Συστάσεις Διατροφής

Θρεπτικά συστατικά που μάλλον σου λείπουν

του Γεράσιμου Κλαουδάτου
12 Αυγούστου 2013
13089 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Θρεπτικά συστατικά που μάλλον σου λείπουν

Photo source: www.bigstockphoto.com

Φυτικές ίνες

Ως φυτικές ίνες ορίζουμε τους άπεπτους από τον ανθρώπινο οργανισμό υδατάνθρακες - η αξία τους στην διατροφή είναι σήμερα αναγνωρισμένη. Η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, με χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης, με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 30g φυτικών ινών την ημέρα, την ώρα που μελέτες δείχνουν πως η μέση κατανάλωση ενός Αμερικάνου, μετά βίας ξεπερνά τα 15g. Μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών από την διατροφή μας, εντάσσοντας τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, καταναλώνοντας τακτικά όσπρια, είτε ως κυρίως γεύμα είτε σε σαλάτες και δίνοντας έμφαση στα ολικής άλεσης σιτηρά όπως ζυμαρικά, ζωμί και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Philip A. Merriam, MSPH, Gioia Persuitte, MPA, Barbara C. Olendzki, MPH, RD, Kristin Schneider,PhD, Sherry L. Pagoto, PhD, Judith L. Palken, MNS, RD, LDN, Ira S. Ockene, MD, Yunsheng Ma, MD, PhD. Dietary Intervention Targeting Increased Fiber Consumption for Metabolic Syndrome. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Volume 112, Issue 5, May 2012, Pages 621–623

C. Gómez Candela, L. M.ª Bermejo López and V. Loria Kohen Importance of a balanced omega 6/omega 3 ratio for the maintenance of health. Nutritional recommendations , Nutr Hosp. 2011;26(2):323-329

Jun Ma, Rachel A Johns, and Randall S Stafford. Americans are not meeting current calcium recommendations. Am J Clin Nutr May 2007vol. 85 no. 5 1361-1366

Mary E Cogswell, Zefeng Zhang, Alicia L Carriquiry, Janelle P Gunn, Elena V Kuklina, Sharon H Saydah, Quanhe Yang, and Alanna J Moshfegh Sodium and potassium intakes among US adults: NHANES 2003–2008 Am J Clin Nutr September 2012 vol. 96 no. 3 647-657

Carolyn Moore, PhD, RD, Mary M. Murphy, MS, RD, Debra R. Keast, MS, Michael F. Holick, PhD, MD: Vitamin D intake in the United States, Journal of the American Dietetic Association Volume 104, Issue 6, June 2004, Pages 980–983

P. Galan, MD, PhD, M.J. Arnaud, PhD, S. Czernichow, MD, A.-M. Delabroise, MD, P. Preziosi, MD, S. Bertrais, PhD, C. Franchisseur, M. Maurel, A. Favrier, PhD, S. Hercberg, MD, PhD: Contribution of Mineral Waters to Dietary Calcium and Magnesium Intake in a French Adult Population Journal of the American Dietetic Association Volume 102, Issue 11, November 2002, Pages 1658–1662

Regan Lucas Bailey, PhD, Victor L. Fulgoni III, PhD, RD, Debra R. Keast, PhD, Johanna T. Dwyer, PhD, RD Examination of Vitamin Intakes among US Adults by Dietary Supplement Use Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics Volume 112, Issue 5, May 2012, Pages 657–663

Γεράσιμος Κλαουδάτος
Γεράσιμος Κλαουδάτος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.