Οικογένεια

Ξηροί καρποί και εγκυμοσύνη

της Όλγας Κακουλίδη
16 Ιουλίου 2014
145980 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ξηροί καρποί και εγκυμοσύνη

Η διατροφή είναι από τα πρώτα πράγματα που αρχίζει να προσέχει μια γυναίκα όταν μάθει ότι είναι έγκυος. Σχεδόν αμέσως προσπαθεί να βελτιώσει και να προσθέσει στο διαιτολόγιο της υγιεινά τρόφιμα και συνήθειες. Αυτό είναι πολύ σωστό, μιας και η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διατροφικά περίοδος τόσο για την εγκυμονούσα, όσο και για το έμβρυο.

Είναι σημαντικό η έγκυος να τρέφεται ισορροπημένα και να καταναλώνει ποικιλία τροφίμων, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της σε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα.

Πού βοηθούν οι πρωτεΐνες;

Συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες βοηθούν στην ανάπτυξη και την δημιουργία των ιστών, στην παραγωγή αντισωμάτων και ορμονών.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται;

Οι πρωτεΐνες βρίσκονται στο κρέας, στα αυγά, στα τυριά, στα ψάρια, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς.

Ξηροί καρποί ένα ιδανικό σνακ

Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι, μιας που αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, φυτικών πρωτεϊνών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Ειδικά για την εγκυμοσύνη είναι ένα ιδανικό σνακ το οποίο μπορεί να καταναλωθεί μαζί με γάλα ή γιαούρτι.

Τι μας προσφέρουν;

Αμύγδαλα

  • Τα αμύγδαλα περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Μια χούφτα (28-30 γρ.) αμύγδαλα, αποδίδει 165 θερμίδες, εμπεριέχει 9 γρ. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ καλύπτει το 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε. Η περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε κορεσμένο λίπος είναι πολύ χαμηλή, ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη.

  • Φουντούκια

    Τα φουντούκια θεωρούνται πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου. Μια χούφτα φουντούκια αποδίδουν 177 θερμίδες και δεν περιέχουν χοληστερόλη.

    Φιστίκια

    Τα φιστίκια (αράπικα - Αιγίνης) είναι εξαιρετική πηγή δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β, της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Τα φιστίκια περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Οι φυτικές στερόλες έχουν μπει εδώ και καιρό στην καθημερινότητά μας, εξαιτίας του εμπλουτισμού συγκεκριμένων τροφίμων (μαργαρινών, γαλακτοκομικών), που προορίζονται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μια χούφτα αράπικα φιστίκια αποδίδουν 160 θερμίδες, ενώ τα Αιγίνης λίγο παραπάνω (167 θερμίδες ανά χούφτα).

    Καρύδια

    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, περιέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.

    Κουκουνάρια

    Τα κουκουνάρια, αποδίδουν 190 θερμίδες ανά χούφτα και περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ και μαγνησίου. 

    Καρύδια τύπου pecan

    Τα καρύδια τύπου pecan είναι τα πιο θερμιδογόνα από τους ξηρούς καρπούς που εξετάζουμε, αποδίδοντας 195 θερμίδες ανά χούφτα. Το περιεχόμενο των pecan σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι πάρα πολύ υψηλό.

    Επίσης, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Δανία έδειξε ότι τα παιδιά των γυναικών που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μειωμένα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών.

    Πιο αναλυτικά...

    Με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη της εμφάνισης αλλεργιών στους ξηρούς καρπούς Δανοί ερευνητές εξέτασαν περίπου 62.000 ζευγάρια μητέρας - μωρού. Οι οικογένειες συμπληρώσαν ένα ημερολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, ώστε να προσδιοριστεί πόσο συχνά έτρωγαν ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, εξέτασαν την εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων και άσθματος στην ηλικία μεταξύ 18 μηνών και 7 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με μειωμένα συμπτώματα αλλεργίας στα παιδιά.

    Παλαιότερα, συμβούλευαν τις έγκυες να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία ίσως βοηθούσαν στην εμφάνιση αλλεργιών, από το 2008 όμως, η συμβουλή αυτή έχει αντιστραφεί. Τα νέα στοιχεία παροτρύνουν την έγκυο να μην αποφεύγει και να μην καθυστερεί την πρόσληψη κάποιων τροφών, γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων στο παιδί. Εκτός βέβαια κι αν η ίδια η έγκυος είναι αλλεργική σε κάποιο το τρόφιμο, οπότε θα πρέπει να το αποφεύγει.

    Συμπερασματικά

    Οι ξηροί καρποί είναι μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή και ένα εύγεστο και πρακτικό σνακ. Η εισαγωγή τους στη διατροφή της εγκύου μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά στην εμφάνιση αλλεργιών στο έμβρυο.

     

    Όλγα Κακουλίδη
    Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος