Παθήσεις Πεπτικού

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη δυσκοιλιότητα, σε ένα infographic

της Ηλιάνας Ηλιοπούλου
23 Σεπτεμβρίου 2017
44574 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
antimetwpiste th dyskoiliothta

Η δυσκοιλιότητα είναι μια νόσος που αφορά σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού - εμείς οι διαιτολόγοι την συναντάμε αρκετά συχνά στο γραφείο. Μέσα από αυτό το infografic, έγινε μια προσπάθεια να συμπυκνωθεί με χρηστικό τρόπο όλη η γνώση που αφορά τη νόσο της δυσκοιλιότητας: από τα αίτια της μέχρι και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Σίγουρα, όπως φαίνεται και στο infografic, υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι περνάει και από το χέρι μας, να μετριάσουμε τα συμπτώματά της και πιθανόν μελλοντικά να απαλλαγούμε από εκείνη.


Διαβάστε επίσης: Έχω δυσκοιλιότητα, πώς να την αντιμετωπίσω διατροφικά; [Δωρεάν EBOOK]


Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας 

Στο infografic λοιπόν, δίνουμε βασικές διατροφικές συστάσεις για την αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή του ασθενούς, παραθέτουμε κάποια φαρμακευτικά βοηθήματα χρήσιμα για τις πιο σοβαρές ή επιμένουσες καταστάσεις και συγκεντρώνουμε όλα τα extra tips, τα οποία είναι καλό να μην ξεχνά ο ασθενής σε καθημερινή βάση. Ελπίζουμε να σας βοηθήσει!

Duskoiliothta infographic

Τι είναι δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να ορισθεί όταν το άτομο για τουλάχιστον τρεις μήνες εμφανίζει δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • σκληρά κόπρανα
  • αίσθημα ατελούς κένωσης (1 στις 4 κενώσεις)
  • δυσκολία στην κένωση και κοιλιακό άλγος
  • μειωμένη συχνότητα κενώσεων ανά εβδομάδα (1-2 κενώσεις εβδομαδιαίως)

Ο επιπολασμός της νόσου

  • 16% στους ενήλικες
  • 33% στους ηλικιωμένους

Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης της νόσου

  • Ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών
  • Απουσία φυσικής δραστηριότητας – Καθιστική Ζωή
  • Ανεπαρκής πρόσληψη υγρών – Αφυδάτωση

Πρώτης Γραμμής Άμυνας

  • Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών
  • Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
  • Επαρκής κατανάλωση υγρών
  • Συμπληρωματική κατανάλωση πρεβιοτικών- προβιοτικών ουσιών.
  • Συμπληρωματική χρήση ενός φυσικού σπασμολυτικού (πχ αιθέριο έλαιο μέντας) για την αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου

Πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης

  1. Κατανάλωσε επαρκή ποσότητα φυτικών ινών καθημερινά στη διατροφή σου (25-30 γρ/ημερησίως), συνοδεύοντας κάθε κύριο γεύμα σου με μια μεγάλη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών.
  2. Στα αρχικά στάδια της προσπάθειας σου, όταν ακόμη νιώθεις πόνο κατά την κένωση και μέχρι να επιτύχεις τον ημερήσιο στόχο των 25 γρ φυτικών ινών/ ημέρα, μπορείς να λαμβάνεις αν χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα φυτικών ινών για να σε ανακουφίσει. Αποτελεσματική δράση έχει το ψύλλιο, που ανήκει στις διαλυτές φυτικές ίνες και είναι γνωστό για την ήπια καθαρτική του δράση.
  3. Ένταξε καθημερινά ως ενδιάμεσο σνακ, φρούτα τα οποία καταναλώνονται με τη φλούδα, κιτρώδη φρούτα (πορτοκάλι, ακτινίδιο) που είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, καθώς και φρούτα πλούσια σε σορβιτόλη (πχ μήλο, δαμάσκηνο) η οποία εμφανίζει ήπια καθαρτική δράση.
  4. Κατανάλωσε περίπου 2 λίτρα υγρών καθημερινά, ώστε να εξασφαλίσεις την επαρκή ενυδάτωση σου. Προτίμησε το μεταλλικό νερό, καθώς το μαγνήσιο που περιέχει φαίνεται να έχει ήπια καθαρτική δράση.
  5. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου! Προσπάθησε να ακολουθείς 3-4 φορές την εβδομάδα ένα πρόγραμμα άσκησης τουλάχιστον διάρκειας 30-40 λεπτών, καθώς μελέτες υποστηρίζουν ότι βοηθά στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.
  6. Δοκίμασε να εντάξεις στη διατροφή σου γαλακτοκομικά πλούσια σε προβιοτικά, μικροοργανισμούς που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Μπορείς να τα βρεις στο κεφίρ, καθώς και σε εμπλουτισμένα στο εμπόριο προϊόντα. Διαφορετικά μπορείς να τα λάβεις εξωγενώς, μέσω φαρμακευτικού σκευάσματος.

Διατροφική Φροντίδα

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες Υπερεκτιμημένα τρόφιμα ως προς τις φυτικές ίνες
Αρακάς (1 φλιτζ): 9 γρ Ντομάτα: 2 γρ
1 μεγάλο αχλάδι: 7 γρ Κολοκύθι (1 φλιτζ): 2 γρ
Φακές  (1 φλιτζ): 16 γρ Μαρούλι (1 φλιτζ): 1 γρ
1/2 φλ. δημητριακά τύπου all bran: 9 γρ  3 σύκα αποξηραμένα: 3 γρ
1 φλιτζ.. σπαγγέτι ολικής άλεσης: 6 γρ 3 δαμάσκηνα αποξηραμένα: 2 γρ

 

Extra tips

  1. Μειώστε το άγχος στην καθημερινότητα σας!
  2. Βρείτε χρόνο για ένα περίπατο ή μια βόλτα που θα σας χαλαρώσει!
  3. Ακούστε το αντανακλαστικό του εντέρου σας! Ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες και μετά την κατανάλωση των γευμάτων!
  4. Δώστε χρόνο στο σώμα και στο έντερο σας να λειτουργήσει!
  5. Χρησιμοποιήστε υπακτικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου και πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό/ φαρμακοποιό σας.
  6. Να έχετε επιμονή και υπομονή! Μια χρόνια κατάσταση που σας ταλαιπωρεί, θα λυθεί με καθημερινές αλλαγές σε βάθος χρόνου!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Johanson JF. Review of the treatment options for chronic constipation. Med Gen Med 2007;9(2):25.

Bharucha ΑΕ, Dorn SD, Lembo A,  Pressman A, American Gastroenterological Association Medical Position Statement on Constipation. Gastroenterology 2013;144:211-217, January 2013.

Leung L, Chir MBB, Riutta T, Kotecha J. Chronic Constipation: An Evidence-Based Review. J Am Board Fam Med 2011; 24:436-451.

Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol 2012;18:7378-83.

Paré P, Bridges R, Champion MC, Ganguli SC, Gray JR, Irvine EJ. Recommendations on chronic constipation (including constipation associated with irritable bowel syndrome) treatment. Can J Gastroenterol 2007;21(Suppl B):3B–22B.

Ηλιάνα Ηλιοπούλου
Ηλιάνα Ηλιοπούλου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.