Οικογένεια

Παχύσαρκο ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα

17 Μαρτίου 2015
12033 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Παχύσαρκο ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης για την παιδική παχυσαρκία την οποία υλοποίησε το medNutrition, με όχημα το αντίστοιχο infographic, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνέντευξη για την εκπομπή «Παραλλαγές» στον Αθήνα 9.84. Καθώς η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα... πολύπλευρη μπορώ να πω πως ήταν και η συζήτηση μας με την δημοσιογράφο Μαρία Παύλου!

Ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα έχουν αυξημένο σωματικό βάρος και μόλις 1 στους 10 γονείς υπέρβαρων παιδιών μπορεί να αντιληφθεί ότι το παιδί του είναι υπέρβαρο... με αυτά τα ανησυχητικά νούμερα ξεκίνησε η συζήτησή μας με τη δημοσιογράφο... Στόχος μας δεν ήταν να τρομοκρατήσουμε τους γονείς, αλλά περισσότερο να τους αφυπνίσουμε. Το πιο ανησυχητικό κομμάτι της υπόθεσης, όπως τόνισε και η δημοσιογράφος, είναι πράγματι η αδυναμία των γονέων να αναγνωρίσουν το αυξημένο σωματικό βάρος στο παιδί τους. Σκεφτείτε λίγο μήπως κι εσείς είστε ένας από αυτούς τους γονείς...

Για τον λόγο αυτό, δόθηκαν μερικά tips για το πώς μπορούν οι ίδιοι οι γονείς να διακρίνουν τυχόν ανησυχητικά σημάδια στην ανάπτυξη του παιδιού τους, αλλά και το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους λεγόμενους πίνακες ανάπτυξης για τον έλεγχο του βάρους των παιδιών.

Η δημοσιογράφος πολύ ωραία έθεσε στη συνέχεια το επίκαιρο θέμα του bullying, κατάσταση που βιώνουν αρκετά παιδιά στις μέρες μας, λόγω του αυξημένου βάρους τους. Πολλοί θα αναρωτηθούν... τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Οι γονείς είναι και πάλι εκείνοι που καλούνται να χειριστούν την κατάσταση αλλά και να δώσουν στο παιδί εφόδια για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του. Λέμε όχι στις στρατηγικές πίεσης σε θέματα διατροφής, γιατί μπορούν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Δώστε μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα της υγείας και της σωστής ανάπτυξης του παιδιού και όχι στην εικόνα του σώματός του.

Οι τρεις μαγικές έννοιες για τη διατροφή στην παιδική ηλικία είναι η «ισορροπία», που σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων, η «ποικιλία», δηλαδή να τρώει διαφορετικά τρόφιμα από κάθε ομάδα τροφίμων και το «μέτρο», να καταναλώνει δηλαδή τις συνιστώμενες ποσότητες για την ηλικία του.

Τελειώνοντας τη συζήτησή μας, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από την εξίσωση της παιδικής παχυσαρκίας την άσκηση, αφού από κοινού παραδεχτήκαμε με την δημοσιογράφο ότι τα παιδιά πλέον είναι λιγότερο δραστήρια ότι περνούν πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση.

Η λύση σε αυτό; Μα φυσικά η άσκηση! Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει το παιδί, μέσα και έξω από το σπίτι, αντί να κάθεται μπροστά από μία οθόνη...

Ακολουθεί το ραδιοφωνικό απόσπασμα.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.