Διατροφή

Η ανατομία της γλυκοπατάτας

09 Σεπτεμβρίου 2016
6078 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η ανατομία της γλυκοπατάτας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γλυκοπατάτα κατάγεται από την Νότια Αμερική. Μετά την εξερεύνηση του Κολόμβου στην Αμερική και ξεκίνησε να "ταξιδεύει" στην Ευρώπη. Σήμερα η μεγαλύτερη παράγωγη γλυκοπατάτας γίνεται στην Κινά. Στην Ελλάδα παράγεται μικρή ποσότητα (σε κάποια νησιά και στην Πελοπόννησο).

Ποια ειναι τα θρεπτικά συστατικά της γλυκοπατάτας;

Είναι πλούσια τροφή σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και χρειαζεται ελάχιστη περιποίηση για να παραχθει. Η γλυκοπατάτα το μόνο που φοβάται είναι το κρύο. Η γλυκοπατάτα και η πατάτα έχουν αρκετές ομοιότητες και διαφορές. Τα κοινά τους στοιχειά είναι οι θερμίδες που αποδίδουν και η περιεκτικότητας τους σε λίπος και πρωτεΐνη. Οι διαφορές είναι ότι η γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες ( 6,6γρ σε ένα φλιτζάνι γλυκοπατάτας ενώ 4,2 σε ένα φλιτζάνι πατάτας). Επίσης η γλυκοπατάτα είναι περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και Β6. Τέλος, η πατάτα περιέχει περισσότερο κάλιο σε σχέση με την γλυκοπατάτα.

Ποιοι μπορούν να την καταναλώσουν και πως;

Η γλυκοπατάτα μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη . Ακόμα, εξαιτίας των πολλών φυτικών ινών που περιέχει βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Η γλυκοπατάτα μπορεί να καταναλωθεί σαν κυρίως γεύμα, σαν συνοδευτικό αλλά και σαν σνακ. Υπάρχουν πολλές συνταγές που την περιέχουν και πολλοί διαφορετικοί τρόποι επεξεργασίας της (ψητή, βραστή, τηγανητή).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sun H1, Mu T2, Xi L1, Zhang M1, Chen J1. Sweet potato (Ipomoea batatas L.) leaves as nutritional and functional foods,Food Chem. 2014 Aug 1;156:380-9. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.01.079. Epub 2014 Feb 5.

Chen YY1, Lai MH, Hung HY, Liu JF. Sweet potato [Ipomoea batatas (L.) Lam. "Tainong 57"] starch improves insulin sensitivity in high-fructose diet-fed rats by ameliorating adipocytokine levels, pro-inflammatory status, and insulin signaling,J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2013;59(4):272-80.

  • Όλγα Κακουλίδη
    Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Κακουλίδη Όλγα είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες κατ΄οικων όπως επίσης και στο ιδιωτικό της γραφείο στον Ν. Κόσμο. Παράλληλα είναι επιστημονικός συνεργάτης στο mednutrition .