Οικογένεια

Είμαι έγκυος και μου αρέσει ο καφές. Πόσο μπορώ να πίνω;

της Νικολέτας Ντόρζη
23 Σεπτεμβρίου 2013
101802 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
egkyos pinei kafe kai diavazei vivlio

Είναι γνωστό ότι ο καφές αποτελεί αγαπημένο ρόφημα πολλών ανθρώπων. Συνήθως, συνοδεύει το πρωινό μας και πολλοί λένε ότι δεν μπορούν να ξυπνήσουν αν δεν πιουν καφέ. Για την ευεργετική αυτή δράση του καφέ, ευθύνεται η καφεΐνη. Πιο συγκεκριμένα, η καφεΐνη επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να μας τονώνει και να μας φέρει σε εγρήγορση. Αν και αυτή είναι μια κατάσταση που αποζητούμε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, για την περίοδο της εγκυμοσύνης ωστόσο, αυτό που αποζητιέται περισσότερο είναι η ηρεμία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναικολόγοι συστήνουν μειωμένη κατανάλωση καφεΐνης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι η ασφαλής δόση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη;

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, λοιπόν, το πλήθος των ερευνών που υπάρχουν αλλά και την βαρύτητα των εκάστωτε αποτελεσμάτων, οι διεθνείς οργανισμοί κατέληξαν στις παρακάτω συστάσεις. Σε αντίθεση με έναν οποιονδήποτε ενήλικα, στις γυναίκες που σκοπεύουν να κυοφορήσουν ή βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, προτείνεται η κατανάλωση καφεΐνης να μην ξεπέρνα τα 300mg την ημέρα ή αλλιώς τα 4.6mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Τα φυσιολογικά επίπεδα που πρέπει να καταναλώνονται από έγκυες κυμαίνονται μεταξύ 150 mg - 300 mg την ημέρα. Μιλώντας για ανήλικους, η συνιστώμενη ποσότητα για κατανάλωση καφεΐνης είναι 2.5mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές καφεΐνης;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η καφεΐνη που καταναλώνει μια γυναίκα στο ημερήσιο διαιτολόγιό της δεν προέρχεται μόνο από τον καφέ αλλά και από άλλες πηγές! Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας με τα καταναλισκόμενα προϊόντα και την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη.

Πίνακας 1: Προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη και οι ποσότητες της καφεΐνης σε mg

Προϊόν Ποσότητα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Ενεργειακό ποτό 500 ml 150 mg 
Καφές φίλτρου  200 ml 115 mg (102-200 mg)
Εσπρέσο φρέντο (διπλή δόση εσπρέσο) 240 ml 80 mg
Στιγμιαίος καφές  200 ml  78 mg (27-173 mg) 
Αναψυκτικό μαύρο light  500 ml  30-64 mg 
Μαύρο τσάι  240 ml  48 mg 
Αναψυκτικό μαύρο  500 ml  32-48 mg 
Εσπρέσο  30 ml 40 mg 
Ελληνικός καφές  50 ml 40 mg 
Σοκολάτα μαύρη 45 gr 31 mg
Παγωτό με γεύση καφέ 60 gr 16 mg
Σοκολάτα γάλακτος 45 gr  11 mg
Ζεστό κακάο 200 ml 8 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος 200 ml 2-3 mg

Συνεπώς για να πετύχετε κατανάλωση καφεΐνης εντός των συστάσεων, θα πρέπει να μετριάσετε την ποσότητα όλων των παραπάνω προϊόντων. Μην ξεχνάτε όμως, ότι έχετε την εναλλακτική να επιλέξετε προϊόντα χωρίς καφεΐνη! Ο ντεκαφεϊνέ καφές για παράδειγμα, περιέχει μόλις 2-3mg καφεΐνης και είναι εξίσου απολαυστικός με τον πλήρη. Η αποκαφεϊνοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία, ασφαλής για τον καταναλωτή όπου η αφαίρεση της καφεΐνης γίνεται με φυσικό τρόπο και κύριο συστατικό το νερό. Ως αποτέλεσμα, αφαιρείται μόνο η καφεΐνη διατηρώντας την πλούσια γεύση του καφέ αλλά και τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του.

Συμπέρασμα

Παρόλο λοιπόν, που βρίσκεται σε διάφορες τροφές και ποτά η κατανάλωση καφεΐνης στα πλαίσια των συνιστώμενων δοσολογιών δεν θέτει σε κίνδυνο το έμβρυο ή το νεογνό. Το μόνο που χρειάζεται και για να μην στερείστε τον αγαπημένο σας καφέ, είναι να μετριάσετε την ποσότητα ή να επιλέξετε ντεκαφεϊνέ ή... και τα δύο αν σας εξυπηρετεί καλύτερα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Briggs G, Freeman RK, Yaffe SJ. Drugs in Pregnancy and Lactation: A Reference Guide to Fetal and Neonatal Risk. 9th ed. USA, Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2011.

Brown JE, Isaacs JS. Nutrition Through the Life Cycle. 3rd ed. USA: Cengage Learning; 2008

Caffeine and Pregnancy [internet] 2012 May 30 [cited 2012 Jul 25]. Available from: http://www.fsai.ie/faqs/caffeine_and_pregnancy.html

Kuczkowski KM. Caffeine in pregnancy. Arch Gynecol Obstet. 2009 Nov;280(5):695-8.

Langley-Evans S. Nutrition: A Lifespan Approach. UK: John Wiley & Sons; 2009

What's the Real Scoop on Caffeine During Pregnancy [interne] 2011 Mar [cited 2012 Jul 25]. Available from: http://www.americanpregnancy.org/pregnancyhealth/caffeine.html

Caffeine and pregnancy [internet] 2008 Nov 4 [cited 2012 Jul 25]. Available from: http://www.nhs.uk/news/2008/11November/Pages/Newcaffeineadviceinpregnancy.aspx

Νικολέττα Ντορζή
Νικολέττα Ντορζή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD