Διατροφή

Διατροφικά «αμαρτήματα» που κρύβουν θησαυρούς

13 Απριλίου 2016
21177 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Διατροφικά «αμαρτήματα» που κρύβουν θησαυρούς

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μαύρη Σοκολάτα

Περιέχει λίπος και θερμίδες, για αυτό και η κατανάλωσή της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο (30 γρ. δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα). Είναι όμως και πηγή καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, νατρίου, χαλκού και βιταμινών και έτσι συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αποτελεί επίσης πλούσια πηγή πολυφαινολών, που ελαττώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Έχει θετικές επιπτώσεις στο συναισθηματικό στρες, βελτιώνει τη διάθεση μέσω της σεροτονίνης και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, μέσω της θεοβρωμίνης που περιέχει.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Corti R, Perdrix J, Flammer AJ, Noll G. Dark or white chocolate? Cocoa and cardiovascular health]. Rev Med Suisse. 2010 Mar 10; 6(239):499-500, 502-4.

Galleano M, Oteiza PI, Fraga CG. Cocoa, chocolate, and cardiovascular disease. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec; 54(6):483-90.

Steinberg FM, Bearden MM, Keen CL. Cocoa and chocolate flavonoids: implications for cardiovascular health. J Am Diet Assoc. 2003 Feb; 103(2):215-23.

Kris-Etherton PM, Keen CL. Evidence that the antioxidant flavonoids in tea and cocoa are beneficial for cardiovascular health. Curr Opin Lipidol. 2002 Feb; 13(1):41-9.

Sabaté J, Wien M.Nuts, blood lipids and cardiovascular disease. Asia Pac J Clin Nutr. 2010; 19(1):131-6.

Li TY, Brennan AM, Wedick NM, Mantzoros C, Rifai N, Hu FB. Regular consumption of nuts is associated with a lower risk of cardiovascular disease in women with type 2 diabetes. J Nutr. 2009 Jul;139(7):1333-8.

Tey SL, Brown R, Gray A, Chisholm A, Delahunty C.Nuts improve diet quality compared to other energy-dense snacks while maintaining body weight. J Nutr Metab. 2011;350-357.

Coates AM, Howe PR. Edible nuts and metabolic health. Curr Opin Lipidol. 2007 Feb;18(1):25-30.

Williams CD, Satia JA, Adair LS, Stevens J, Galanko J, Keku TO, Sandler RS. Associations of red meat, fat, and protein intake with distal colorectal cancer risk. Nutr Cancer. 2010; 62(6):701-9.

Alexander DD, Cushing CA.Red meat and colorectal cancer: a critical summary of prospective epidemiologic studies. Obes Rev. 2011 May; 12(5):e472-93.

McAfee AJ, McSorley EM, Cuskelly GJ, Fearon AM, Moss BW, Beattie JA, Wallace JM, Bonham MP, Strain JJ. Red meat from animals offered a grass diet increases plasma and platelet n-3 PUFA in healthy consumers. Br J Nutr. 2011 Jan; 105(1):80-9.

Navas-Carretero S, Pérez-Granados AM, Schoppen S, Sarria B, Carbajal A, Vaquero MP.Iron status biomarkers in iron deficient women consuming oily fish versus red meat diet. J Physiol Biochem. 2009 Jun; 65(2):165-74.

Saravanan P, Davidson NC, Schmidt EB, Calder PC.Cardiovascular effects of marine omega-3 fatty acids. Lancet. 2010 Aug 14; 376(9740):540-50.

Geleijnse JM, Giltay EJ, Schouten EG, de Goede J, Oude Griep LM, Teitsma-Jansen AM, Katan MB, Kromhout D, Alpha Omega Trial Group. Effect of low doses of n-3 fatty acids on cardiovascular diseases in 4,837 post-myocardial infarction patients: design and baseline characteristics of the Alpha Omega Trial. Am Heart J. 2010 Apr; 159(4):539-546.e2.

Lespérance F, Frasure-Smith N, St-André E, Turecki G, Lespérance P, Wisniewski SR. The efficacy of omega-3 supplementation for major depression: a randomized controlled trial. J Clin Psychiatry. 2011 Aug; 72(8):1054-62.

Liperoti R, Landi F, Fusco O, Bernabei R, Onder G. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and depression: a review of the evidence. Curr Pharm Des. 2009; 15(36):4165-72.

Turner D, Shah PS, Steinhart AH, Zlotkin S, Griffiths AM. Maintenance of remission in inflammatory bowel disease using omega-3 fatty acids (fish oil): a systematic review and meta-analyses. Inflamm Bowel Dis. 2011 Jan;17(1):336-45.

Russo F, Riezzo G, Chiloiro M, De Michele G, Chimienti G, Marconi E, D'Attoma B, Linsalata M, Clemente C. Metabolic effects of a diet with inulin-enriched pasta in healthy young volunteers. Curr Pharm Des. 2010; 16(7):825-31.

Kristensen M, Jensen MG, Riboldi G, Petronio M, Bügel S, Toubro S, Tetens I, Astrup A. Wholegrain vs. refined wheat bread and pasta. Effect on postprandial glycemia, appetite, and subsequent ad libitum energy intake in young healthy adults. Appetite. 2010 Feb;54(1):163-9. Epub 2009 Oct 27.

Krachler B, Eliasson M, Stenlund H, Johansson I, Hallmans G, Lindahl B Reported food intake and distribution of body fat: a repeated cross-sectional study. Nutr J. 2006 Dec 22; 5:34. Epub 2006 Dec 22.

Fernandez ML.Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006 Jan; 9(1):8-12.

Djoussé L, Gaziano JM, Buring JE, Lee IM. Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women. Diabetes Care. 2009 Feb; 32(2):295-300.

Djoussé L, Kamineni A, Nelson TL, Carnethon M, Mozaffarian D, Siscovick D, Mukamal KJ. Egg consumption and risk of type 2 diabetes in older adults. Am J Clin Nutr. 2010 Aug; 92(2):422-7.

Mutungi G, Ratliff J, Puglisi M, Torres-Gonzalez M, Vaishnav U, Leite JO, Quann E, Volek JS, Fernandez ML. Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate-restricted diet. J Nutr. 2008 Feb; 138(2):272-6.

Χάρης Δημοσθενόπουλος
Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.

O Xάρης Δημοσθενόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές (PostGraduate Diploma-MMedSci) και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγγραφέας του βιβλίου "Διατροφή στο Διαβήτη - Μια «γλυκιά»... συνήθεια" των εκδόσεων medNutrition.