Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στα Κύθηρα

15 Αυγούστου 2023
31416 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gastronomiko taksidi kai diatrofikes epiloges sta kithira

Κύθηρα: Το νησί των ερωτευμένων!

Τα Κύθηρα ή, όπως συνηθίζουν οι ντόπιοι να τα αποκαλούν, Τσιρίγο (Cerigo), θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Επτανήσων. Γραφικά σοκάκια, ενετικά κάστρα και εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα είναι λίγα από αυτά που νοσταλγώ.

Τα Κύθηρα βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου, απέναντι από την Ελαφόνησο και τη Νεάπολη Λακωνίας. Το νησί διαθέτει σήμερα 4.500 μόνιμους κατοίκους, κατανεμημένους σε 64 χωριά, ανάμεσά τους το Διακόφτι, που αποτελεί το λιμάνι του νησιού.

Η Χώρα των Κυθήρων βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού με τα παραδοσιακά της σοκάκια, την κεντρική πλατεία, αλλά και το γραφικό κάστρο. Λίγο πιο δίπλα, θα συναντήσεις το Καψάλι με τους δίδυμους κόλπους και τη βραχονησίδα Χύτρα, στην οποία μπορείς να επισκεφθείς το σπήλαιό της με ειδικό glass-bottom καραβάκι. Βορειοδυτικά, θα συναντήσεις ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά των Κυθήρων, τον Μυλοπόταμο, στο οποίο εντυπωσιάζει ο μοναδικός καταρράκτης της Φόνισσας και οι καταπράσινες ρεματιές των νερόμυλων.

kyhtira xwra

Ο Αβλέμονας αποτελεί τον αγαπημένο μου οικισμό! Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού, λίγα λεπτά από το Διακόφτι. Ένα ήσυχο λιμανάκι, με πεντακάθαρα τυρκουάζ νερά και μικρά ταβερνάκια να το συμπληρώνουν. Το αρχοντικό του Καβαλίνι βρίσκεται στην άκρη του χωριού και ξεχωρίζει για την μοναδική αρχιτεκτονική του και το ηλιακό ρολόι στην είσοδό του.

Παραλίες

fyrrh ammos

Σε ένα νησί στη χώρα μας, αυτό που σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείς είναι τις παραλίες του. Τα Κύθηρα διαθέτουν αμέτρητες παραλίες για όλα τα γούστα! Μικρές, μεγάλες, οργανωμένες ή μη, με άμμο ή/και χωρίς, για να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει. Ένα μόνο είναι σίγουρό: ότι είναι μοναδικές!

Από τις πιο γνωστές παραλίες είναι ο Χαλκός και η παραλία στο Διακόφτι, που την χαρακτηρίζουν ως την Καραϊβική των Κυθήρων. Το Σπαραγαρίο και η Νότια Φυρρή Άμμος βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού και αποτελούν τις δικές μου αγαπημένες επιλογές!

Παραδοσιακά προϊόντα

Φατουράδα

Λίγα λεπτά μετά την άφιξή μου στο νησί, οι Τσιριγώτες με κέρασαν την φατουράδα τους, οπότε δεν θα μπορούσα να μην την αναφέρω! Η φατουράδα είναι ένα παραδοσιακό τους ρόφημα που αποτελείται από τσίπουρο, γαρύφαλλο και κανέλα, και συνηθίζουν να την καταναλώνουν μετά το φαγητό.

Παξιμάδια των Κυθήρων

Τα παξιμάδια των Κυθήρων μου ήταν ήδη γνωστά, πριν επισκεφθώ το νησί τους. Μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί από αρκετά παραδοσιακά παντοπωλεία στην αγορά το νησιού (Λιβάδι) ή και στη Χώρα.

paksimadia kythirwn

Ξυνόχοντρος

Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τον ξυνόχοντρο. Ένα είδος σιτάρι με μία ξινόπικρη γεύση, όπως το προδίδει και το όνομά του. Αποτελεί συνοδευτικό σε συνταγές, όπως το μοσχαράκι κοκκινιστό, ή σαν συστατικό σε πίτες, όπως στην κολοκυθόπιτα.

Καταλήγοντας

Στις περισσότερες βραχώδεις παραλίες, θα παρατηρήσεις ειδικές ταμπέλες που σε αποτρέπουν να μαζέψεις το αλάτι. Η συλλογή του θαλασσινού αλατιού είναι μία από τις παραδοσιακές ασχολίες των μόνιμων κατοίκων.

Πέρα από τα όμορφα τοπία και τις ωραίες γεύσεις, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω κάτι για αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τους Τσιριγώτες! Χαμογελαστοί, φιλόξενοι και διαθέσιμοι να σε βοηθήσουν!

Αγαπημένα Κύθηρα με τους Τσιριγώτες σου και τις όμορφες σου παραλίες! Θα σε επισκεφθώ ξανά σύντομα...

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).