Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για το frozen yogurt (παγωμένο γιαούρτι)

16 Αυγούστου 2015
9456 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
frozen yogurt me frouta

 

Καλοκαιράκι για τα καλά! Σήμερα μαζί σας, ο Πάρης Παπαχρήστος. Είναι πολλοί οι Μύθοι και οι Αλήθειες στη διατροφή μας και στόχος μου, είναι να σας μάθω να τα ξεχωρίζετε.

Διαφημιστικό spot

Μια διατροφική μόδα που ξεκίνησε από το2012 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, είναι το frozen yogurt ή παγωμένο γιαούρτι. Τα περισσότερα παγωτατζίδικα στην Ελλάδα παρασκευάζουν το παγωμένο γιαούρτι χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικό γιαούρτι ή ελληνικό γιαούρτι και γάλα. Υπάρχουν μύθοι γύρω από το παγωμένο γιαούρτι; Για να τους ακούσουμε...

1ος μύθος. Το παγωμένο γιαούρτι είναι τόσο θρεπτικό όσο το γιαούρτι, οπότε είναι καλό να ενταχθεί στη καθημερινή διατροφή.

Επιδόρπιο ναι, γιαούρτι όχι! Όταν από το παγωτό αφαιρούμε τα λιπαρά, τότε μειώνεται η γευστικότητα και η ποιότητα στην υφή του. Πώς όμως, τα παγωτατζίδικα καταφέρνουν να παρασκευάσουν χαμηλά σε λιπαρά και άπαχα γιαούρτια τόσο κρεμώδη και απαλά;

Η πρώτη σκέψη είναι ότι η συγκεκριμένη υφή επιτυγχάνεται με διπλό ανακάτεμα, όμως δεν έχει να κάνει με αυτό. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούνται όλα τα είδη των γαλακτοματοποιητών, τα συνδετικά και τα πηκτικά μέσα, ούτως ώστε η υφή και η γεύση του προϊόντος να ''μιμούνται'' τις αντίστοιχες των παγωτών.

Αυτό βέβαια, δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσθετα προέρχονται από σόγια, αυγά, καλαμπόκι και είναι ασφαλή. Απλώς δεν είναι το γιαουρτάκι που γνωρίζουμε με την κλασική του μορφή! Ανά 100 γρ. το απλό frozen yogurt περιέχουν 16-20 γρ. σακχάρων (έως 4 κουταλάκια του γλυκού), ποσότητα μεγαλύτερη από τα σάκχαρα που περιέχει το απλό άπαχο γιαούρτι (περίπου 8 γρ./100).

Συνεχίζοντας με τον 2ο μύθο, έχετε σίγουρα ακούσει ότι η πρόσληψη των ωφέλιμων βακτηρίων του γιαουρτιού, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σύστηματος.Ισχύει όμως το ίδιο και για το παγωμένο γιαούρτι;

Το γιαούρτι περιέχει καλά βακτήρια (προβιοτικά), τα οποία μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Αλλά αυτά τα καλά βακτήρια είναι χρήσιμα μόνο όταν καταναλώνονται ζωντανά. Το καλό νέο είναι ότι το πάγωμα δεν σκοτώνει τα ευεργετικά βακτήρια. Στην πραγματικότητα, τα διατηρεί σε κατάσταση αναστολής μέχρι να καταναλωθούν. Όταν ζεσταθούν μέσα στο σώμα, ανακτούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες, όπως και αυτή, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό που μόλις περιγράψαμε μπορεί να συμβεί όμως μόνο αν καταψύξετε μόνοι σας στην κατάψυξη, σε ένα ποτήρι γιαούρτι και φρούτα.

Η διαφορά είναι ότι για τα περισσότερα παγωμένα γιαούρτια δεν χρησιμοποιούνται ζωντανές καλλιέργειες, ενώ ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις κατά την προγενέστερη θερμική επεξεργασία.

3ος μύθος. Το frozen yogurt δεν περιέχει ζάχαρη.

Φρουκτόζη, μαλτοδεξτρίνη και δεξτρόζη, είναι τα σάκχαρα (υδατάνθρακες) που συναντάμε στη πλειονότητα των απλών και χωρίς ειδικές γεύσεις frozen yogurts. Δηλαδή η βασική γλυκαντική ύλη που χρησιμοποιείται είναι η ζάχαρη, απλά όχι ως αυτούσια δομή, αλλά ως οι 2 μονοσακχαρίτες που τη συνθέτουν, δηλαδή φρουκτόζη και γλυκόζη.

4ος μύθος. Το παγωμένο γιαούρτι είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου και βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το σπιτικό σας παγωτό, είναι πιθανότερο να είναι πιο πλούσιο σε ασβέστιο, από το frozen yogurt, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα σας πρότεινα ένα επιδόρπιο ως καθημερινή επιλογή πρόσληψης ασβεστίου.

Αν ήμουν στη θέση σας, θα επέλεγα το frozen yogurt ως ένα επιδόρπιο χαμηλών λιπαρών, έχοντας υπόψη τρεις βασικές προϋποθέσεις:

προσέχουμε τη μερίδα (στα 200 γρ.) που αποδίδει περίπου 120 θερμίδες συχνότερα προσθέτουμε ως topping ξηρούς καρπούς, μέλι ή φρούτα, αραιότερα προσθέτουμε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, γλυκό του κουταλιού και πραλίνα φουντουκιού.

Ελπίζω να μην σας πίκρανα την ημέρα. Αν θέλετε να θέσετε δικές σας ερωτήσεις για να διερευνήσουμε νέους μύθους σχετικά με τη διατροφή σας, επισκεφθείτε το προσωπικό μου Facebook: http://www.facebook.com/ppapachristos

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Akalin AS, Erişir D. Effects of inulin and oligofructose on the rheological characteristics and probiotic culture survival in low-fat probiotic ice cream. J Food Sci. 2008 May;73(4):M184-8.

Davidson RH, Duncan SE, Hackney CR, Eigel WN, Boling JW. Probiotic culture survival and implications in fermented frozen yogurt characteristics. J Dairy Sci. 2000 Apr;83(4):666-73.