Διατροφή

Η ανατομία της γλυκοπατάτας

09 Σεπτεμβρίου 2016
776 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η ανατομία της γλυκοπατάτας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γλυκοπατάτα κατάγεται από την Νότια Αμερική. Μετά την εξερεύνηση του Κολόμβου στην Αμερική και ξεκίνησε να "ταξιδεύει" στην Ευρώπη. Σήμερα η μεγαλύτερη παράγωγη γλυκοπατάτας γίνεται στην Κινά. Στην Ελλάδα παράγεται μικρή ποσότητα ( σε κάποια νησιά και στην Πελοπόννησο ).

Ποιά ειναι τα θρεπτικά συστατικά της γλυκοπατάτας;

Είναι πλούσια τροφή σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και χρειαζεται ελάχιστη περιποίηση για να παραχθει. Η γλυκοπατάτα το μόνο που φοβάται είναι το κρύο.
Η γλυκοπατάτα και η πατάτα έχουν αρκετές ομοιότητες και διαφορές. Τα κοινά τους στοιχειά είναι οι θερμίδες που αποδίδουν και η περιεκτικότητας τους σε λίπος και πρωτεΐνη. Οι διαφορές είναι ότι η γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες ( 6,6γρ σε ένα φλιτζάνι γλυκοπατάτας ενώ 4,2 σε ένα φλιτζάνι πατάτας). Επίσης η γλυκοπατάτα είναι περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και Β6 . Τέλος, η πατάτα περιέχει περισσότερο κάλιο σε σχέση με την γλυκοπατάτα.

Ποιοι πορούν να την καταναλώσουν και πως;

Η γλυκοπατάτα μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη . Ακόμα , εξαιτίας των πολλών φυτικών ινών που περιέχει βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Η γλυκοπατάτα μπορεί να καταναλωθεί σαν κυρίως γεύμα, σαν συνοδευτικό αλλά και σαν σνακ. Υπάρχουν πολλές συνταγές που την περιέχουν και πολλοί διαφορετικοί τρόποι επεξεργασίας της (ψητή, βραστή , τηγανητή) .

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sun H1, Mu T2, Xi L1, Zhang M1, Chen J1. Sweet potato (Ipomoea batatas L.) leaves as nutritional and functional foods,Food Chem. 2014 Aug 1;156:380-9. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.01.079. Epub 2014 Feb 5.

Chen YY1, Lai MH, Hung HY, Liu JF. Sweet potato [Ipomoea batatas (L.) Lam. "Tainong 57"] starch improves insulin sensitivity in high-fructose diet-fed rats by ameliorating adipocytokine levels, pro-inflammatory status, and insulin signaling,J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2013;59(4):272-80.

  • Όλγα Κακουλίδη
    Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Κακουλίδη Όλγα είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες κατ΄οικων όπως επίσης και στο ιδιωτικό της γραφείο στον Ν. Κόσμο. Παράλληλα είναι επιστημονικός συνεργάτης στο mednutrition .

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.