Διατροφή

5 λόγοι για να πίνετε στιγμιαίο καφέ

25 Δεκεμβρίου 2014
25188 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Stigmiaios kafes kai ygeia

Στιγμιαίος καφές: Η κατανάλωσή του, μπορεί τελικά να ωφελήσει τον οργανισμό;

Τα τελευταία χρόνια, με τις αυξανόμενες μελέτες πάνω στην επίδραση των διαφόρων τύπων καφέ στον οργανισμό, τείνουν να διαλευκανθούν οι μύθοι που περιβάλλουν τον καφέ. Η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, οι οποίες οφείλονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά και στην καφεΐνη που περιέχει.

Ο καφές δεν θα «πονέσει» το στομάχι σας

Η θεωρία ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις, έχει να κάνει με την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, μια διαδικασία που ούτως ή άλλως συμβαίνει κάθε φορά που τρώμε. Επειδή όμως οι έρευνες μέχρι σήμερα ήταν μη καταληκτικές, μία μετανάλυση στην Ιαπωνία, διερεύνησε αν η κατανάλωση καφέ επηρέαζε το γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος, την παλινδρόμηση και την οισοφαγίτιδα ως τις διαταραχές που σχετίζονται με την έκκριση γαστρικού οξέος για να βρει ότι στατιστικά δεν επιβεβαιώνεται κάποια συσχέτιση του καφέ με αυτές τις καταστάσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι πρόκειται για έναν ακόμη μύθο που ακούγεται για το στιγμιαίο καφέ.

Ασπίδα για τα καρδιαγγειακά;

Ο στιγμιαίος καφές, αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Ανάλογα με την ποικιλία του, μπορεί να παρέχει στον οργανισμό 300-550 mg αντιοξειδωτικών συστατικών, ανά 2g, που αποτελεί τη συνηθισμένη μερίδα (περίπου 1 κουταλάκι) καφέ. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αυξάνει και την αναλογία των προσλαμβανόμενων αντιοξειδωτικών. Τα χλωρογενικά οξέα του καφέ έχει βρεθεί ότι επιδρούν θετικά στην αρτηριακή πίεση και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Και παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι ο καφές, ιδίως ο στιγμιαίος, επιδεινώνει τις καρδιακές αρρυθμίες, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες που να το επιβεβαιώνουν. Μία μέτρια πρόσληψη καφέ, φαίνεται να είναι πιο ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία, από την πλήρη αποχή. Βέβαια, εννοείται ότι η κατανάλωσή του πρέπει να συμφωνεί με την κατάσταση της υγείας του ατόμου και τις οδηγίες του γιατρού του.

Ενυδατώνει... «αδυνατίζοντας»!

Ασφαλώς δεν υπονοούμε κανένα μαγικό φίλτρο μιας και δεν υπάρχει καμία σχετική επιστημονική υπόσταση. Αυτό που εννοούμε όμως είναι ότι ο σκέτος καφές, από τη μια δεν έχει θερμίδες και από την άλλη φαίνεται να αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, πράγμα που μπορεί να μας γλιτώνει από περιττές θερμίδες τσιμπολογήματος ή μη. Μάλιστα για αυτή του τη δράση, ενάντια στη πείνα, υπεύθυνο είναι κάποιο άλλο συστατικό του καφέ (που διερευνάται ακόμη) και όχι η καφεΐνη. Απολαύστε λοιπόν, το στιγμιαίο σας καφέ σκέτο ή με προσθήκη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών, όπως π.χ. η στέβια (μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά στην καμπάνια του medNutrition «Γλυκιά συμμαχία»), χωρίς υπερβολική ζάχαρη ή άλλα θερμιδογόνα συστατικά όπως σαντιγί, σιρόπι, σοκολάτα κ.α. Επίσης, ο καφές, παρά τα όσα πιστεύονταν μέχρι πριν κάποια χρόνια, ενυδατώνει τον οργανισμό σχεδόν όπως το νερό. Αυτό σημαίνει ότι στα υγρά που προσλαμβάνετε καθημερινά πρέπει να συνυπολογίσετε και το ρόφημα του καφέ καθώς συμβάλει εξίσου στην ενυδάτωσή σας. Και αν παρατηρείτε να πηγαίνετε συχνά στη τουαλέτα, είναι μάλλον γιατί έχετε πιει τελικά παραπάνω υγρά.

epidraseis tou stigmiaiou kafe sthn ygeia

 

Τόνωση και καλή πνευματική και αθλητική απόδοση, χωρίς να εθίζει

Η καφεΐνη αποτελεί το κύριο συστατικό του στιγμιαίου καφέ που «τονώνει», χωρίς να θεωρείται εθιστική, αφού δεν πληροί τις προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί εξαρτησιογόνος ουσία, από το Διαγνωστικό και Στατιστιστικό Εγχειρίδιο των Πνευματικών Διαταραχών (DMS-5), της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Σε μέτριες συγκεντρώσεις, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και καταπολεμά την υπνηλία και την κόπωση, ενώ ενισχύει την ικανότητα εγρήγορσης, συγκέντρωσης και μνήμης, τη σωματική δραστηριότητα και την αθλητική απόδοση, ενώ βελτιώνει και τη διάθεση.

Προστασία από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Πολυάριθμες μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι ο καφές, κανονικός ή ντεκαφεϊνέ, έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου και πιθανότατα στην πρόληψη της εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2). Μία πρόσφατη μελέτη από το Harvard έδειξε ότι όσοι αύξησαν την κατανάλωση καφέ που περιείχε καφεΐνη, σε πάνω από μία κούπα/ημέρα, ανεξάρτητα από το εάν έπιναν πιο πριν καφέ ή όχι, είχαν σε διάστημα 4 ετών, μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν ΣΔ2 κατά 11%, ενώ εκείνοι που μείωσαν την πρόσληψη καφέ, πάνω από μία κούπα/ ημέρα, αύξησαν κατά 17% την πιθανότητά τους να εμφανίσουν ΣΔ2.

Αν είστε λάτρης του στιγμιαίου καφέ και φροντίζετε επιπλέον να μην το φορτώνετε με επιβαρυντικά και θερμιδογόνα πρόσθετα, απολαμβάνετε μόνο τα ευεργετικά του οφέλη για την υγεία που είναι πολλά! Αν προσθέσουμε και την γευστική απόλαυση, οι λόγοι για να κρατήσετε αυτή τη συνήθεια είναι πάνω από 5!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hoelzl C, Knasmüller S, Wagner KH, Elbling L, Huber W, Kager N, Ferk F, Ehrlich V, Nersesyan A, Neubauer O, Desmarchelier A, Marin-Kuan M, Delatour T, Verguet C, Bezençon C, Besson A, Grathwohl D, Simic T, Kundi M, Schilter B, Cavin C. Instant coffee with high chlorogenic acid levels protects humans against oxidative damage of macromolecules. Mol Nutr Food Res. 2010 Dec;54(12):1722-33.

Lopez-Garcia E., van Dam R., Li T.Y., Rodriguez-Artelejo F., Hu F. B., The Relationship of Coffee Cosumption with Mortality, Annals of Internal Medicine. 2008,148(12): 904-914

American Psychiatric Association. DSM5-Developpment. Substance-related and addictive disorders.(last access October 2014). http://www.dsm5.org/Documents/Substance%20Use%20Disorder%20Fact%20Sheet.pdf

Bhupathiraju SN, Pan A, Manson JE, Willett WC, van Dam RM, Hu FB. Changes in coffee intake and subsequent risk of type 2 diabetes: three large cohorts of US men and women. Diabetologia (2014) 57:1346–1354.

Cano-Marquina A, Tarín JJ, Cano A. The impact of coffee on health. Maturitas. (2013) May;75(1):7-21.

Greenberg JA, Geliebter A. Coffee, hunger, and peptide YY. J Am Coll Nutr. 2012 Jun;31(3):160-6.

Shimamoto T, Yamamichi N, Kodashima S, Takahashi Y, Fujishiro M, Oka M, Mitsushima T, Koike K. No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan. PLoS One. 2013 Jun 12;8(6):e65996

Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.