Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στην Κέρκυρα

11 Δεκεμβρίου 2023
9873 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
taksidi stin kerkyra

Κέρκυρα, ένα νησί όπως αυτό, το road trip είναι ιδανικό, γιατί μέσα σε τέσσερις- πέντε μέρες μπορείς να το γυρίσεις ολόκληρο. Κι από την εξοχή, στην πόλη της Κέρκυρας, που είναι ένας κόσμος από μόνη της, εντελώς διαφορετική από το υπόλοιπο νησί.

Γενικότερα, η Κέρκυρα έχει πολύ ενδιαφέρον. Από τα στενά καντούνια έως τα φαρδιά πεζοδρόμια και τον πεζόδρομο του Λιστόν, που παραπέμπει ευθέως στη Βενετίας, η πόλη προσφέρει αμέτρητα οπτικά ερεθίσματα, που λειτουργούν ως αφορμές για να ψάξεις την ιστορία της όπως για παράδειγμα η οροφή του Αγίου Σπυρίδωνα όπου δεν έχει καμία σχέση με την καθιερωμένη βυζαντινή εικονογραφία όπου δείχνει περισσότερο σαν αναγεννησιακός πίνακας. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος του νησιού, το άφθαρτο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό, έναν ναό με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στην Κέρκυρα τα αρχοντικά κτίρια είναι υδροχρωματισμένα με το παραδοσιακό κερκυραϊκό χρώμα τής ώχρας. Υπάρχει πλήθος εκκλησιών και ιστορικών κτηρίων.

Εκτός πόλεως μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικές τοποθεσίες. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει το Αχίλλειο και το παλάτι της αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσσυ). Όπως επίσης και η περιοχή του Πέλεκα φημίζεται για τη θέα του ηλιοβασιλέματος που προσφέρει.

Οι Κερκυραίοι

Οι Κερκυραίοι είναι λαός του έξω. Ένας ζωντανός λαός! Χέρια, κουνιούνται δεξιά κι αριστερά, ανοίγουν παραθυρόφυλλα. Κοινό γνώρισμα των σπιτιών στα λεγόμενα καντούνια είναι οι μπουγάδες που είναι απλωμένες από το ένα σπίτι στο άλλο πάνω σε διπλά σχοινιά που στηρίζονται σε τροχαλίες για μπορούν να μετακινούνται τα ρούχα προς και από το παράθυρο αυτού που απλώνει κάθε φορά.

Πάσχα στη Κέρκυρα

Η Κέρκυρα όπως πολλοί την αποκαλούν Κυρά των Επτανήσων αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό. Μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί είτε για το ξακουστό Πάσχα στη Κέρκυρα με τα μοναδικά πασχαλινά έθιμα, είτε για τις παραλίες της και την υπέροχη πόλη με τα καντούνια του που θυμίσει Ιταλία , μπορεί όμως κάποιος να την επισκεφτεί και για άλλες ομορφιές που σερβίρονται στο πιάτο.

Το νησί έχει πολύ ενδιαφέρον γαστρονομικά.

Εδώ σας έχω 5 πιάτα για να απολαύσετε αν την επισκεφτείτε:

  • Σοφρίτο με μοσχάρι: το σοφρίτο είναι τηγανιτές φέτες μοσχαριού, οι οποίες μαγειρεύονται με ένα μείγμα από ξίδι, σκόρδο και μαϊντανό. Συνήθως συνοδεύεται με πατάτες ή πουρέ.
  • Παστιτσάδα: Δεν γίνεται να πας στη Κέρκυρα και να μη φας το πιο διάσημο φαγητό του νησιού. Η παστιτσάδα είναι μια μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι, η οποία μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά για ώρα μαζί με μπαχάρικά, γλυκό κρασί και κόκκορα ή μοσχαράκι. Το πιάτο πασπαλίζεται με άφθονο τοπικό τυρί.
  • Μπουρδέτο: Το μπουρδέτο είναι ένα φαγητό με Ιταλικές επιρροές, το οποίο φτιάχνεται με ψάρι (συνήθως σκορπίνα, ροφούς, πέρκα ή μπακαλιάρο), το οποίο βουτάει μέσα σε καυτή, πικάντικη κόκκινη σάλτσα. Συνοδεύεται με πατάτες.
  • Πορπέτες: Μια ακόμα βενετσιάνικη συνταγή η οποία έχει διατηρηθεί στην Κέρκυρα. Οι πορπέτες δεν είναι τίποτα άλλο από τα κεφτεδάκια, τα οποία όμως στην κόκκινη σάλτσα τους έχουν αντζούγια, πανσέτα, τυρί και μοσχοκάριδο.
  • Κουμ κουατ: Το διάσημο κερκυραϊκό γλυκό του κουταλιού! Πρόκειται για ένα είδος μικρού πορτοκαλιού, το οποί έχει έντονη πικράδα με χαρακτηριστική γεύση. Θα το βρεις σε διάφορες παραλλαγές, ενώ δημοφιλές είναι και το λικέρ, το οποίο είναι ιδιαίτερα χωνευτικό.

Επισκεφτείτε την και θα με θυμηθείτε!

Κίρκη Παπασπύρου
Κίρκη Παπασπύρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Κίρκη Παπασπύρου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, διατηρεί γραφείο στην Άρτα όπου δίνει συμβουλές σε ασθενείς και ειδικές ομάδες ατόμων. Η φιλοσοφία της είναι ότι τίποτα δεν απαγορεύεται όταν υπάρχει μέτρο, αρκεί να μάθεις να εκπαιδεύεις το θηρίο μέσα σου.