Συστάσεις Διατροφής

Δώστε γεύση στη διατροφή σας

20 Σεπτεμβρίου 2016
15345 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Δώστε γεύση στη διατροφή σας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γεύση παραμένει το πρώτο κίνητρο που κάποιος θα διαλέξει φαγητό και το φαγητό, αν το σκεφτείτε, δεν είναι μόνο μέρος της καθημερινότητάς μας αλλά και κάθε κοινωνικής μας συναναστροφής! Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να δώσετε γεύση τόσο σε ένα φαγητό όσο και σε ολόκληρη τη διατροφή σας. Γι’ αυτό και στο παρακάτω αρχείο θα βρείτε 12 νόστιμες συνταγές με την δική τους διατροφική ανάλυση.

Oι περισσότερες από αυτές τις συνταγές υλοποιούνται πανεύκολα και γρήγορα!

Σάντουιτς, σαλάτες, ελαφριά γεύματα... όλα τους χωράνε εύκολα στη διατροφή και κάποιου που κάνει δίαιτα ακόμη, μιας και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελούν πλήρη θρεπτικά γεύματα. Συνδυάζουν δηλαδή, κάποια πηγή αμύλου για ενέργεια, κάποια πηγή πρωτεΐνης για κορεσμό και διατήρηση της μυικής μάζας και κάποια λαχανικά (ή και φρούτα) για παροχή βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα, οι διατροφικοί παράγοντες που κάνουν αυτά τα γεύματα θρεπτικά και ισορροπημένα είναι:

  1. Η μεριδοποίηση. Όταν μαγειρεύετε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα υλικά για συγκεκριμένες μερίδες, παρόλο που, όπως κάθε ελληνική οικογένεια, μπορεί να έχετε την τάση να είναι ...και λίγο παραπάνω! Αυτό όμως, το λίγο παραπάνω θα καταλήξει είτε στο στομάχι σας και πιθανότατα σε περιττά κιλά είτε στα σκουπίδια – και τα δύο δεν είναι ευχάριστες καταστάσεις!
  2. Τα ελαφριά υλικά. Η επιλογή τυριού με χαμηλά λιπαρά (10%), τα άπαχα κρέατα όπως φιλέτο κοτόπουλο ή γαλοπούλα, οι σως με βάση το γιαούρτι, ο εμπλουτισμός με πολλά λαχανικά. Το κυριότερο που μειώνεται με αυτό το τρόπο είναι τα ζωικά λιπαρά, τα λεγόμενα κορεσμένα, που επιδεινώνουν την καρδιαγγειακή υγεία μας, αλλά και οι θερμίδες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το στομάχι σας δεν θα χορτάσει αφού έχετε σύμμαχο τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες!

Νομίζω σας έδωσα κάθε διατροφικό λόγο για να προγραμματίσετε την διατροφή σας. Για την γεύση αυτών των γευμάτων ωστόσο, θα σας αφήσω να τα δοκιμάσετε οι ίδιοι και θα αναμένω τα σχόλια και τις εντυπώσεις σας

ebook syntages fina pdf

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ello-Martin JA, Ledikwe JH, Rolls BJ. The influence of food portion size and energy density on energy intake: implications for weight management. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):236S-241S.

Mensink, RP. Effects of saturated fatty acids on serum lipids and lipoproteins: a systematic review and regression analysis. Geneva: World Health Organization; 2016

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.