Συστάσεις Διατροφής

Το μέγεθος ...μετράει στο πιάτο σου!

29 Μαΐου 2012
8763 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Το μέγεθος ...μετράει στο πιάτο σου!

Η απαρχαιωμένη αντίληψη «φάε την τελευταία σου μπουκιά, είναι η δύναμή σου», μας στοιχειώνει ακόμη και σήμερα. Είναι κάτι που όλοι ακούσαμε ως παιδιά από τη μαμά ή τις γιαγιάδες μας... Αυτή την παρανόηση θέλησα να σχολιάσω στον ραδιοφωνικό σταθμό της εκκλησίας 89,5 Fm, όπου ήμουν καλεσμένος.

Αυτό που προτείνουμε εμείς οι διαιτολόγοι στους πελάτες μας είναι να αφήνουν το φαγητό τους μόλις νιώσουν το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, ένας άλλος τρόπος για να μη ξεφεύγουμε στο μέγεθος της μερίδας είναι να τρώμε αργά, γιατί το μήνυμα του κορεσμού χρειάζεται 20 λεπτά για να φτάσει από το στομάχι στον εγκέφαλο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αφήνουμε το πιρούνι μας κάτω, ενώ μασάμε τη μπουκιά μας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, και αυτό προσπάθησα να τονίσω και στους ακροατές, ότι το 30% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από τσιμπολογήματα. Για να τα αποφύγουμε, πρέπει να τρώμε τη σωστή μερίδα που μας αναλογεί. Αυτή η μερίδα είναι διαφορετική για τον καθένα μας όπως πολύ σωστά τόνισε ο δημοσιογράφος. Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του καθενός εξαρτώνται από το φύλο, το ύψος, τα κιλά, την ηλικία και τη φυσικής δραστηριότητά του.

Θέλησα να κλείσω τη συζήτηση κάνοντας αναφορά στην καμπάνια του medNutrition "Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει", η οποία ξεκίνησε με σκοπό να βοηθήσει τους καταναλωτές να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση για τα σωστά μεγέθη των μερίδων. Στο πλαίσιο της καμπάνιας, κυκλοφόρησε το ειδικό σουπλά οπτικής απεικόνισης της μερίδας, το οποίο με τις ανάλογες προσαρμογές στις ενεργειακές ανάγκες του καθενός μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για να αποκτήσετε μέτρο και ισορροπία στη διατροφή σας και να προλάβετε την αύξηση του βάρους σας.