Διατροφή

Χοιρινό κρέας: Το επόμενο διατροφικό σκάνδαλο;

της Έλενας Αλετράρη
24 Νοεμβρίου 2013
26205 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kopsimo xoirinou kreatos

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η δύσκολη περίοδος της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, αναγκάζει τους περισσότερους από εμάς να αναζητούμε καλύτερες τιμές στα προϊόντα καθημερινής διαβίωσης, άρα και στο φαγητό. Ως αποτέλεσμα, και οι τοπικοί παραγωγοί καταφεύγουν σε φθηνότερες επιλογές προϊόντων. Για να κρατήσουν όμως το κέρδος τους σταθερό, συχνά βγάζουν στην γορά προϊόντα υποβαθμισμένης ποιότητας. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το πρόσφατο σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας. Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και μεγαλύτερες είναι οι ανησυχίες που διατυπώνονται για του χοιρινού κρέατος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε πρόσφατα κανονισμούς, οδηγίες και αποφάσεις που αφορούν το χοιρινό κρέας και πιο συγκεκριμένα τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειάς του. Τα κράτη - μέλη είναι υποχρεωμένα να τηρούν τους κανονισμούς και να διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους, εξασφαλίζοντας την καταλληλότητα του κρέατος.

Το ευρωπαϊκό σύστημα RASFF (Rapid Alert System for food and feed) λειτουργεί με τρόπο ώστε να προσφέρει ταχεία ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών -μελών, ούτως ώστε να κοινοποιεί τυχόν προϊόντα που δεν πληρούν τους κανονισμούς και χρειάζεται να αποσυρθούν από την αγορά, για την αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών.

Τι να προσέχετε όταν επιλέγετε χοιρινό κρέας;

Παρ΄όλα αυτά, ως καταναλωτές είναι σημαντικό κατά την αγορά και επιλογή χοιρινού κρέατος να προσέχετε τα εξής:

Χρώμα κρέατος

Το χρώμα του νωπού χοιρινού κρέατος θα πρέπει να έχει ερυθρό χρώμα.

Ημερομηνία λήξης

Σε περιπτώσεις όπου το νωπό κρέας είναι συσκευασμένο, επιβάλλεται να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης που υπάρχει πάνω στην ετικέτα και να καταναλώνετε το προϊόν εντός της προτεινόμενης περιόδου. Σε περίπτωση που τοποθετήσετε το νωπό χοιρινό κρέας στην κατάψυξη, αποφύγετε την φύλαξή του πέρα των 4-6 μηνών. Ο χοιρινός κιμάς δεν πρέπει να φυλάγεται για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.

Χώρα προέλευσης

Θα ήταν καλό να παρατηρείτε ή ακόμη να ρωτάτε την χώρα προέλευσης των κρεάτων και να προτιμάτε να αγοράζετε προϊόντα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα κράτη μέλη είναι αναγκασμένα να πληρούν συγκεκριμένους κανονισμούς διασφαλίζοντας την ασφάλεια των τροφίμων.

Μυρωδιά κρέατος

Η άσχημη οσμή ή γεύση συνδέονται άμεσα με χαμηλής ποιότητας κρέας. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να είστε αρκετά παρατηρητικοί.

Πιστοποιητικό καταλληλότητας και ελέγχου

Είναι σημαντικό να αγοράζετε φαγητά και τρόφιμα από υπεραγορές, τοπικά καταστήματα, κρεοπωλεία τα οποία έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες ή από άλλους Εγκεκριμένους Φορείς.

Ευαισθητοποιηθείτε σαν καταναλωτές

Ως καταναλωτές είναι καλό να είστε εκπαιδευμένοι και ευαισθητοποιημένοι, ώστε να μπορείτε να διεξάγετε τους δικούς σας ελέγχους όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται σε περιπτώσεις όπου το χοιρινό κρέας πωλείται ανάμικτο με άλλα συστατικά (π.χ. κιμάς, λαζάνια, κανελόνια, μπιφτέκια) και τυχόν αλλοίωση ή νοθεία μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά. Γι’ αυτόν τον λόγο θα ήταν καλό να προτιμάτε την αγορά τροφίμων από εγκεκριμένους και έμπιστους προμηθευτές.

Ακόμα και στις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης, θα ήταν καλό να μην καθησυχάζεστε με την αγορά φθηνών επιλογών, αφού αυτές μπορεί να κρύβουν κινδύνους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Barry, F. (2013) “After horsemeat, pork may be next scandal, says farmers” [online] Available from: www.foodqualitynews.com/Public-Concerns/After-horsemeat-pork-may-be-next-scandal-say-farmers accessed: 10th September 2013

European Commission. (2013) “Rapid Alert System for Food and Feed” Available from: www.ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm accessed: 18th September 2013

European Commission. (2004) “Guidance document on the implementation of certain provisions of Regulation (EC) No 852/2004 on the hygiene of foodstuffs”European Commission. (2002) “Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety”

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων