Διατροφή

Τα τρόφιμα του πασχαλινού τραπεζιού

της Θάλειας Καρδάτου
11 Απριλίου 2015
16983 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τα τρόφιμα του πασχαλινού τραπεζιού

Ο εορτασμός του Πάσχα έχει συσχετιστεί με πλούσια γεύματα παρέα με συγγενείς και φίλους, τα οποία αποτελούνται τόσο από αλμυρούς, όσο και από γλυκούς πειρασμούς. Καλό είναι ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα όσων καταναλώνουμε, ώστε να μην μας «αφήσουν» οι γιορτές παραπανίσια κιλά. Όσοι δε έχουν επιβαρυμένο λιπιδαιμικό προφίλ, καλό είναι να είναι προσεκτικοί και στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν, καθώς τα περισσότερα είναι «βόμβες» λιπαρών και χοληστερόλης.

Τips που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε ευκολότερα

Περιοριστείτε στο ένα αυγό την ημέρα, κατά το έθιμο

Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης, οπότε καλό είναι να μην το παρακάνετε τις ημέρες των εορτών.

Μην υποτιμήσετε τη μαγειρίτσα

Αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της νηστείας και της διατροφικής ”ασυδοσίας” που ακολουθεί. Πράγματι η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας, για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του, που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Συνήθως περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας αποδίδει μέχρι και 560 θερμίδες, αλλά με μεγάλη, δυστυχώς, περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα.

Ξεκινήστε το γεύμα σας πρώτα με σαλάτα

Αυτό θα σας βοηθήσει κυρίως να τιθασεύσετε την ορμή σας για τη ζωική πρωτεΐνη που τόσο στερηθήκατε αυτό το διάστημα, κάνοντας σας να χορτάστε πιο εύκολα. Παράλληλα, οι σαλάτες είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που εξισορροπεί την μεγάλη πρόσληψη του ανταγωνιστή νατρίου που βρίσκεται στο κρέας, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας. Μην ξεχνάτε ότι τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης εξ’ αιτίας τόσο της περιεκτικότητας του σε διαιτητικές ίνες, όσο και σε φυτοστερόλες.

Μη διστάσετε να φάτε ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί μαζί με το κρέας

Αυτό μας χορταίνει και συνεπώς μειώνει τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε κρέας και παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου, από άποψης μακροθρεπτικων συστατικών πιάτου.

Τα πασχαλινά κουλούρια δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε

60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 61 mg χοληστερόλη. Το πασχαλινό τσουρέκι είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 mg χοληστερόλης.

Όλα με μέτρο λοιπόν!

Καλό Πάσχα!!!

Θάλεια Καρδάτου
Θάλεια Καρδάτου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.