Διατροφή

Κάνναβη: πηγή θρεπτικών συστατικών και οφέλη για την υγεία;

της Όλγας Κακουλίδη & της Εβίτας Σιατίτσα
08 Ιανουαρίου 2018
66948 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ladi sporoi kai skonh indikhs kannabhs

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σίγουρα όλοι θα έχουμε ακούσει το όνομα αυτού του «αμφιλεγόμενου» θα μπορούσαμε να πούμε φυτού. Και ο λόγος γίνεται για την πασίγνωστη κάνναβη ή αλλιώς κάνναβις. Στο ευρύτερο γένους του φυτού αυτού συναντάμε τρία είδη φυτών:

  • Κάνναβη την ημέρη (Cannabis sativa)
  • Την ινδική κάνναβη (Cannabis indica) και
  • την Cannabis ruderalis.

Ένα από τα 483 χημικά που συναντάμε στο φυτό είναι και η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, γνωστή ως THC, η οποία προσδίδει στο φυτό την γνωστή ψυχοτρόπο δράση της αλλά και η κανναβιδιόλη, η οποία δεν έχει την ψυχοτρόπο δράση της THC (δεν προκαλεί ευφορία, όμως έχει φανεί να έχει πολλές θεραπευτικές δράσεις,

Στην βιομηχανία των τροφίμων η κάνναβη η ήμερη χρησιμοποιείται κατά κόρον δίνοντάς μας προϊόντα όπως οι σπόροι κάνναβης, το αλεύρι από κάνναβη και το κανναβέλαιο. Το είδος αυτό κάνναβης περιέχει την μικρότερη ποσότητα της ουσίας THC ενώ υφίσταται και ειδική επεξεργασία κατά την οποία το τελικό προϊόν έχει πολύ μικρότερη ποσότητα της ουσίας αυτής ή είναι πλήρως απαλλαγμένο.

Σπόροι κάνναβης: ποια η θρεπτική τους αξία;

Το επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από την κατανάλωση σπόρων κάνναβης και των προϊόντων τους είναι σήμερα μεγάλο λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε πρωτεΐνη και απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον αποτελούν πηγή των  απαραίτητων ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Έτσι 100γρ σπόρων μας δίνουν 45 γραμμάρια λίπους από τα οποία μόλις τα 3,3γρ είναι κορεσμένα λιπαρά.

Ακόμη αποτελούν μία καλή πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, βιταμινών (βιταμίνη Ε, C, B1, B6) και ιχνοστοιχείων (φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο).

Θρεπτικά συστατικά ανά 100γραμμάρια σπόρων κάνναβης
Ενέργεια 580kcal

Υδατάνθρακες

6,7 g

Σάκχαρα

0.0 g

Φυτικές ίνες

3,3 g

Λίπος

45 g

Κορεσμένα

3,3 γρ

Πρωτεΐνη

36,7 g

Μεταλλικά στοιχεία

Σίδηρος

9,6 mg

Μαγνήσιο

640 mg

Νάτριο

0 mg

Ψευδάργυρος

11,5 mg

Πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σπόρων κάνναβης

Καρδιαγγειακή λειτουργία

Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων κάνναβης στο αμινοξύ αργινίνη το καθιστούν ένα τρόφιμο με προστατευτική δράση για την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η αργινίνη μέσω του νιτρικού οξέος που παράγεται από αυτή βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ομαλής λειτουργίας της καρδιάς.

Σε μία μεγάλη μελέτη όπου συμμετείχαν 13000 άτομα φάνηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη αργινίνης οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP, C-reactive protein) ενός σημαντικού δείκτη φλεγμονής, υψηλά επίπεδα του οποίου έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον προστατευτική δράση έναντι της φλεγμονής προσφέρει και το γ-λινολενικό οξύ που συναντάμε στους σπόρους.

Υγεία του δέρματος

Όπως είδαμε και προηγουμένως οι σπόροι κάνναβης αποτελούν ένα ιδιαίτερα λιπαρό τρόφιμο, το οποίο όμως είναι πλούσιο στα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι ενισχύει την υγεία του δέρματος ενώ πιθανώς να βελτιώνει τα συμπτώματα σε περιπτώσεις εκζέματος και άλλων δερματικών παθήσεων.

Πηγή πρωτεΐνης

Με περίπου το 25% των θερμίδων τους να προέρχονται από πρωτεΐνη οι σπόροι κάνναβης αποτελούν μία πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Είναι αξιοσημείωτο ότι μας δίνουν περισσότερη πρωτεΐνη ακόμη και από ένα κομμάτι κρέατος ίδιας ποσότητας.

30γρ σπόρων κάνναβης προσφέρουν περίπου 11 γραμμάτια πρωτεΐνης ενώ την ίδια στιγμή 30γρ για παράδειγμα κοτόπουλου μας δίνουν 7 γραμμάρια

Το σημαντικό δε είναι ότι η πρωτεΐνη αυτή είναι υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν έτσι ένα από τα ελάχιστα φυτικά τρόφιμα με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (ένα ακόμη είναι η κινόα).

Αλεύρι κάνναβης: σε τι υπερτερεί από το κοινό αλεύρι;

Το αλεύρι κάνναβης είναι ένα ακόμη «δημοφιλές» προϊόν που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. Ένα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι ότι είναι ελεύθερο γλουτένης και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη (νόσος κοιλιοκάκη). Ταυτόχρονα το αλεύρι κάνναβης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως αναφέραμε και προηγουμένως.

Επιπλέον περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών κάτι που βοηθά την ομαλή λειτουργεία του εντέρου. Όλα αυτά το καθιστούν έναν άξιο αντικαταστάτη του κοινού αλευριού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα στις παρασκευές μας μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα άλευρα.

Θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης

Η κάνναβη αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα ψυχοτρόπα και θεραπευτικά φυτά

Τα κανναβιδοειδή που περιέχει όταν προσληφθούν σε μικρές δόσεις προκαλούν ευφορία, χαλάρωση, υπνηλία, αύξηση της όρεξης, αίσθημα βραδύτητας του χρόνου και μελαγχολία. Οι υψηλές αντίθετα δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, κρίσεις πανικού, παράνοια, διαταραχή ισορροπίας και συντονισμού κινήσεων, οξεία ψύχωση με παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις.

Δύο είναι οι ουσίες που συναντάμε στην κάνναβη με το μεγαλύτερο θεραπευτικό ενδιαφέρον. Η  ψυχοδραστική TCH, και η κανναβιδιόλη (CBD) η οποία μοιάζει αρκετά με την πρώτη με τη διαφορά ότι δεν έχει την ψυχοτρόπο δράση της. Οι ουσίες αυτές έχει φανεί ότι μπορεί να έχουν κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες και έχουν χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα, προσοχή όμως δεν «καπνίζονται»!!

Σπόροι κάνναβης και αντενδείξεις

Υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις ότι οι ουσίες αυτές:

  • μειώνουν την ενδοφθαλμική πίεση στην περίπτωση του γλαυκώματος και έτσι μπορεί να ωφελήσουν στη θεραπεία του.
  • έχουν αντιεμετική δράση και έτσι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας και του εμέτου μετά από χημειοθεραπεία βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών.
  • έχουν ορεξιογόνο δράση, προκαλούν δηλαδή αύξηση της όρεξης. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει για παράδειγμα σε ασθενείς με AIDS όπου λόγω της ασθένειας υπάρχει μειωμένη όρεξη και πρόσληψη τροφής κάτι που οδηγεί στην αποδυνάμωση του ασθενούς.
  • έχουν αναλγητική δράση και έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου σε καρκινοπαθείς και σε περιπτώσεις νευροπαθούς πόνου, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως έχει νομιμοποιηθεί η ιατρική χρήση της κάνναβης ωστόσο υπάρχουν σκευάσματα τα οποία δεν έχουν περάσουν από όλους του ελέγχους που απαιτούνται για την έγκριση ενός φαρμάκου. Στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχυρότερες ενδείξεις υπάρχουν για τις αναλγητικές της ιδιότητες ενώ όλες οι υπόλοιπες χρήζουν περαιτέρω έρευνας. 

Σπόροι κάνναβης και πιθανή θεραπευτική δράση

Σήμερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης και έτσι μελετάται η πιθανή θεραπευτική της δράση σε νοσήματα όπως:

  • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως νόσος του crohn
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Νευρολογικές ασθένειες όπως ή νόσος Alzheimer και η νόσος Parkinson
  • Επιληψία
  • Νευροψυχιατρικά νοσήματα

Ενώ όμως η κάνναβη μπορεί να έχει κάποια οφέλη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η μακροχρόνια χρήση της κάθε άλλο παρά ασφαλής μπορεί να είναι. Η χρήση κάνναβης μακροχρόνια έχει συσχετιστεί με:

  • Αυξημένο κίνδυνο για χρόνιο βήχα και βρογχίτιδα
  • Κίνδυνο για σχιζοφρένεια σε άτομα με γενετική προδιάθεση, αλλά και επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με σχιζοφρένεια
  • Αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή
  • Εθισμό και εξάρτηση
  • Μακροχρόνια προβλήματα μάθησης και μνήμης
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις κίνδυνο επαναλαμβανόμενων επεισοδίων βαριάς μορφής ναυτίας και εμέτου

Πως μπορούμε λοιπόν να προσθέσουμε στη διατροφή μας την κάνναβη;

  • Προσθέτουμε σπόρους κάνναβης στη σαλάτα μας. Αυξάνουμε έτσι την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για μεγαλύτερο κορεσμό.
  • Χρησιμοποιούμε αλεύρι κάνναβης για να παρασκευάσουμε σπιτικά καλούδια όπως ψωμί, κριτσίνια, κέικ, μπισκότα. Αν μάλιστα το χρησιμοποιήσουμε μόνο του και συνδυάσουμε σωστά και τα υπόλοιπα υλικά μπορούμε να έχουμε και ένα τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης εάν αυτό είναι απαραίτητο.
  • 1κ.σ. σπόροι κάνναβης στο γιαούρτι μας μαζί με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα.
  • Γιατί όχι να προσθέσουμε σε σπιτικά smoothie κάνοντάς τα ακόμη πιο θρεπτικά και χορταστικά.

Συμπερασματικά

Μιλώντας για διατροφή και θρεπτικά συστατικά η κάνναβη αναμφίβολα αποτελεί ένα πλούσιο από θρεπτική άποψης τρόφιμο. Αναφερόμαστε βέβαια στους σπόρους κάνναβης και στα προϊόντα που προκύπτουν από αυτούς όπως αναφέρθηκαν και παραπάνω. Στα προϊόντα αυτά συναντάμε μόνο μικρές έως και μηδαμινές ποσότητες των κανναβιδοειδών με ψυχοτρόπο δράση. Δεν «κινδυνεύουμε» λοιπόν από εθισμό αν σας πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό!

Μάθετε περισσότερα στο quiz που ακολουθεί!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Division of Human Nutrition, Wageningen University, Wageningen, The Netherlands. 2017 Jun 1;2(1):114-122. doi: 10.1089/can.2017.0018. eCollection 2017. Explorative Placebo-Controlled Double-Blind Intervention Study with Low Doses of Inhaled Δ9-Tetrahydrocannabinol and Cannabidiol Reveals No Effect on Sweet Taste Intensity Perception and Liking in Humans.

Department of Pharmaceutical Sciences, University of Milan, via Mangiagalli 25, 20133 Milan, Italy.

Department of Chemistry, Materials and Chemical Engineering "Giulio Natta", Polytechnic of Milan, via Mancinelli 7, 20131 Milan, Italy.

Department of Pharmaceutical Sciences, University of Milan, via Mangiagalli 25, 20133 Milan, Italy. Electronic address: anna.arnoldi@unimi.it. J Proteomics. 2016 Sep 16;147:187-96. doi: 10.1016/j.jprot.2016.05.033. Epub 2016 Jun 2. Proteomic characterization of hempseed (Cannabis sativa L.).

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7

https://www.marijuanabreak.com/cannabis-nutrition-facts

https://nutritiondata.self.com/facts/custom/629104/2

https://www.healthline.com/nutrition/6-health-benefits-of-hemp-seeds#section2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16019622

https://eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/MED1190/%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%A5%CE%A3%CE%99%CE%94%CE%97/%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%A5%CE%A3%CE%99%CE%94%CE%97_%CE%9A%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%92%CE%97%CE%A3.pdf

https://www.drugabuse.gov/publications/marijuana-facts-parents-need-to-know/want-to-know-more-some-faqs-about-marijuana

Όλγα Κακουλίδη
Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.