Συστάσεις Διατροφής

Γιατί να προτιμήσεις ζυμαρικά ολικής άλεσης

25 Οκτωβρίου 2016
12357 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Γιατί να προτιμήσεις ζυμαρικά ολικής άλεσης

Κατα πόσο είναι καλό να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης;

Αποκλείεται να μην έχετε ακούσει ότι είναι καλό να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης! Το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν μπει δυναμικά στα σπίτια των καταναλωτών και σταδιακά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης κερδίζουν με τη σειρά τους όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις.

Σε αυτό το infographic παρουσιάζονται συνοπτικά, με απλό και ευχάριστο τρόπο, όλες οι πληροφορίες που σας βοηθούν να κατανοήσετε τη θρεπτική αξία των ζυμαρικών ολικής άλεσης. Επίσης θα σας γίνει πιο εύκολο να τα αναγνωρίζετε και ίσως να τα προτιμήσετε στις επόμενες αγορές σας!

Όπως φαίνεται στο infographic, ο λόγος που τα κάνει ωφέλιμα δεν είναι οι θερμίδες τους, αλλά η ποιότητα τους καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες σε σχέση με τα λευκά. Επίσης, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, στην προάσπιση της υγείας και με το σωστό μαγείρεμα κατατάσσονται στα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, σημαντική πληροφορία για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το infographic και να θυμάστε ότι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πολύ υγιεινά όταν σερβίρονται στη σωστή μερίδα και με την κατάλληλη γαρνιτούρα! 

giati na protimiseis zymarika olikis alesis infographic

Ποια είναι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης;

Η διαδικασία άλεσης ολόκληρου του καρπού των σιτηρών διατηρεί θρεπτικά συστατικά και από τα τρία μέρη του καρπού.

Περιέχουν 25 έως 90% περισσότερα θρεπτικά συστατικά φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φωσφόρο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά.

Στην ετικέτα των ζυμαρικών ολικής άλεσης

Συνήθως ένα προϊόν ολικής άλεσης έχει διαφορετικό χρώμα από το κανονικό. Στο μπροστινό μέρος θα αναγράφει «Ολικής άλεσης» ενώ μπορείτε να τσεκάρετε στο πίσω μέρος και στα συστατικά το ποσοστό της ολικής άλεσης π.χ. σιμιγδάλι ολικής άλεσης (40%).

Επιλέγοντας ζυμαρικά ολικής άλεσης χορταίνεις περισσότερο

Πέπτονται με αργότερο ρυθμό λόγω των φυτικών ινών, παρέχοντάς σου σταθερά ενέργεια και  παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού. Έτσι, δεν πεινάς, αποφεύγεις τα τσιμπολογήματα και ..μπορεί να μειώσεις και το βάρος σου!

Τα θρεπτικά συστατικά που σου παρέχουν

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, περιέχουν λίγες πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά.

Μπορούν να καλύψουν έως και 25% των καθημερινών σας αναγκών σε φυτικές ίνες τρώγοντας ένα φλιτζάνι!

Mικροθρεπτικά συστατικά που περιέχει περισσότερο ή λιγότερο

  • Θειαμίνη
  • Ριβοφλαβίνη
  • Νιασίνη
  • Φολικό οξύ
  • Μαγνήσιο
  • Σίδηρο
  • Ασβέστιο
  • Κάλιο
  • Ψευδάργυρο
  • Σελήνιο
  • Μαγγάνιο

Επιλέγοντας ολική άλεση επιλέγεις

  1. Καλύτερο έλεγχο και μείωση του σωματικού βάρους.
  2. Ουσιαστικό βοηθό για την σωματική και πνευματική απόδοση.
  3. Καθημερινό σύμμαχο για πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων όπως υπέρταση, εγκεφαλικό, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιακή νόσο, καρκίνο του παχέος εντέρου.
  4. Καλύτερη κινητικότητα του εντέρου και  εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν

Tip: Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης που μαγειρεύονται ‘al dente’ έχουν χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ) με αποτέλεσμα να έχουν έναν καλύτερο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος. 

Τα μακαρόνια θα με παχύνουν;

Πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση (Ιούλιος 2016) για έρευνα σε 23.000 Ιταλούς, έδειξε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών είναι σημαντικός παράγοντας της Μεσογειακής Διατροφής και όσοι τα κατανάλωναν, είχαν χαμηλότερο βάρος και κοιλιακό λίπος

Σκεφτείτε ότι... οι Ιταλοί τρώνε 2,5 φορές περισσότερα ζυμαρικά απ’ότι οι Έλληνες! Η διαφορά όμως είναι στη μερίδα: εκείνοι τρώνε πολύ μικρότερες μερίδες και συχνότερα ενώ οι Ελληνες υπερβάλλουμε λιγάκι...

Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

1 μερίδα (85γρ άβραστου ζυμαρικού) περιέχει 200 θερμίδες με μόνο περίπου 1 γραμμάριο λιπαρών.

Tip: Θυμηθείτε την μερίδα και προσέξτε τα περιττά λιπαρά που προσθέτετε από γαλακτοκομικά προϊόντα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Pounis G, Castelnuovo AD, Costanzo S, Persichillo M, Bonaccio M, Bonanni A, Cerletti C, Donati MB, de Gaetano G, Iacoviello L. Association of pasta consumption with body mass index and waist-to-hip ratio: results from Moli-sani and INHES studies. Nutr Diabetes. 2016 Jul 4;6(7):e218.

Cioffi I., Santarpia L., Vaccaro A., Iacone R., Labruna G., Marra M., Contaldo F., Kristensen M., Pasanisi F. Whole-grain pasta reduces appetite and meal-induced thermogenesis acutely: a pilot study. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2016, 41(3): 277-283

Willem van der Kamp J., Poutanen K., Seal C. J. Richardson D. P. The HEALTHGRAIN definition of ‘whole grain’. Food and Nutrition Research 2014, 58: 22100

Gil A., Ortega R. M., Maldonado J. Wholegrain cereals and bread: a duet of the Mediterranean diet for the prevention of chronic diseases. Public Health Nutrition: 14(12A), 2316–2322

Frølich W., Aman P. Whole grain for whom and why? Food and Nutrition Research 2010, 54: 5056

Frølich W., Aman P., Tetens I. Whole grain foods and health - a Scandinavian perspective. Food and Nutrition Research 2013. 57: 18503

I.P.O. International Pasta Organization. History of pasta

http://www.internationalpasta.org/index.aspx?id=6

I.P.O. International Pasta Organization. Lesson1. Background about pasta.

http://www.internationalpasta.org/resources/extra/file/pasta_for_children/Lesson1_Pasta_Children_World_2.16.09-2.pdf

Pasta fits Organization. Pasta Nutrition & Diet.

http://pastafits.org

Old Ways Whole Grains Council. Stamp FAQ for Consumers.

http://wholegrainscouncil.org/whole-grain-stamp/stamp-faq-consumers

Old Ways Whole Grains Council. What are the Health Benefits?

http://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/what-are-the-health-benefits

Old Ways Whole Grains Council. Identifying Whole Grain Products.

http://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/identifying-whole-grain-products

  • Ειρήνη Βότση
    Ειρήνη Βότση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Βότση Eιρήνη - Χρυσοβαλάντου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αυτή την περίοδο ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές με εξειδίκευση στην Κλινική διατροφή. Εργάζεται στο διαιτολογικό γραφείο που διατηρεί στη Λήμνο απ’ το 2009.