Διατροφή

Εύκολα σνακ για μια απαιτητική καθημερινότητα

της Νικολέτας Τζημαγιώργη
18 Ιουλίου 2019
16572 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
eykola-snak

Τι κι αν η ημέρα στο γραφείο/στη δουλειά είναι αρκετά απαιτητική; Εσύ μπορείς να εφοδιαστείς κατάλληλα ώστε να ανταπεξέλθεις, αλλά και να διατηρήσεις στα ύψη την ενέργειά σου!

Ένα σνακ μεταξύ των βασικών γευμάτων σου είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι!

Τα σνακ διακόπτουν τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων, καταπολεμούν τις ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες και σε γλιτώνουν από τα πιθανά τσιμπολογήματα.

Τι σνακ να επιλέξω;

Προσπάθησε το σνακ που θα διαλέξεις να είναι απολαυστικό, αλλά και θρεπτικό ταυτόχρονα. Ένα υγιεινό σνακ θα διακόψει την πείνα σου, θα γεμίσει τον οργανισμό σου με ενέργεια, ενώ παράλληλα θα σε εφοδιάσει με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Για αυτό είναι σημαντικό να το έχεις σκεφτεί από πριν ώστε να το προετοιμάσεις για να το έχεις μαζί σου όλη τη μέρα!

Πάμε να δούμε τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα υγιεινό σνακ…

1. «Βάλε βρώμη»

Ένα αρκετά διαδεδομένο δημητριακό που θα δώσει ενέργεια στον οργανισμό! Προσδίδει βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και πολύτιμες φυτικές ίνες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να μείνεις χορτάτος για περισσότερη ώρα. Μπορείς να συναντήσεις τη βρώμη και σε γλυκές επιλογές σνακ, όπως μπισκότα βρώμης με  φρούτα (μήλο, σταφίδες) ή με ξηρούς καρπούς για ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

2. Φρούτα φρέσκα ή και αποξηραμένα

Τα φρούτα είναι πάντα μια θρεπτική επιλογή. Είτε φρέσκα (π.χ. μήλο, μπανάνα) είτε αποξηραμένα (π.χ. σταφίδες, αποξηραμένα δαμάσκηνα) αποτελούν ιδανική λύση για το σνακ σας!

3. Ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμοι για τον οργανισμό και δεν είναι τυχαίο, καθώς αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών αλλά και των πολύτιμων ω-3 λιπαρών.

4. Γαλακτοκομικά

Μπορείς ακόμη, να επιλέξεις μια μερίδα γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί) για το σνακ σου. Τα γαλακτοκομικά σου παρέχουν πρωτεΐνες αλλά και ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών σου.

5. Μαύρη σοκολάτα

Για εσένα που αναζητάς τη γλυκιά γεύση, σου έχω τη λύση! Η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ έχει φανεί ότι επηρεάζει και τη διάθεσή μας, καθώς ενισχύει την παραγωγή της σεροτονίνης.

Συνδύασε τα παραπάνω σε έξυπνα σνακ!

Παρακάτω θα βρεις ορισμένες επιλογές για σνακ που θα σε κρατήσουν μακριά από την πείνα, ενώ μπορείς να τα βρεις όπου κι αν βρίσκεσαι… στο σπίτι, στη δουλειά ή ακόμα και στο δρόμο!

  • 1 φρέσκο φρούτο και 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • 1 μπισκότο βρώμης με μαύρη σοκολάτα και 1 φρούτο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με ξηρούς καρπούς
  • 2 μπισκότα βρώμης με μήλο και ξηρούς καρπούς ή με σταφίδες και κανέλα
  • 2 φρυγανιές ολικής με τυρί χαμηλών cottage και ντοματίνια
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Chapelot D. The Role of Snacking in Energy Balance: a Biobehavioral Approach. American Society for Nutrition. 1 December 2010; 10.3945/jn.109.114330

Slavin J.: Why whole grains are protective: biological mechanisms. Proc Nutr Soc. 62(1): 129-34, 2003

Scholey A., Owen L. Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Nutr Rev. 2013;71(10):665-81

Νικολέτα Τζημαγιώργη
Νικολέτα Τζημαγιώργη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.