Διατροφή

Ενυδάτωση: Η ποικιλία βοηθά!

της Γεωργίας Γεωργίου
29 Μαΐου 2012
17139 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou pinei nero

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. O ανθρώπινος οργανισμός είναι με τέτοιο τρόπο ρυθμισμένος, ώστε να διατηρεί την απώλεια νερού του σώματος του κάτω από 0,2-0,5% του Σωματικού Βάρους. Ενώ ο άνθρωπος μπορεί να παραμείνει στην ζωή χωρίς τροφή περίπου 60-70 μέρες, χωρίς νερό όμως, μπορεί να επιβιώσει μόνο 4-5 μέρες. Γι’ αυτό αναφέρεται και ως «απαραίτητο θρεπτικό συστατικό».

Η πρόσβαση σε ασφαλείς πηγές νερού ολοένα και περιορίζεται και αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την ανθρωπότητα. Σήμερα, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πίνουν νερό ακατάλληλο για κατανάλωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως, αν υπάρξουν καλύτερες συνθήκες φύλαξης και προστασίας πόσιμου νερού, θα μειωθεί η παιδική θνησιμότητα λόγω μόλυνσης, κατά 1,4 εκατομμύρια παιδιά ανά έτος

Ποιες οι βασικές λειτουργίες του νερού;

Εάν συγκεντρωθούν και αναλυθούν όλες οι οργανικές λειτουργίες του νερού για το ανθρώπινο σώμα, θα χρειαστούν πολλές σελίδες. Το νερό, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι πολύτιμο για την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής. Συνοπτικά αναφέρονται οι παρακάτω βασικές του λειτουργίες.

 • Αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών
 • Καταστέλλει την όρεξη
 • Είναι ρυθμιστής της οσμωρυθμιστικής διαδικασίας
 • Διατηρεί τις συγκεντρώσεις οργανικών και ανόργανων στοιχείων ανάμεσα σε δύο διαμερίσματα και τις ηλεκτροχημικές ιδιότητές τους
 • Βοηθάει το σώμα να αποβάλλει τα απόβλητα του οργανισμού και τις τοξίνες
 • Ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών
 • Βοηθά στον μεταβολισμό όλων των μακροστοιχείων
 • Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος και αφού σαν μόριο έχει μεγάλη ειδική θερμότητα, δεν αλλάζει κατά πολύ η δική του θερμοκρασία
 • Αποτελεί μέσο για διάλυση πολλών οργανικών ή μη στοιχείων
 • Χρησιμεύει σαν αντιδραστήριο για να δωρίσει το υδρογόνο ή το οξυγόνο σε οξείδια, υδροξυλομάδες κ.ο.κ
 • Έχει λιπαντική δράση Προστατεύει διάφορα διαμερίσματα, όπως τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, επειδή είναι ασυμπίεστο.

Πού μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη νερού;

Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα νοσημάτων, όπως νεφρικά, μεταβολικά νοσήματα και καρκίνους. Οι πιο πρόσφατες διαιτητικές συστάσεις ανά 24ωρο δίνονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου, το κλίμα στο οποίο ζει, το ιατρικό του ιστορικό και το αθλητικό του προφίλ.

Η εναλλαγή και η ποικιλία, τόσο στη γεύση των ποτών, όσο και στο είδος τους, μπορεί να κάνει ευκολότερη την πρόσληψη υγρών. Η ενυδάτωση δεν προέρχεται μόνο από την πρόσληψη μεταλλικού νερού. Πολλές γρήγορες επιλογές υπάρχουν για να ενυδατωθούμε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Πώς θα αποφευχθεί η αφυδάτωση;

Μερικές συμβουλές για πιο εύκολη πρόσληψη νερού και αποφυγή της αφυδάτωσης είναι οι εξής:

 1. Η προσθήκη σε ένα ποτήρι νερό στυμμένου λεμονιού ή λάιμ, καθώς και φρέσκων φύλλων δυόσμου, που δίνουν ευχάριστη γεύση και μυρωδιά στο ποτό μας.
 2. Υπάρχουν τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Ανάλογα με το είδος και τον τύπο επεξεργασίας του τροφίμου, το νερό φτάνει στο 85-99%. Μελέτες παρατηρούν, πως το 25% της ενυδάτωσης προέρχεται από τη στερεά τροφή και το υπόλοιπο 75% από τα διαφορετικά ποτά που καταναλώνουμε.
 3.  Η κατανάλωση φυσικών χυμών, γάλακτος, τσαγιού και καφέ συμβάλλει στο θετικό ισοζύγιο υγρών. Η πρόσληψη καφεΐνης μέχρι 3mg/ kg σωματικού βάρους, όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες μελέτες, όχι μόνο δεν προκαλεί διούρηση, αλλά αντίθετα, ενυδατώνει.
 4. Μια επιπλέον εναλλακτική, είναι η πρόσληψη ποτών χαμηλής θερμιδικής αξίας τύπου light και αθλητικών ποτών με ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης και ηλεκτρολυτών.
 5. Χρησιμοποιώντας καλαμάκι, καταναλώνουμε μεγαλύτερες γουλιές και καταπίνουμε λιγότερο αέρα, αποφεύγοντας το φούσκωμα.
 6. Σε περιπτώσεις δυσφαγίας, καλό είναι να χρησιμοποιούνται πυκνωτικά και να καταναλώνονται ζελέ, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
 7.  Όλα τα μη αλκοολούχα ποτά και κάποια που περιέχουν ελάχιστο αλκοόλ, συμβάλλουν θετικά στον βαθμό υδάτωσης του ανθρωπίνου σώματος.

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Σε μελέτη με αθλητές, φάνηκε πως η ποικιλία στα είδη, στα χρώματα και στις γεύσεις των ποτών αυξάνει τον βαθμό υδάτωσης. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, πως εκτός του νερού, όλα τα άλλα ποτά περιέχουν θερμίδες, που πρέπει να συνυπολογίζονται στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής.

Στις μέρες μας, η μεγάλη ποικιλία ποτών χωρίς θερμίδες, λύνει τα χέρια στους καταναλωτές, αφού έχουν πλέον μια μεγάλη γκάμα ροφημάτων και ποτών που μπορούν να πιούν.

Το νερό αποτελεί το πιο απλό θρεπτικό ποτό, χρήσιμο για την υγεία μας. Παρά τη χημική του απλότητα, αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό για επιβίωση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Armstrong LE. Hydration assessment techniques. Nutr Rev 2005;63:S40-54

Henniker JC. "The Depth of the Surface Zone of a Liquid". Reviews of Modern Physics 1949;21:322-341

Patricia A. Kreutler DMC-N. Nutrition in Perspective 309-312.

Manz F. Hydration in children. J Am Coll Nutr 2007;26:562S-569S

Panel on Dietary Reference Intakes for Electrolytes and Water, Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Washington DC: National Academy Press. 2005

Rogers PJ, Kainth A, Smit HJ. A drink of water can improve or impair mental performance depending on small differences in thirst. Appetite 2001;36:57-8.

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459

Sawka M, et al. Human water needs. Nutrition Reviews 2005;63:S30

Valtzin H. "Drink at least eight glasses of water a day." Really? Is there scientific evidence for 8 x 8? American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology. 2002;283:R993.

Rose BD, et al. Maintenance and replacement fluid therapy in adults. http://www.uptodate.com/home/index.html. Accessed March 2, 2010

Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.