Συστάσεις Διατροφής

Λιπαρά οξέα για ευεξία!

του Δημήτρη Αθανασιάδη
18 Δεκεμβρίου 2013
15090 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Λιπαρά οξέα για ευεξία!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γεια σας! Είμαι ο Δημήτρης Αθανασιάδης και είμαι κοντά σας για να σας μάθω πώς θα κάνετε το Wellness... τρόπο ζωής! Σε αυτό το podcast, θα μάθουμε πόσο απαραίτητα είναι τα λιπαρά οξέα για την υγεία μας! Αφού ακούσαμε το διαφημιστικό σποτ ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.

Για ποιο λόγο τα  Ω-3/6/9 έχουν πολλαπλά oφέλη για την υγεία μας;

Τα Ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του. Η σημαντικότητά τους έναντι των υπολοίπων ω – λιπαρών οξέων κρίνεται στο ότι είναι δύσκολο να το πάρουμε από τις τροφές σε σύγκριση με τα Ω-6/9, που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια.

Τα οφέλη για την υγεία μας είναι πάρα πολλά

  • Η δράση τους, εκτός από ευεργετική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι και αντιφλεγμονώδης.
  • Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
  • Τελευταίες έρευνες προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ότι συντελεί στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Είναι το λίπος που βρίσκεται ανάμεσα στα ζωτικά μας όργανα και αν ξεπεράσει τα ασφαλή όρια, όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά αυξάνει και την ινσουλινοαντίσταση, πρόδρομο στάδιο του σακχαρώδη διαβήτη.
  • Σκεπτόμενος παράλληλα και την απώλεια βάρους, θέλω να αναφέρω ότι τα τρόφιμα που είναι οι καλύτερες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων, δηλαδή τα ψάρια, δημιουργούν κορεσμό με αποτέλεσμα να έχετε καλύτερη διαχείρηση της όρεξής σας.
  • Σκεφτείτε πόση ώρα μετά πεινάσατε, την τελευταία φορά που καταναλώσατε μια καλή μερίδα σολομού;
  • Για να γίνω κατανοητός, 100γρ σολομό περιέχουν περίπου 1,2g Ω-3 λιπαρά οξέα άλλες πλούσιες πηγές λιπαρών οξέων είναι ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα, οι ξηροί καρποί, όπως τα φουντούκια, τα φυστίκια, τα αμύγδαλα, οι κολοκυθόσποροι, ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο.
  • Τα ασφαλή όρια για έναν υγιή ενήλικα είναι έως 3g την ημέρα.

Οσον αφορά στα Ω-6, ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

  • Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, βελτίωνουν την εγκεφαλική λειτουργία και είναι ευεργετικά για το δέρμα και τα νύχια.
  • Επίσης, εκτός του ότι ρύθμιζουν τον μεταβολισμό, συμβάλλουν και στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
  • Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση Ω-6 λιπαρών οξέων έχει συνδεθεί με θετικά αποτελέσματα έναντια στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάποιες αλλεργίες και δερματοπάθειες, την υπέρταση, τον καρκίνο του μαστού, και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • Πηγές τους είναι τα πουλερικά, το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, η σόγια, τα φυτικά έλαια, τα κάσιους, τα καρύδια και οι κολοκυθόσποροι.

Τα Ω-9 ανήκουν στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Ο οργανισμός μπορεί να τα συνθέσει μόνος του, αν υπάρχει αρκετή συγκέντρωση των ω3/6

  • Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύουν τις αρτηρίες και συντελούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  • Τα Ω-9, ως βασική πηγή στην διατροφή του Έλληνα, βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τις ελιές, τα κάσιους, τα καρύδια, τα πεκάν και το αβοκάντο.
  • Εκτός από τις φυσικές τους πηγές, τα Ω-3, Ω-6 και Ω-9 λιπαρά οξέα μπορούμε να τα βρούμε και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής. Σε μία εποχή όπου η επαρκής λήψη θρεπτικών συστατικών είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί, είτε λόγω οικονομικής κρίσης είτε λόγω χαμηλότερης θρεπτικής αξίας των σημερινών τροφών σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια, η ύπαρξη συμπληρωμάτων διατροφής είναι ιδιαίτερα πολύτιμη!
  • Συνοψίζοντας τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε πως τα Ω λιπαρά οξέα είναι οι σύμμαχοί μας σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής!

Να είστε καλά και να χαμογελάτε!

Δημήτρης Αθανασιάδης
Δημήτρης Αθανασιάδης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.