Συστάσεις Διατροφής

Έξυπνες προτάσεις για light βραδινό

της Δήμητρας Μελαδάκη
17 Φεβρουαρίου 2016
96636 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Έξυπνες προτάσεις για light βραδινό

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το βραδινό, ως τελευταίο γεύμα της ημέρας, μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο, αλλά είναι σίγουρα αυτό που ο περισσότερος κόσμος απολαμβάνει περισσότερο καθώς έχουν τελειώσει οι υποχρεώσεις και τα άγχη της ημέρας.

Μερικές light επιλογές βραδινού 

Οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές, με βάση τις προτιμήσεις, το χρόνο προετοιμασίας, τα διαθέσιμα υλικά, το περισσευούμενο από το μεσημέρι φαγητό και το βαθμό κούρασης στο τελείωμα της ημέρας! Όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, έχει και αυτό τη συμμετοχή τους στις συνολικές θερμίδες και χρειάζεται την προσοχή του, καθώς λόγω του ότι είναι η ώρα που χαλαρώνουμε, ίσως τείνουμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα ή τρόφιμα με πολλές θερμίδες. Για να δούμε λοιπόν μερικές επιλογές βραδινού χωρίς πολλές θερμίδες, αλλά με πολλά θρεπτικά συστατικά, που είναι ευχάριστα, εύκολα στην προετοιμασία και γευστικά.

Ντάκος

Αγαπημένο βραδινό πολλών και πολύ απλό στην παρασκευή. Βάλτε για βάση παξιμάδια, χωρίς όμως να το παρακάνετε στην ποσότητα καθώς ένα παξιμάδι 20γρ ισοδυναμεί με 1 φέτα ψωμί, τρίψτε ντομάτα, και προσθέστε τυρί φέτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και μερικές ελιές ή λίγη κάπαρη. Για ακόμα λιγότερες θερμίδες, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με κάποιο άλλο τυρί χαμηλότερων λιπαρών.

Ψητά λαχανικά

Ψήστε στο φούρνο λαχανικά, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μανιτάρια και πιπεριές με λίγο λάδι, βάλτε τους λίγο μπαλσάμικο ξύδι και συνοδεύεστε με 2-3 κριτσίνια ή παξιμαδάκια και τυρί. Πλήρες και χορταστικό βραδινό.

Φτιάξτε μια ωραία σαλάτα

Σας περίσσεψε λίγο κοτόπουλο ή κρέας από το μεσημέρι; Το μαρούλι έχει την τιμητική του αυτή την εποχή, δώστε γεύση και άρωμα με μυρωδικά, 2-3 λιαστές ντομάτες και λίγο καλαμπόκι, φτιάξτε ένα dressing με βάση το ελαιόλαδο με μπαλσάμικο, μέλι και μουστάρδα και έχετε μία κοτοσαλάτα σαν αυτές που σερβίρουν στα εστιατόρια.

Σπιτική πίτσα

Αποφύγετε να παραγγείλετε πίτσα από έξω και ετοιμάστε μία light εκδοχή στο σπίτι χρησιμοποιώντας την πίτα για σουβλάκι ως ζύμη. Προσθέστε λαχανικά, όπως ντομάτα και πιπεριές, τυρί, ζεστάνετε την πίτσα σας στο φούρνο και θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι.

Έχετε βαρεθεί και εσείς το τοστ;

Ψάξτε εναλλακτικές με διαφορετικό ψωμάκι, όπως τορτίγια ή κυπριακή πίτα, διαφορετικό τυρί, όπως cottage cheese ή φέτα και διαφορετική λιπαρή ύλη, όπως μαλακή φυτική μαργαρίνη ή αβοκάντο.

Ομελέτα με λαχανικά

Χρησιμοποιώντας αντικολλητικό τηγάνι, η ομελέτα μπορεί να γίνει ένα ιδανικό βραδινό, προσθέτοντας λαχανικά, αντί για αλλαντικά και τυρί.

Για τους λάτρεις του γλυκού

Δοκιμάστε να ζεστάνετε λίγο γάλα και προσθέστε σε αυτό βρώμη, ξερά φρούτα ή σταφίδες, σπόρους, όπως λιναρόσπορο ή ηλιόσπορο και λίγη κανέλα. Ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Και για όσους δεν προτιμούν τη βρώμη, συνοδέψτε το γάλα με φρυγανιές με μαλακή φυτική μαργαρίνη και λίγο μέλι.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ello-Martin JA, Ledikwe JH, Rolls BJ. The influence of food portion size and energy density on energy intake: implications for weight management. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):236S-241S.

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.