Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στην Αστυπάλαια

του Γεράσιμου Κλαουδάτου
16 Αυγούστου 2023
34011 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Γαστρονομικό ταξίδι στην Αστυπάλαια

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αστυπάλαια: Η πιο ωραία.. πεταλούδα

Η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά όπως αγαπούν να την προσφωνούν οι ντόπιοι στέκει μονάχη ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα σα να μην έχει αποφασίσει που ανήκει! Η χώρα αμφιθεατρικά χτισμένη παραπέμπει σε Κυκλάδες για ένα νησί που πάντως ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα!

Η Αστυπάλαια είναι γνωστή και ως Πεταλούδα του Αιγαίου λόγω του σχήματος της! Το νησί αριθμεί λίγο περισσότερους από 1000 κατοίκους οι οποίοι ζουν σε 5 οικισμούς. Ένα μεγάλο μέρος του νησιού είναι πρακτικά μη προσβάσιμο με αυτοκίνητο ενώ αξιοσημείωτη είναι η θέση «Στενό» στο κέντρο του νησιού, όπου το πλάτος της στεριάς μετά βίας ξεπερνά τα 100μ...

Οι παραλίες του νησιού είναι κατά κανόνα ήσυχες, μικρές και απάνεμες! Αξίζει να επισκεφθείτε το Λιβάδι με τα μαγαζάκια και τις ψαροταβέρνες και να κολυμπήσετε με θέα το Κάστρο της Αστυπάλαιας. Επίσης, τα Καμινάκια και τις Βάτσες με τα κρυστάλλινα νερά, το αμμουδερό Στενό αλλά και μικρούς μοναχικούς κολπίσκους όπως τις Πλάκες στη θέση Μαλτεζάνα! Κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά του νησιού, προμηθευτείτε μία μάσκα για να εξερευνήσετε τον εντυπωσιακό βυθό και... καλές βουτιές! Must θεωρείται και η εξόρμηση με καικάκια στα κοντινά ακατοίκητα νησάκια Κουτσομύτη και Κούνουπες για κολύμπι κάτω από τον καυτό ήλιο!

Η χώρα, κύριος οικισμός του νησιού, είναι μαγευτική και από πολλούς θεωρείται ο ομορφότερος οικισμός στο Αιγαίο... Σημείο αναφορά το κάστρο που στέκει στην κορυφή του οικισμού με το γαλάζιο τρούλο της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας να ξεχωρίζει! Ανηφορίστε στο κάστρο και φωτογραφίστε την υπέροχη θέα στον ορίζοντα του Αιγαίου... Εντυπωσιακοί και οι ανεμόμυλοι της Χώρας που στέκουν αγέροχοι ο ένας δίπλα στον άλλον συνθέτοντας ένα μοναδικό σκηνικό!

astypalaia

Τι να δοκιμάσετε στην Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια, πέρα από την αλιεία, έχει και πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφία καθώς και μελισσοκομία γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα τοπικά προϊόντα και γεύσεις του νησιού!

Έτσι σε καμία περίπτωση δε πρέπει να αποχωριστείτε το νησί αν δεν έχετε γευτεί το τοπικό μέλι και τα τυριά που παρασκευάζουν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι! Το χλωρό είναι η φρέσκια μορφή και το λαδοτύρι η αποξηραμένη μορφή ουσιαστικά του ίδιου τυριού! Και τα 2 παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα και σερβίρονται ως επιτραπέζια τυριά ή ως συστατικά σε τοπικές συνταγές. Από κοντά και η χλωρή, ένα ντόπιο τυρί που παρασκευάζεται με πρώτη ύλη το τυρόγαλο που περισσεύει από την τυροκόμιση του χλωριού!

Διάσημη συνταγή της Αστυπάλαιας αποτελούν τα αρντιστά! Πρόκειται ουσιαστικά για φακές όπως τις γνωρίζουμε με μικρά μπαλάκια ζύμης μέσα ση σούπα! Τα μπαλάκια ζύμης προστίθενται λίγο πριν το τέλος του βρασίματος μέσα στην κατσαρόλα και δίνουν τη δική του ιδιαίτερη γεύση!

Αν είσαι... μερακλής δε θα ξεχάσεις να δοκιμάσεις τον λαμπριανό! Πασχαλινή συνταγή των Αστυπαλιωτών που τη προσφέρουν και το καλοκαίρι στους τουρίστες. Πρόκειται για ντόπιο αρνάκι γεμιστό με συκωταριά και ρύζι!

Ένα ακόμη ντόπιο πιάτο που πρέπει να γευτείς είναι οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι, μια Αστυπαλιώτικη οπτική των γνωστών γεμιστών, ενώ οι νησιώτες παράγουν και ντόπια ζυμαρικά τις λεγόμενες ‘μακαρούνες’!

Τέλος, σε κάποια ταβερνάκια θα δοκιμάσεις και τον κορμό, ένα κρύο πιάτο που παρασκευάζεται από όλα ντόπια τυριά καθώς και ντόπιο βούτυρο δίνοντας όλη τη γεύση της Αστροπαλιότικης κτηνοτροφίας σε ένα πιάτο.

Σε κάθε περίπτωση, το νησί προσφέρει υψηλής ποιότητας πιάτα, ντόπια κρέατα και φρέσκα ψάρια προσφέροντας έναν ακόμη λόγο στην μακριά λίστα με τους λόγους που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί την Αστυπάλαια!

Γεράσιμος Κλαουδάτος
Γεράσιμος Κλαουδάτος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.