Διατροφή

Πίνεις καφέ, κερδίζεις υγεία!

08 Σεπτεμβρίου 2016
2 λεπτά να διαβαστεί

Η κατανάλωση καφέ αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς, μία από τις αγαπημένες πρωινές -και όχι μόνο- συνήθειες. Πρόκειται για τη κατανάλωση ενός προϊόντος φυτικής προέλευσης, που ταυτόχρονα οι περισσότερες μελέτες το καθιστούν ένα ιδιαίτερα ευεργετικό ρόφημα, για την γενικότερη υγεία του οργανισμού μας. Ο ελληνικός καφές για παράδειγμα, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες με πιο γνωστές, το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και οι μελανοϊδίνες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Που μας ωφελεί ο αγαπημένος μας καφές;

Ασπίδα για τα χρόνια νοσήματα

Πλήθος ερευνών έχει ασχοληθεί με την προστατευτική δράση του καφέ έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων (στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, κ.α.). Πρόσφατη μάλιστα, μετα-ανάλυση παρουσίασε ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά 3 έως 5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, είχαν 15% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο. Ταυτόχρονα, σε μελέτη που έγινε στο νησί της μακροζωΐας (Ικαρία), οι 6 στους 10 συμμετέχοντες, που έκαναν μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ελληνικού καφέ, επωφελούνταν περισσότερο στη λειτουργία των αγγείων τους, που αποτελεί βασικός δείκτης καρδιακής υγείας.

Σημαντικές είναι και οι ενδείξεις για το σακχαρώδη διαβήτη. Σε παλαιότερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νησιά της Μεσογείου (MEDIS) και σε πληθυσμό άνω των 65 ετών φάνηκε ότι, όσοι είχαν μια μέτρια κατανάλωση καφέ (1-2 φλιτζάνια) είχαν καλύτερες τιμές σακχάρου στο αίμα και αντίστοιχα, εμφάνιζαν σε μικρότερη συχνότητα σακχαρώδη διαβήτη. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, μπορούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, δεν προκαλεί δυσμενείς επιδράσεις στο γλυκαιμικό έλεγχο και πιθανώς να είναι ιδιαίτερα ευεργετική στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη 2 μακροπρόθεσμα.

Θετικά είναι και τα αποτελέσματα για τη νόσο Πάρκινσον, καθώς μια κατανάλωση των 3 φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να καταφέρει να μειώσει τον κίνδυνο να πάσχει κάποιος από την ασθένεια έως και 28%.

Τα δεδομένα των ερευνών για τον καρκίνο και τη σχέση του με την κατανάλωση καφέ είναι εξίσου ενθαρρυντικά. Ο καφές έχει φανεί να έχει προστατευτική δράση σε πολλά όργανα και ιστούς με περισσότερα ευεργετικά οφέλη σε όσους καταναλώνουν συστηματικά τον αγαπημένο τους καφέ, ενώ αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε τύπο καρκίνου.

Τονωτικό της διάθεσης

Πέρα, όμως από τα αποτελέσματα για τις διάφορες παθήσεις, σημαντικό ρόλο στην υγεία μας παίζει και η ψυχική μας διάθεση και ευημερία. Για το λόγο αυτό, πολλές μελέτες έχουν δείξει τη θετική συσχέτιση που έχει ο καφές με την ψυχική μας κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 400ml ζεστού καφέ με καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ήπια διέγερση στο νευρικό σύστημα με θετικές αλλαγές στην ψυχική μας διάθεση, όπως να μας προκαλέσει ευχαρίστηση, εγρήγορση και το αίσθημα της ηρεμίας.

Μελέτη του Harvard έδειξε ότι, γυναίκες που καταναλώνουν 4 ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ έχουν 20% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, αναφέρει ότι κατανάλωση καφεΐνης για υγιή άτομα είναι 400mg, που αντιστοιχούν σε 8 φλιτζάνια ελληνικού καφέ (5γρ ανά φλιτζάνι) ή 3-4 κούπες στιγμιαίου καφέ ημερησίως (2-3γρ ανά φλιτζάνι), σε περίπτωση που δεν καταναλώνεται κάποια άλλη πηγή καφεΐνης (π.χ. σοκολάτα, τσάι, ενεργειακό ποτό κλπ). Για τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες τα όρια πέφτουν στο μισό, δηλαδή μέχρι 200mg ημερησίως.

Μπορεί η φράση «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» να είναι αρκετά γνωστή, αλλά όπως καταλαβαίνετε και ο ελληνικός καφές σας «κερνάει» υγεία! Απολαύστε τον λοιπόν, στο κατάλληλο μέρος με την αγαπημένη σας παρέα... με υγεία!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Crippa A, Discacciati A, Larsson SC, Wolk A, Orsini N. Coffee consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis. Am J Epidemiol. 2014 Oct 15;180(8):763-75.

Panagiotakos DB, Lionis C, Zeimbekis A, Makri K, Bountziouka V, Economou M, Vlachou I, Micheli M, Tsakountakis N, Metallinos G, Polychronopoulos E. Long-term, moderate coffee consumption is associated with lower prevalence of diabetes mellitus among elderly non-tea drinkers from the Mediterranean Islands (MEDIS Study). Rev Diabet Stud. 2007 Summer;4(2):105-11. Epub 2007 Aug 10.

Qi H, Li S. Dose-response meta-analysis on coffee, tea and caffeine consumption with risk of Parkinson's disease. Geriatr Gerontol Int. 2014 Apr;14(2):430-9.

Yu X, Bao Z, Zou J, Dong J. Coffee consumption and risk of cancers: a meta-analysis of cohort studies. BMC Cancer. 2011 Mar 15;11:96.

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A, Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.

Quinlan, P.T., et. Al., The acute physiological and mood effects of tea and coffee: the role of caffeine level. Pharmacol Biochem Behav, 2000. 66(1): p.19-28

Lucas M, Mirzaei F, Pan A, Okereke OI, Willett WC, O'Reilly ÉJ, Koenen K, Ascherio A. Coffee, caffeine, and risk of depression among women. Arch Intern Med. 2011 Sep 26;171(17):1571-8.

  • Ελένη Τσαχάκη
    Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Τσαχάκη Ελένη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στην περιοχή της Αττικής, ενώ από το 2016 εργάζεται στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας του medNutrition.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.