Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στο Άμστερνταμ

09 Ιανουαρίου 2024
6294 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
gastronomiko taksidi sto amsterntam

Το Άμστερνταμ έχει αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ των νεότερων ταξιδιωτών, και για καλό λόγο. Τα γραφικά κανάλια, τα ποδήλατα, ο νεανικός τρόπος ζωής, όλα αυτά δημιουργούν ένα ελκυστικό σκηνικό για τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο. Παράλληλα, η πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης, και σε κάποιο βαθμό ολόκληρης της χώρας, έχει οδηγήσει στον χαρακτηρισμό του Άμστερνταμ ως έναν από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς, τουλάχιστον εντός της Ευρώπης.

Τι να κάνω στο Άμστερνταμ;

Το Άμστερνταμ αποκαλείται ‘’η Βενετία του Βορρά’’. Το όνομα αυτό οφείλεται στο εκτεταμένο δίκτυο καναλιών του. Υπάρχουν περισσότερα από 100 χιλιόμετρα καναλιών και τα περισσότερα από αυτά είναι πλωτά με βάρκα. Στην πραγματικότητα, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Άμστερνταμ είναι να κάνετε μια περιήγηση με σκάφος στα κανάλια, θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική των κτιρίων ή να μείνετε σε έναν πλωτό οικίσκο. Τα κανάλια του Άμστερνταμ περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Μάθετε τα ‘’Coffeshops’’

Οι Ολλανδοί είναι πολύ ανοιχτόμυαλος λαός. Τα ‘’Coffeeshops’’, όπως αποκαλούνται, είναι μικρά μαγαζάκια εντός της πόλης τα οποία δεν πουλάνε καφέ, όπως θα νομίζατε. Πουλάνε νόμιμα μαριχουάνα και φαγητά με βάση την μαριχουάνα, πολύ πριν το ίδιο κίνημα επικρατήσει σε ορισμένες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα περισσότερα από αυτά τα μαγαζιά είναι συγκεντρωμένα σε μια πολυσύχναστη γειτονία της πόλης, με το όνομα ‘’περιοχή των κόκκινων φαναριών’’. Εάν, από την άλλη δεν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε κάτι από τα συγκεκριμένα μαγαζιά, μπορείτε απλώς να τα προσπεράσετε.

Βόλτα στα κανάλια

Χωρίς αμφιβολία, η βόλτα στα κανάλια είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Άμστερνταμ. Το δυτικό τμήμα του δακτυλίου των καναλιών είναι το πιο γραφικό. Εκεί βρίσκεται η ‘’περιοχή των εννέα δρόμων’’. Σε αυτούς τους εννέα μικρούς δρόμους θα βρείτε μπουτίκ, καταστήματα, καφετέριες (με κανονικό καφέ!), γκαλερί τέχνης και εστιατόρια. Μπορείτε πολύ εύκολα να περάσετε ένα ολόκληρο απόγευμα εδώ, πηγαίνοντας από κατάστημα σε κατάστημα. Ακόμα και αν δεν σας αρέσουν τα ψώνια, η περιοχή αυτή, με το συνονθύλευμα των σπιτιών του καναλιού και των πλακόστρωτων δρόμων της είναι μια απόλαυση για εξερεύνηση.

Εξερεύνηση με ποδήλατο

Δεδομένου ότι το Άμστερνταμ είναι μια τόσο συμπαγής πόλη με τα κυριότερα αξιοθέατα συγκεντρωμένα στο κέντρο της και γύρω από αυτό, η μετακίνηση με τα πόδια είναι παιχνιδάκι. Ωστόσο, η εξερεύνηση με ποδήλατο είναι πολύ πιο διασκεδαστική. Στο Άμστερνταμ υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα από ό,τι άνθρωποι. Οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούν εκτεταμένα στην καθημερινότητα τους. Σε μεγάλους δρόμους της πόλης, υπάρχουν ξεχωριστοί ποδηλατόδρομοι και φωτεινοί σηματοδότες για τους ποδηλάτες. Το Άμστερνταμ είναι η μόνη πόλη στον κόσμο όπου μπορείτε να κάνετε ποδήλατο μέσα από το κρατικό μουσείο τέχνης της πόλης, το Rijksmuseum.

Επίσκεψη στα μουσεία

Το Rijksmuseum είναι ένα τεράστιο μουσείο που εκθέτει 8.000 έργα τέχνης. Μια επίσκεψη εδώ μπορεί να διαρκέσει μόλις μία ώρα, αν δείτε μόνο τα σημαντικότερα σημεία. Αν ενδιαφέρεστε για την ολλανδική τέχνη, προγραμματίστε να περάσετε τουλάχιστον μισή μέρα εδώ. Θα το βρείτε στο Museumplein, έναν ανοιχτό χώρο πρασίνου που είναι δημοφιλές σημείο για πικνίκ όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Εκδρομή στην εξοχή

Για αυτούς που αγαπάνε την εξοχή, η καλύτερη απόδραση είναι μια ημερήσια εκδρομή στα περίχωρα του Άμστερνταμ. Μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό ‘’Zaanse Schans’’ όπου βρίσκονται αρκετοί παραδοσιακοί Ολλανδικοί ανεμόμυλοι, σήμα κατατεθέν της Ολλανδίας. Εάν το επιλέξετε, θα μπορούσατε να μπείτε μέσα σε έναν ανεμόμυλο και να μάθετε πως λειτουργεί. Για παράδειγμα, οι Ολλανδοί χρησιμοποιούν τους ανεμόμυλους για την παρασκευή φυστικέλαιου, το οποίο μπορείτε και να αγοράσετε. Η καλύτερη λύση είναι να πάτε με οργανωμένο γκρουπ και ξεναγό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να προσανατολιστείτε και θα ακούσετε μοναδικές πληροφορίες για τις περιοχές και την γεωλογία του εδάφους της χώρας.

Μερικά ακόμα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς είναι:

  • Το πρώτο ζυθοποιείο της ολλανδικής μπύρας Heineken
  • Μουσείο ‘’Ons'lieve heer op solder’’
  • Πύργος A ‘dam Lookout
  • Μουσείο του Βαν Γκονγκ
  • Σπίτι της Άννας Φρανκ
  • Μουσείο επιστημών NEMO
  • Μουσείο τέχνης MOCO
  • Κήπος λουλουδιών Κέκενχοφ (μόνο Απρίλιο-Μάιο)

Τι να φάω στο Άμστερνταμ;

Ολλανδική κουζίνα

Παρόλο που η ολλανδική κουζίνα ομολογουμένως δεν προσφέρει πληθώρα επιλογών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να τη δοκιμάσετε. Η κουζίνα τους παρουσιάζει μια ποικιλία επιλογών με βάση το ψάρι, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της ολλανδικής γαστρονομίας και κουλτούρας, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές κροκέτες, σούπες και κυρίως το ‘’Stamppot’’, το οποίο αποτελείται από πουρέ πατάτας και άλλα λαχανικά που σερβίρονται με καπνιστό λουκάνικο. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε όλα αυτά, σε κάποιο από τα παραδοσιακά ολλανδικά εστιατόριά της πόλης, ένα από τα οποία είναι και το ‘’Hap-Hmm’’. Επιλέξτε μια σούπα λαχανικών για ορεκτικό και ένα πιάτο με κρέας για κυρίως και θα με θυμηθείτε.

Bitterballens και μπύρα

Τα ‘’Bitterballen’’ ή ‘’bitterballs’’ αποτελούνται από ένα μείγμα μοσχαρίσιου κρέατος και σάλτσας, τα οποία χτυπιούνται και τηγανίζονται σε μπάλες. Μοιάζουν με κεφτεδάκια. Στο όνομα τους υπάρχει η λέξη ‘’bitter’’ που σημαίνει ‘πικρό’. Στην πραγματικότητα δεν είναι πικρά: πήραν το όνομά τους από το αλκοολούχο ποτό που συνήθιζαν να σερβίρονται μαζί του, το οποίο τείνει να έχει πικρή γεύση. Σήμερα, είναι το προτιμώμενο φαγητό στα Ολλανδικά μπαρ και συνήθως σερβίρονται με ντόπια μουστάρδα για βουτιά. Μαζί τους μπορείτε να απολαύσετε μια δροσερή Ολλανδική μπύρα.

Stroopwaffels

Το αγαπημένο μου γεύμα, όμως, ή μάλλον σνακ, είναι τα ‘’stroopwaffels’’. Όπως θα μπορούσατε να καταλάβετε από το όνομα, πρόκειται για στρογγυλές τραγανές βάφλες με ένα στρώμα πλούσιου σιροπιού καραμέλας ενδιάμεσα. Εάν τα ‘’stroopwaffels’’ δεν σας αρέσουν, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τα ‘’poffertjes’’. Αποτελούν μικρές και αφράτες τηγανίτες, οι οποίες συνοδεύονται από λιωμένο βούτυρο, άχνη ζάχαρη, σοκολάτα ή καραμέλα και την προσθήκη κάποιου φρούτου, όπως είναι η μπανάνα. Ένα νοστιμότατο επιδόρπιο! Όντας παραδοσιακά ψαράδες, οι Ολλανδοί έχουν και ένα από τα καλύτερα γεύματα με ‘’fish and chips’’ που θα βρείτε παγκοσμίως. Όλα αυτά θα μπορέσετε να τα βρείτε στην λαϊκή αγορά της πόλης ‘’Albert Cuyp’’.

International κουζίνα και street food

Αξίζει να αναφερθεί πως χιλιάδες μετανάστες από όλο τον κόσμο διαμένουν σήμερα στο Άμστερνταμ, φέρνοντας έτσι μαζί τους τις γαστρονομικές παραδόσεις και την κουλτούρα τους και κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στο γαστρονομικό σκηνικό της πόλης. Όσον αφορά τους λάτρεις της Δυτικής κουζίνας και γαστρονομίας, το Άμστερνταμ είναι το μέρος όπου τα περισσότερα αμερικανικά πιάτα, από τα ορεκτικά μπιφτέκια μέχρι τις ζουμερές μπριζόλες, έχουν βρει το νόμιμο σπίτι τους. Το καλύτερο μέρος για ένα ζουμερό μπέργκερ ήταν το ‘’The Butcher’’, στο ίδιο κτίριο με τον Πύργο A ‘dam Lookout. Επιπλέον, ως λαός έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το ‘’street food’’. Συγκεκριμένα, μπορείτε να δοκιμάσετε τηγανιτές πατάτες από το ‘’Mannekenpis’’, με την προσθήκη κάποιας από τις δικές τους σως. Μπορείτε επίσης να βρείτε ιταλική, ασιατική, αργεντίνικη, ακόμα και αλγερινή κουζίνα στην πόλη. Έχει κάτι για όλους.

Καφές και μηλόπιτα

Ανάλογα με την εποχή που θα ταξιδέψετε στο Άμστερνταμ, μπορεί να έχει αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό λοιπόν, ένας ζεστός καφές ή μια ζεστή σοκολάτα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πιο ομαλά το κρύο. Ένα ωραίο σημείο είναι το καφέ ‘’Winkel 43’’ στην φημισμένη γειτονιά της πόλης Jordaan, όπου θα έχετε την τύχη να δοκιμάσετε και μια από τις πιο περιποιημένες ‘’Apfeltarte’’ ή αλλιώς μηλόπιτα, όπως την αποκαλούμε εμείς. Οι Ολλανδοί την αγαπούν πολύ!

Ολλανδικά τυριά

Δεν μπορεί να λήξει η γαστρονομική σας εμπειρία στο Άμστερνταμ, προτού δοκιμάσετε τα παραδοσιακά τους τυριά. Μια ποικιλία από δικά τους ωριμασμένα τυριά, θα σας πείσει και θα θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα. Κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούν για να παράγουν τα πιο ενδιαφέροντα τυριά είναι το πέστο, τα μπαχαρικά, το τσίλι και η Ολλανδική μουστάρδα. Επιπλέον φτιάχνουν και καπνιστά τυριά τα οποία θα απογειώσουν τους γευστικούς σας κάλυκες.

Καλό γαστρονομικό ταξίδι λοιπόν!

Νικόλαος Σαμέλης
Νικόλαος Σαμέλης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Νικόλας Σαμέλης είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με πτυχίο Bachelor. Διαθέτει εργασιακή εμπειρία πάνω στο κομμάτι των καρδιοαναπνευστικών δοκιμασιών και των τεστ κοπώσεως. Αποτελεί μέλος της συντακτικής ομάδας του medNutrition.gr. Εργάζεται ανεξάρτητα ως διαιτολόγος στην Θεσσαλονίκη, ενώ συνεργάζεται με αρκετούς επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας διατροφικού περιεχομένου fzindiet.gr.