πλαίσια στης ανταλλαγής πολιτισμού και κουλτούρας.

6. Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων – Θ.Ε.Σ.Μα

Εκτός των άλλων η Σπερχειάδα αποτελεί και πολιτιστικό - καλλιτεχνικό προορισμό καθώς κάθε Σεπτέμβριο εδώ και 6 χρόνια πραγματοποιούνται οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων ερασιτεχνικών θιάσων που διαρκούν 10 ολόκληρες ημέρες. Συμμετέχουν θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, ενώ στην κριτική επιτροπή βρίσκονται καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου (ηθοποιοί, σκηνογράφοι, χορογράφοι, συγγραφείς). Η Σπερχειάδα αγαπά το θέατρο γι’ αυτό και έχει μόνιμη θεατρική σκηνή για μικρούς και μεγάλους, το επονομαζόμενο Θ.Ε.Σ.Μα. όπου εδρεύει στην περιοχή στον χώρο που παλαιού κινηματοθεάτρου, με παραστάσεις όλο το χρόνο.

7. Αθλητικές Εκδηλώσεις:

Η Σπερχειάδα με πλούσιο αθλητικό πολιτισμό μπορεί να καλύπτει μεγάλη γκάμα αθλητικών δραστηριοτήτων για όλα τα γούστα. Αν είσαι λάτρης του αθλητισμού και της φύσης τότε σίγουρα πρέπει να την επισκεφθείς.

  • Πανελλήνιοι Αγώνες Motocross
  • Enduro Festival
  • Ποδηλατικοί Αγώνες «Goulinas Volcano Enduro» (Goulinas MTB Race)
  • Ημιμαραθώνιος Σπερχειού «Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα»
  • Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος (Goulinas Trail)

8. Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Σπέρχεια»

Το πολιτιστικό Φεστιβάλ “Σπέρχεια” αποτελεί θεσμό πάνω από 30 χρόνια για την Κοινότητα Σπερχειάδας. Πρόκειται για μία ολόκληρη εβδομάδα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου γεμάτη εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων που να γεμίσει την πόλη με μουσική, χορό, κουκλοθέατρο, φωτογραφίες, τραγούδι, ζωγραφική και παραστάσεις.

9. Ανθοκομική Έκθεση Σπερχειάδας

Στην καρδιά της άνοιξης τον Μάιο η πόλη γίνεται ένας κήπος γεμάτος χρώματα και αρώματα. Η κεντρική πλατεία Σπερχειάδας ευωδιάζει καλώντας όλους τους ντόπιους και τους επισκέπτες να υποδεχτούν μαζί την άνοιξη.

10. «Το 10 το καλό»: Για να γευτείς το κοκορέτσι…!!

Η Γαστρονομική πλευρά της πόλης.

Το παρατσούκλι μας είναι «Κοκορετσάδες», και όχι άδικα.

Γιορτή Κοκορετσιού

Το κοκορέτσι είναι ένας τοπικός παραδοσιακός μεζές που αποτελείται από εντόσθια, όπως συκώτι, πνευμόνι, καρδιά, γλυκαδάκια περιτυλιγμένα με τα έντερα του ζώου. Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Στην Σπερχειάδα έχει την τιμητική του κυρίως το Πάσχα, τον Ιούνιο στην «Γιορτή κοκορετσιού» και κάθε Οκτώβριο στο πολυφημισμένο ετήσιο παζάρι.
Η πρώτη Γιορτή κοκορετσιού πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023 και ήταν μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Σπερχειάδας. Πρόκειται για 130 μέτρα κοκορετσιού που ενώνουν τις δύο όμορφες πλατείες της Σπερχειάδας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν «το λουκούμι της δυτικής Φθιώτιδας», σερβιριζόμενο από τους εθελοντές και να γλεντήσουν μέχρι πρωίας με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Ετήσιο Παζάρι Σπερχειάδας

Tο Παζάρι της Σπερχειάδας ανοίγει τις πύλες του στους κατοίκους αλλά και επισκέπτες της πόλης, προσφέροντας για 5 μέρες μία δραστηριότητα που κρατά από παλιά, μιας και ξεκίνησε ως ζωοπάζαρο και εξελίχθηκε σε εμποροπανήγυρη. Διεξάγεται κάθε χρόνο από 20 έως 24 Οκτωβρίου. Για τους μεγάλους είναι μία ευκαιρία για αγορές και «παζαρέματα» και για τους μικρούς μια βόλτα με το «μαλλί της γριάς» στο χέρι στα γνωστά σε όλους συγκρουόμενα, ενώ οι ταβέρνες αποτελούν παραδοσιακές στάσεις για ξεκούραση και αναπλήρωση δυνάμεων τρώγοντας αρνί ψητό, κοκορέτσι, σουβλάκι ή λουκάνικο.

sperxeiada poli

Στα πλαίσια του παζαριού διεξάγεται στην κεντρική πλατεία Σπερχειάδας και η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων Δυτικής Φθιώτιδας «Δρόμοι των Γεύσεων». Εκεί μπορείς να έρθεις σε επαφή με τους παραγωγούς και γνωρίσεις τα προϊόντα τους, όπως:

  • Μέλι και τα παράγωγά του (παστέλι, κηραλοιφή κ.ά.)
  • Γλυκά κουταλιού
  • Παραδοσιακές πίτες
  • Τραχανάς, Χυλοπίτες, Χειροποίητα Ζυμαρικά
  • Τσίπουρο, Κρασί, Λικέρ
  • Κάστανα
  • Ξηροί καρποί (Καρύδια, Αμύγδαλα, Κελυφωτό Φιστίκι)
  • Αρωματικά φυτά και βότανα (ρίγανη)
  • Όσπρια
  • Χειροποίητα σαπούνια φτιαγμένα από ελαιόλαδο

Circus Street Food Festival

Πρόκειται για ένα κορυφαίο γαστρονομικό και πολιτιστικό δρώμενο στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη χρονιά στην πόλη της Σπερχειάδας τον Φεβρουάριο του 2023. Μία πρωτότυπη ιδέα του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Σπερχειάδας στην οποία μπορείς να γευτείς είτε γλυκές είτε αλμυρές σύγχρονες γαστρονομικές προτάσεις του street food από διακεκριμένους σεφ και από τοπικές επιχειρήσεις εστίασης.

Γουρνουνοχαρές στην Σπερχειάδα με νόστιμες "Τσιγαρίθρες", "λουκάνικα", "χοιρινό προκοίλι", "μπουμπάρια"

Εν όψει των Χριστουγέννων η Κίνηση Πολιτών Σπερχειάδας (ΚΙ.ΠΟ.Σ.) βρίσκεται στην πλατεία ετοιμάζοντας παραδοσιακούς μεζέδες (τσιγαρίθρες, λουκάνικα, μπουμπάρια), κερνώντας, ντόπιους και μη, άφθονο κρασί και τσίπουρο και γλεντώντας.

Τσιγαρίθρες

Είναι μια παλιά ιεροτελεστία για να διαχωρίσουν το λίπος του χοιρινού από το κρέας. Κόβονται κομμάτια λίπους από τα πιο «παστωμένα» τμήματα του χοιρινού κυρίων στην κοιλιακή χώρα τα οποία έχουν και λίγο κρέας. Το τοποθετούν στο καζάνι με πολύ φωτιά και αρχίζει να βράζει και έτσι βγάζουν το λίπος το οποίο παλιά το αποθήκευαν για την υπόλοιπη χρονιά. Συγχρόνως τα μικρά κομμάτια λίπους και κρέατος μειώνονται συνεχώς και στο τέλος ό,τι απομείνει το σβήνουν με καλό κρασί και αυτό για πολλές μέρες είναι ένας καλός και πρόχειρος μεζές που συνοδεύει τα τραπέζια.

Μπουμπάρια

Είτε με ρύζι είτε με πλιγούρι τα μπουμπάρια είναι είδος που δεν λείπει από το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το παχύ έντερο του χοιρινού, τα εντόσθια δηλαδή, πνευμόνι, καρδιά και τα λίπη τους και μαζί λίγος κιμάς χοιρινός χοντροκομμένος, πράσο και ρύζι είναι τα βασικά υλικά. Με όλα αυτά τα υλικά γεμίζουν το χοιρινό έντερο και στη συνέχεια τα ψήνουν. Από περιοχή σε περιοχή προσθέτουν και αφαιρούν υλικά καθώς το έθιμο κρατά από την τουρκοκρατία.

Λουκάνικο

Το λουκάνικο είναι τρόφιμο από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας με καρυκεύματα και λαχανικά σε σχήμα κυλινδρικό. Τα περισσότερα λουκάνικα περιβάλλονται με ένα περίβλημα για να κρατήσουν το σχήμα τους. Αυτό το περίβλημα είναι φυσικό (έντερο ζώου) ή συνθετικό. Μερικές φορές το περίβλημα αφαιρείται πριν την κατανάλωση. Τα λουκάνικα διατηρούνται με πάστωμα, κάπνισμα ή αποξήρανση.

Κούλουμα στη Σπερχειάδα

Το παραδοσιακό γαϊτανάκι και τα κούλουμα έχουν την τιμητική τους το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Στην κεντρική πλατεία της πόλης προσφέρεται από τους διοργανωτές της περιοχής λαγάνα, φασολάδα και χαλβάς.

Παραδοσιακά προϊόντα

Ως επισκέπτης στην Σπερχειάδα δεν γίνεται να μην γευτείς τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία φυσικά αν σου αρέσουν μπορείς να τα προμηθευτείς και για το σπίτι σου! Μεγάλη ποικιλία σε παραδοσιακά προϊόντα φτιαγμένα με αγνά υλικά από ντόπιους παραγωγούς. Τέτοια είναι τα γαλακτοκομικά (φέτα, παραδοσιακό γιαούρτι), χειροποίητες πίτες με χωριάτικο φύλλο (χορτόπιτα, τυρόπιτα κ.ά.), παραδοσιακές χυλοπίτες, τραχανάς, γλυκά του κουταλιού.

Εν κατακλείδι, όποια εποχή του χρόνου και να επισκεφτείς την Σπερχειάδα θα μαγευτείς τόσο από την ομορφιά της όσο και από τις γεύσεις της. Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι ένας προορισμός φιλικός για όλη της οικογένεια που καλύπτει όλα τα γούστα! Και αν τελικά την επισκεφθείς, μην διστάσεις να μας αφήσεις τις εντυπώσεις σου σε ένα σχόλιο!

Ζήνα Βαρσάμη
Ζήνα Βαρσάμη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Ζήνα Βαρσάμη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον εκπαίδευση στις διατροφικές διαταραχές (Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity). Είναι επιστημονικός συνεργάτης και αρθρογράφος του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας.