640
Παθήσεις Πεπτικού

Zώντας χωρίς γλουτένη

της Κωνσταντίνας Υφαντή
13 Δεκεμβρίου 2015
3 λεπτά να διαβαστεί
pswmi xvris gloutenh me shma apagoreutiko

Photo source: www.shutterstock.com

Η κοιλιοκάκη (γνωστή και ως εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη) είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη. Προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη κατανάλωση βρώμης.

Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού.

Εκτιμάται ότι πλήττει 1 στα 100 άτομα παγκοσμίως. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία πασχόντων στην επικράτεια, καθώς δεν έχει εκπονηθεί κάποια σχετική μελέτη. Μέσω των εγγραφών στον σύλλογο πασχόντων, εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 άτομα όλων των ηλικιών που έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη.

Η κοιλιοκάκη δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική, καθώς παρουσιάζεται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας. Όταν υπάρχει κοιλιοκάκη εντός της οικογένειας, ο κίνδυνος να εμφανίσει και κάποιο άλλο μέλος τη νόσο είναι αυξημένος κατά 1/10. Συνεπώς, οποιοσδήποτε έχει στην οικογένειά του ιστορικό, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, ευτυχώς ελαχιστοποιούνται όσο τηρεί κανείς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, αν η κοιλιοκάκη δεν έχει διαγνωσθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία, όπως διαβήτη τύπου Ι, σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), ερπητοειδή δερματίτιδα, αναιμία, οστεοπόρωση, υπογονιμότητα και αποβολές, νευρολογικές παθήσεις, όπως η επιληψία και καρκίνο του εντέρου.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν είτε έχετε κοιλιοκάκη είτε όχι, να ενημερωθείτε και να καταρρίψετε κάποιους από τους πιο γνωστούς μύθους που αφορούν την πολύ γνωστή σε όλους πια γλουτένη.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

About health, Celiac disease and gluten sensitivity. http://celiacdisease.about.com/

Peñas E1, Uberti F, di Lorenzo C, Ballabio C, Brandolini A, Restani P. Biochemical and immunochemical evidences supporting the inclusion of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) as a gluten-free ingredient. Plant Foods Hum Nutr. 2014 Dec;69(4):297-303

Buie T1 The relationship of autism and gluten. Clin Ther. 2013 May;35(5):578-83

Rashid M1, Butzner D, Burrows V, Zarkadas M, Case S, Molloy M, Warren R, Pulido O, Switzer C. Consumption of pure oats by individuals with celiac disease: a position statement by the Canadian Celiac Association. Can J Gastroenterol. 2007 Oct;21(10):649-51.

How to Live Gluten-Free. http://www.webmd.com/digestive-disorders/rm-quiz-live-gluten-free?ecd=wnl_wmh_033015&ctr=wnl-wmh-033015_nsl-promo_3&mb=A4z9eY7dXX%40X9r2Ws1chFGdEpmNqbUHLThYZiIVfs5k%3d

  • Κωνσταντίνα Υφαντή
    Κωνσταντίνα Υφαντή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    H Κωνσταντίνα-Χριστίνα Υφαντή, Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση(M.Sc. - MMedSci) στην δημόσια υγεία και διατροφή, καθώς και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ): "Πέρα από τα όρια της Δίαιτας" και "Δεξιότητες επικοινωνίας και συμβουλευτικής για διαιτολόγους".

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.