Διατροφή

Τα χημικά πρόσθετα είναι επικίνδυνα;

της Λίτσας Κουλλαπή
29 Ιανουαρίου 2008
21627 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ta prostheta stis etiketes trofimwn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Χημικά πρόσθετα, είναι ουσίες με ή χωρίς θρεπτική αξία, οι οποίες προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία και την αποθήκευση τους, με σκοπό τη συντήρηση, τη βελτίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών, αλλά και για τη βελτίωση της διατροφικής τους αξίας.

Από την αρχαιότητα ακόμη ορισμένα τρόφιμα όπως το αλάτι και το ξύδι, χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα για τη συντήρηση, τη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισης των τροφίμων.

Η νομοθεσία της Ε.Ε. για τα πρόσθετα

Με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία τα πρόσθετα πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα του τροφίμου ονομαστικά ή με τους κωδικούς αριθμούς και το γράμμα Ε μπροστά.

Σύμφωνα με την νομοθεσία αυτή, επιτρέπεται η χρήση ουσιών που θεωρούνται ασφαλείς σε καθορισμένες συγκεντρώσεις και είδη τροφίμων.

Η νομοθεσία αυτή συνεχώς μεταβάλλεται και προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις της τεχνολογίας τροφίμων, αλλά κυρίως στα νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την επικινδυνότητα των ουσιών αυτών.

Ποιος είναι ο ρόλος των πρόσθετων στα τρόφιμα;

Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές σήμερα περιέχουν αρκετά πρόσθετα και αυτό είναι φυσικό γιατί οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να ζουν σε αστικές περιοχές στις οποίες είναι πιο δύσκολο να βρεθούν φυσικά τρόφιμα. Γι’ αυτό τα πρόσθετα είναι αναγκαία για την αποφυγή της αλλοίωσης των τροφίμων και για μείωση του κινδύνου δηλητηριάσεων. Όμως πολλές φορές η χρήση τους γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους όπως γίνεται με τις χρωστικές ουσίες, τα αρωματικά και τα γλυκαντικά.

Για το λόγο αυτό το Χημείο του Κράτους έχει εκδώσει οδηγό για την χρήση των πρόσθετων το οποίο μπορείτε να βρείτε στο: www.sgl.moh.gov.cy

Λίτσα Κουλλαπή
Λίτσα Κουλλαπή Διατροφολόγος - Διαιτολόγος