Οικογένεια

Σκυλοτροφή vs γατοτροφή

11 Φεβρουαρίου 2015
32841 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Σκυλοτροφή vs γατοτροφή

Όποιος έχει εμπειρία τόσο με γάτες, όσο και με σκύλους, μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η διατροφική τους συμπεριφορά είναι τελείως διαφορετική. Η γάτα είναι περισσότερο επιλεκτική σε αυτό που θα καταναλώσει, ενώ ο σκύλος μέχρι να το μυρίσει το έχει καταπιεί! Δεν είναι όμως μόνο η διατροφική συμπεριφορά που διαφέρει. Μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι είναι ΟΚ να δώσει στη γάτα του ό,τι και στον σκύλο του, όμως είναι δύο τελείως διαφορετικά ζώα με τελείως διαφορετικό πεπτικό σύστημα. Επομένως η γατοτροφή έχει πολλές διαφορές με την σκυλοτροφή και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ζώου στο οποίο απευθύνεται.

Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να γίνει ο εξής διαχωρισμός. Η γάτα έχει πολλά κοινά με τον πρόγονό της και θεωρείται σαρκοφάγο ζώο. Ο σκύλος όμως λόγω εξέλιξης δεν έχει πλέον πολλές ομοιότητες με τον άγριο λύκο και δεν θεωρείται υποχρεωτικά σαρκοφάγο. Θεωρείται παμφάγο, όπως ο άνθρωπος, γι’αυτό και στη διατροφή του χρειάζεται και κρέας και υδατάνθρακες και λαχανικά/ φρούτα.

Ποιες είναι όμως οι σημαντικές διαφορές;

Ας δούμε πιο αναλυτικά κάποιες σημαντικές διαφορές.

Πρωτεΐνη

Οι γάτες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τους σκύλους, καθώς αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειάς τους. Έτσι, η τροφή που προορίζεται για γάτες περιέχει κυρίως πρωτεΐνη, σε αντίθεση με του σκύλου που περιέχει και αρκετή ποσότητα υδατανθράκων. Η πρωτεΐνη μεταβολίζεται σε αμινοξέα. Όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, υπάρχουν τα μη απαραίτητα, που τα συνθέτουμε από την τροφή και τα απαραίτητα, που τα λαμβάνουμε εξωγενώς. Για τις γάτες έχει μεγάλη σημασία η πρόσληψη του αμινοξέος ταυρίνη, καθώς η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη και τύφλωση.

Υδατάνθρακες

Οι γάτες δεν έχουν τόσο καλό μηχανισμό διάσπασης και πέψης των υδατανθράκων, γι’ αυτό και μπορεί να εμφανίσουν έντονα γαστρεντερικά προβλήματα από την κατανάλωσή τους, όπως διάρροια. Αντίθετα, ο σκύλος μπορεί να επωφεληθεί από μία διατροφή που περιέχει επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Βιταμίνες

Όσον αφορά στις βιταμίνες και στα άλλα στοιχεία της διατροφής, οι σκύλοι μπορούν να μετατρέψουν το βήτα καροτένιο σε βιταμίνη Α, ενώ η γάτα πρέπει να λάβει σχηματισμένη βιταμίνη Α από τη διατροφή, μέσω της κατανάλωσης ζωΐκών προϊόντων.

Επιπλέον, οι γατοτροφές περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα σε ω-6 λιπαρά, νιασίνη και θειαμίνη, σε σχέση με τη σκυλοτροφή, καθώς οι γάτες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε αυτά τα συστατικά. Για παράδειγμα, η γάτα χρειάζεται πενταπλάσια ποσότητα θειαμίνης από το σκύλο - η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα, απώλεια όρεξης και επιληψία.

Υγρά

Όταν δίνουμε στη γάτα μας κονσέρβα, μπορεί να προσλάβει έως και τα 2/3 των υγρών που χρειάζεται όλη την ημέρα! Ο σκύλος καταναλώνει συνήθως ξηρά τροφή, η οποία περιέχει πολύ λίγο νερό. Επομένως, μπορούμε να πούμε πως ο σκύλος έχει αυξημένες ανάγκες σε ενυδάτωση.

Από τα παραπάνω λοιπόν καταλαβαίνετε πως δε μπορούμε να δίνουμε την τροφή της γάτας στον σκύλο και αντίστροφα. Κάθε ζωάκι πρέπει να έχει μία ισορροπημένη διατροφή με βάση τις ανάγκες του, ώστε να μη δημιουργηθούν ανεπάρκειες ή ακόμη και τοξικότητες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hendriks W. H. The nature of canine and feline nutrition. In: The WALTHAM International Nutritional Sciences Symposium, Portland, OR. 2013. p.21–22.

Kienzle E. Carbohydrate metabolism of the cat. Digestion of sugars. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl.) 1993. 69:203–210.

Hahn J. Don't Feed Your Cat That Dog Food. College of Veterinary Medicine. University of Illinois at Urbana-Champaign. Pet Column for the week of October 14, 1996

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.