Δίαιτα

Χάστε τα κιλά των γιορτών

10 Ιανουαρίου 2011
12858 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
gynaika me stolh agiou vasilh kai mezoura

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε! Μία γενική διαπίστωση για την περίοδο μετά τις χριστουγεννιάτικες αργίες, είναι ότι βρίσκει σχεδόν τους πάντες βαρύτερους κατά 2 έως 5 κιλά.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Αυτό συμβαίνει, γιατί αφενός είναι μία περίοδος με πολλές γιορτές συγκεντρωμένες σε σύντομο χρονικό διάστημα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια), που αυτό συνεπάγεται πολλά καλέσματα, γεύματα εκτός σπιτιού, γλυκά, κεράσματα και άφθονο ποτό και αφετέρου, γιατί η διασκέδαση στην Ελλάδα έχει συνδεθεί με το φαγοπότι, χωρίς να επακολουθεί απαραιτήτως και χορός, με αποτέλεσμα οι γιορτές να «κοστίζουν» και θερμιδικά.

Επιπλέον, λόγω του ότι τα τραπέζια και τα πάρτι που διοργανώνονται έχουν εορταστικό χαρακτήρα, κάθε οικοδεσπότης θέλει να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του. Επιλέγει τρόφιμα και συνταγές που δε θα έντασσε στην καθημερινότητά του, όπως λιπαρά, καπνιστά και αλμυρά αλλαντικά, τυριά και άλλους μεζέδες.

Μαγειρεύει πολύ πιο «βαριά» τηρώντας με ευλάβεια τις πατροπαράδοτες συνταγές, που προτείνουν συνήθως χρήση πολύ βουτύρου, καρυκευμάτων και τσιγαρίσματος. Τηρεί το πρωτόκολλο που επιτάσσει πολλά ορεκτικά, τουλάχιστον δύο κύρια γεύματα με γαρνιτούρες και τις αντίστοιχες σάλτσες τους και φυσικά στο τέλος για επιδόρπιο 1 ή 2 γλυκά (εννοείται όχι light, για να είναι νόστιμα), σπανίως φρούτο. Όλα τα προηγούμενα, συνοδεύονται βεβαίως από αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά.

Γιορτινό τραπέζι ή ποτό;

Για όποιους επιλέγουν να φιλέψουν τους καλεσμένους τους μόνο ποτά, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, γιατί συνήθως θα υπάρχει συνοδεία ξηρών καρπών και άλλων αλμυρών και θερμιδογόνων σνακ, όπως τα πατατάκια, τα αλμυρά κράκερς (σπάνια το ποτό συνοδεύεται από φρούτα και λαχανικά). Έτσι και τα πάρτι με αλκοόλ είναι επιβαρυντικά για τον οργανισμό.

Μετά τις γιορτές και τη διατροφική και «αλκοολική» κραιπάλη, όλοι όσοι ακολουθούν κάτι από τα παραπάνω, είτε επιβαρύνονται με 2-3 κιλά, είτε με «τοξίνες» λόγω των πολλών λιπαρών, του αλκοόλ, της ζάχαρης, του αλατιού, κ.ά., θα χρειαστεί να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν τον οργανισμό τους και να «αποτοξινωθούν».

Χρειάζεται προσοχή την περίοδο των εορτών

Αν αφεθεί κάποιος στο βάρος που προστέθηκε, έστω κι αν αυτό είναι μόνο 2 κιλά, και δεν κάνει καμία προσπάθεια να το χάσει, τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι παίρνοντας μόνο 2 κιλά στις γιορτές των Χριστουγέννων μέσα σε 10 χρόνια θα έχει βάλει 20 κιλά! Έτσι, από 65 κιλά στα 35 της, μια γυναίκα θα φτάσει στα 45 της να ζυγίζει 85 κιλά! Μόνο από τις γιορτινές ατασθαλίες και μόνο των Χριστουγέννων!!!

Όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή περισσότερα κιλά, η περίοδος μετά τις γιορτές είναι ιδανική για να ξεκινήσουν οργανωμένα την προσπάθειά τους, σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο.

Ποιες συμβουλές να ακκολουθήσετε;

Όσοι πήραν λίγο βάρος (1-2 κιλά), μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές – λύσεις:

Αποφυγή στερητικής δίαιτας

Αποφύγετε να ακολουθήστε ανορθόδοξες, πολύ στερητικές δίαιτες ή νηστεία, που θα εξαντλήσουν γρήγορα τον οργανισμό. Μετά από 2 – 3 εβδομάδες προσπάθειας, θα ξανακυλήστε στο τσιμπολόγημα και στην υπερφαγία. Όσο πιο αυστηρή και στερητική είναι μια δίαιτα τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επαναπρόσληψης βάρους.

5 γεύματα καθμρερινά, χωρίς καμία παράλειψη

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά ότι θα πρέπει να «μπείτε» σ’ ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 γεύματα ημερησίως, χωρίς να παραλείπετε ποτέ το πρωινό.

«Ακούστε» το σώμα σας

Μετά από περιόδους υπερφαγίας, το σώμα συνήθως από μόνο του ψάχνει τρόπους για να «ισορροπήσει». Έτσι οδηγείται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής, χάνοντας το περιττό βάρος των εορτών.

Κόψτε τα γλυκά και το ποτό!

Άλλοι ίσως θα χρειαστεί να το εφαρμόσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ άλλοι για λιγότερο. Και τα δύο δημιουργούν πολύ μεγάλη εξάρτηση, που φτάνει σε επίπεδα εθισμού. Όσον αφορά στα γλυκά, για να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ευκολία η διακοπή της κατανάλωσής τους, θα πρέπει να υιοθετήστε τακτικά και μικρά γεύματα, ώστε να μην πέφτουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και η αναζήτηση του γλυκού στο τέλος αποτελεί μονόδρομο.

Διώξτε από το σπίτι τα υπολείμματα εορτών

Ό,τι έχει περισσέψει, κυρίως από γλυκά, χαρίστε τα ή πετάξτε τα. Αν υπάρχουν στο σπίτι, είναι δεδομένο ότι θα καταναλωθούν, γιατί σύμφωνα με τη θεωρία του αρχέγονου γονιδίου «του φόβου της πείνας», αν ο άνθρωπος βρεθεί σε περιβάλλον αφθονίας φαγητού, συνήθως το υπερκαταναλώνει.

Επιλέξτε «έξυπνα» τρόφιμα

Δηλαδή τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που δημιουργούν κορεσμό με λίγες σχετικά θερμίδες. Ποιες είναι αυτές; Τα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και οι σαλάτες κάθε τύπου, τα φρούτα, το ψάρι και το κοτόπουλο, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα άπαχα γαλακτοκομικά.

Περιορίστε το κακό λίπος

Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκά που έχουν βούτυρο, τα αλλαντικά, τα παχιά σε λίπος τυριά. Επιλέξτε το ελαιόλαδο και τα ψάρια, που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και ω3 λιπαρά οξέα, αντίστοιχα.

Περιορίστε την ποικιλία και τις πολλές διαφορετικές γεύσεις στο τραπέζι

Ο εγκέφαλος επηρεάζεται κατά τέτοιον τρόπο, που αυξάνεται η όρεξη, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε περισσότερη τροφή. Φτιάξτε απλά, αλλά πλήρη γεύματα και συνοδέψτε τα με άφθονη σαλάτα. Αποφύγετε να ολοκληρώσετε το γεύμα σας με κάποιο επιδόρπιο, ενώ έχετε ήδη χορτάσει. Οι γιορτές τέλειωσαν!

Τρώτε αργά και ήρεμα

Έτσι, ο εγκέφαλος θα προλάβει να πάρει το μήνυμα του κορεσμού και θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ήδη χορτάσει και πρέπει να σταματήσετε.

Αυξήστε την καθημερινή πρόσληψη σαλάτας και την εβδομαδιαία κατανάλωση σούπας

Πρόκειται για «έξυπνες» τροφές, οι οποίες χορταίνουν τον οργανισμό, δίνοντάς του ταυτόχρονα πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, που είναι απαραίτητα για τη μεθεόρτια αποτοξίνωσή του.

Καταναλώστε άφθονο νερό

Παρόλο που είναι χειμώνας, προσπαθήστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού, έστω και με το ζόρι! Η διούρηση που προκαλεί, θα βοηθήσει να «καθαρίσει» ο οργανισμός ταχύτερα.

Προτιμήστε τα φρούτα

Αντιθέτως αποφύγετε την πρόσληψη χυμών και προτιμήστε την κατανάλωση φρούτων, που θα σας χορτάσουν καλύτερα, προσδίδοντας περισσότερες βιταμίνες και ίνες.

Περιορίστε το αλάτι και τα αλμυρά

Έτσι ο οργανισμός θα μπορέσει, σε συνδυασμό με την άφθονη κατανάλωση νερού και τη διούρηση, να αποβάλλει την περίσσεια υγρών και τις κατακρατήσεις, με συνέπεια να «ξεφουσκώσει».

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε κάποια μορφής άσκηση, ό,τι ταιριάζει στον καθένα καλύτερα, για να «καούν» οι θερμίδες των εορτών, αλλά και να ξεκινήσει η νέα χρονιά με μια υπόσχεση ότι φέτος θα είστε πιο δραστήριοι, είτε αυτό είναι απλά περπάτημα, είτε το γυμναστήριο.

Μια επίσκεψη στο Διαιτολόγο

Μην σας πιάνει πανικός! Συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο ή εφαρμόστε τα παραπάνω.

Οι προηγούμενες πρακτικές προτάσεις – συμβουλές, αποτελούν τα πιο σημαντικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, για να τροποποιήσει και να διορθώσει τη διατροφική του συμπεριφορά. Αν τα καταφέρει είναι βέβαιο, ότι στις επόμενες γιορτές δε θα χρειαστεί να ακολουθήσει καμία δίαιτα, γιατί πολύ απλά δε θα έχει πάρει βάρος. Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο!

Ξεκινήστε τη χρονιά με αισιοδοξία και ρεαλιστικές αποφάσεις για βελτίωση της ζωής σας, συμπεριλαμβανόμενης της διατροφής και των κιλών σας.

Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.