Διατροφή

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών

της Γεωργίας Γεωργίου
21 Ιουνίου 2016
17829 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
zestos kai kryos stigmiaios kafes

Θα το περιμένατε αν σας έλεγα ότι τα περισσότερα αντιοξειδωτικά που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να προέρχονται από τον καφέ σας; Κι’ όμως, ένας στιγμιαίος καφές μπορεί να σας τροφοδοτήσει με 650-850mg αντιοξειδωτικών που ισοδυναμούν μέχρι με 5,5 ποτήρια χυμό πορτοκάλι/καρότο! Φανταστείτε λοιπόν, πώς μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας.

kafes antiokseidwtika

Λίγα λόγια για τον στιγμιαίο καφέ

Στην Ελλάδα ο στιγμιαίος καφές αποτελεί το πρώτο σε κατανάλωση ρόφημα μετά το νερό, ενώ και οι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικάνους άνω των 18 ετών καταναλώνουν καφέ όπως αναφέρει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, εκ των οποίων αρκετοί προτιμούν τον στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό είτε κρύο. Ο στιγμιαίος καφές περιέχει περίπου 110-160mg καφεΐνη και η διαφορά του με τους υπόλοιπους καφέδες, όσον αφορά στη διαδικασία παραγωγής του, είναι ότι ο στιγμιαίος καφές έχει ήδη βραστεί, φιλτραριστεί επί 7 φορές και αφυδατωθεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες για να λάβει το συγκεκριμένο σχήμα κόκκου.

paragwgikh diadikasia kafe

Ως φυτικής προέλευσης ρόφημα, ο στιγμιαίος καφές αποτελείται ουσιαστικά από ένα μείγμα συστατικών, όπως είναι οι πολυφαινόλες (π.χ. χλωρογενικά οξέα και άλλες φαινολικές ενώσεις), η καφεΐνη, η καφεόλη, η καφεστόλη και οι μελανοϊδίνες -αντιοξειδωτικές ουσίες που παράγονται κατά το καβούρδισμα, με πληθώρα βιολογικών δράσεων (π.χ. αντιοξειδωτικής, αντικαρκινικής, αντι-μεταλλαξιογόνου). Το ξέρατε ότι οι δύο πιο αναγνωρισμένες ποικιλίες καφέ στον κόσμο είναι η Arabica και η Robusta; Και οι δύο συνδυάζονται για το μοναδικό άρωμα του αγαπημένου σας στιγμιαίου καφέ ενώ η τελευταία δίνει την χαρακτηριστική πικράδα.

Πώς ωφελεί η αντιοξειδωτική ικανότητα;

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν τα κύτταρα από φυσικές διαδικασίες φθοράς όπως συμβαίνει όχι μόνο στη γήρανση που ίσως να γνωρίζετε, αλλά και στην εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και το Alzheimer.

Είναι σαφές, τελικά, ότι ο στιγμιαίος καφές έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ας τον αφήσουμε λοιπόν, να κάνει τη δουλειά του και ας χαλαρώσουμε εμείς απολαμβάνοντας το χαρακτηριστικό του άρωμα και τη γεύση του με μια καλή παρέα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

National Coffee Drinking Trends 2010, National Coffee Association

Nestle Research Laboratories, Chemical Analysis

Svilaas Α, Sakhi ΑΚ, Andersen LF, Svilaas T, Strom EC, Jacobs DR, Ose L, Blomhoff R. Intakes of Antioxidants in Coffee, Wine, and Vegetables Are Correlated with Plasma Carotenoids in Humans. J. Nutr. 2004, 134: 562–567.

Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.