Διατροφή

"Τι κρύβει ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ"

13 Δεκεμβρίου 2015
1 λεπτό να διαβαστεί

Ο ελληνικός καφές αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά και η κατανάλωσή του αντιστοιχεί στο 48% της συνολικής κατανάλωσης καφέ στη χώρα μας. Οι δύο βασικότερες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στον ελληνικό καφέ είναι η Arabica και η Robusta, οι κόκκοι των οποίων αφού συλλεχθούν, περνούν από διάφορα στάδια μέχρι να φτάσουν στο φλιτζάνι μας.

Τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του καφέ είναι η συλλογή των κόκκων, η μεταφορά τους στο εργοστάσιο, η επιλογή των κατάλληλων κόκκων, ώστε να διατηρηθεί η εξαιρετική ποιότητα του καφέ, το καβούρδισμα σε υψηλές θερμοκρασίες, η άλεση για να επιτευχθεί το κατάλληλο μέγεθος των κόκκων και τελικά η συσκευασία, για να φτάσει το τελικό προϊόν στο σπίτι μας.

Γνωρίζετε πως ο ελληνικός καφές περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες και μάλιστα είναι από τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά ροφήματα; Οι πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και οι μελανοϊδίνες. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ των 50ml περιέχει 150mg αντιοξειδωτικών, περισσότερα δηλαδή απ' όσα 10 ποτήρια κόκκινου κρασιού!

Η θερμιδική αξία του καφέ είναι ελάχιστη, μόλις 1 θερμίδα/50ml στον σκέτο καφέ, τη μικρότερη από όλα τα άλλα είδη καφέ. Όσον αφορά στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, περιέχει μόλις 40mg/ φλιτζάνι. Αν σκεφθεί κανείς ότι η ασφαλή ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης είναι τα 400mg, μπορούμε άφοβα να πίνουμε έως και 10 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ την ημέρα!

Τέλος, η συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με την υγεία έχει μελετηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει. Η τακτική κατανάλωση ελληνικού καφέ μπορεί να συμβάλλει στην καλή ενδοθηλιακή λειτουργία, εξασφαλίζοντας πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και μακροζωία.

Μια άλλη πολύ σημαντική ιδιότητα του καφέ, είναι ότι η καφεΐνη που περιέχει ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και έχει συσχετισθεί με την πνευματική λειτουργία και την ενίσχυση της συγκέντρωσης και της μνήμης. Ας μην ξεχνάμε και την ενυδάτωση- ο καφές περιέχει 99% νερό, με αποτέλεσμα να συμβάλλει και αυτός στην ημερήσια πρόσληψη υγρών που χρειαζόμαστε.

Πιείτε λοιπόν ενάν ελληνικό καφέ, στην υγεία σας!

infographic ellhnikos

  • Εύα Τσάκου
    Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.