Συστάσεις Διατροφής

Τρόποι να μειώσεις τα λιπαρά στη διατροφή σου!

της Μαγδαλένας Τσέκου
09 Ιουλίου 2015
26127 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τρόποι να μειώσεις τα λιπαρά στη διατροφή σου!

Πόσο παρεξηγημένα είναι αλήθεια τα λιπαρά! Με όλα αυτά που ακούμε για τα λιπαρά, μοιραία, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε.

Πρέπει να αποφεύγουμε τα λιπαρά;

Τα λιπαρά όμως, αποτελούν ένα από τρία βασικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας, όπως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες. Είναι πηγή ενέργειας, δομικό και λειτουργικό συστατικό των κυττάρων μας, και είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και Κ. Τελευταίο και πολύ σημαντικό, τα λιπαρά προσθέτουν γεύση στο φαγητό μας.

Συνεπώς, το να τα αποφεύγουμε μάλλον δεν είναι λύση. Αναγνωρίζοντάς τα όμως, μπορούμε να μετριάσουμε τα ζωικά λιπαρά επιλέγοντας προϊόντα χαμηλών λιπαρών όπως κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά και αντίστοιχα να προτιμήσουμε τα φυτικά έλαια και λιπαρά ψάρια. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και αυξάνετε την πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών, προασπίζοντας την καρδιαγγειακή υγεία.


Διαβάστε επίσης: 12 απολαυστικές συνταγές για σένα που είσαι σε δίαιτα! [Δωρεάν EBOOK]


Πώς θα μειώσουμε πρακτικά τα λιπαρά στη διατροφή μας;

Επιλέξτε γαλακτοκομικά, με χαμηλά λιπαρά

Δεν χρειάζεται να είναι τελείως άπαχα, τα ημίπαχα είναι καλά! Ακόμη και το κίτρινο τυρί χαμηλά σε λιπαρά, μόλις 10%, από ημίπαχο γάλα μπορεί να δώσει γεύση στα φαγητά σας και να στηρίξει την προσπάθειά σας για μια ισορροπημένη διατροφή. 

Περιορίστε τη συνολική κατανάλωση κρέατος

Περιορίστε τη συνολική κατανάλωση κρέατος και συχνότερη επιλογή κρεάτων με λιγότερα λίπη, όπως λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι). Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε την πέτσα και γενικά τα ορατά λίπη από το κρέας σας (κόκκκινο ή λευκό). 

Χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο και στο μαγείρεμα!

Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο για τη σαλάτα. Έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη θερμική επεξεργασία σε σχέση με τα άλλα έλαια- άρα θα μετατραπεί δυσκολότερα σε κορεσμένα και trans σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα φυτικά λίπη. 

tropoi na meioseis ta lipara sti diatrofi sou inside

 

Αποφύγετε το βαθύ τηγάνισμα (deepfrying)

Το ξέρατε ότι μπορείτε να φτιάξετε τις κλασικές τηγανητές πατάτες στον φούρνο, αν τις ψεκάσετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήσετε; Θα γίνουν νοστιμότατες και πολύ πιο υγιεινές. 

Προτιμήστε το ψάρι από το κρέας

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα, η τσιπούρα κ.ά. είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, περιέχουν ίσες ποσότητες πρωτεΐνης με το κρέας και προσφέρουν κορεσμό.

Εντάξτε τη φυτική μαργαρίνη 

Πλούσια σε Ω-3 αντίστοιχα είναι και η μαλακή φυτική μαργαρίνη από επιλεγμένα φυτικά έλαια ως καθημερινή πηγή στη διατροφή μας.

Επιλέξτε ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί αποτελούν πλούσια πηγή «καλών» λιπαρών οξέων. Aπλά προτιμήστε τους φυσικούς ανάλατους από τους αλατισμένους ή τους ξηρούς καρπούς με επικάλυψη και προσοχή στην μερίδα, γιατί μπορεί να λιπαρά να είναι καλά αλλά δεν παύουν να έχουν θερμίδες!

Συμπερασματικά

Ίσως σε κάποιον να φανούν δύσκολες κάποιες από αυτές τις συστάσεις, αναλόγα πάντα και με τις αρχικές του συνήθειες. Βάλτε μικρούς και εφικτούς στόχους, άλλωστε ακόμη και για ένα ολόκληρο βουνό χρειάζεστε ένα βήμα τη φορά για να το περπατήσετε. Μπορείτε να αρχίσετε με την πρώτη κατά σειρά σύσταση η οποία αφορά στα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών για παράδειγμα. Όπως ισχύει γενικά για την πρόσληψη λιπών, και η ίδια η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι έχει οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα τον μειωμένο κίνδυνο για υπέρταση. Τα λιπαρά λοιπόν φεύγουν, ενώ τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία και η απόλαυση παραμένουν!

Τα παραπάνω βήματα μπορούν να σας οδηγήσουν σε μια καλύτερη υγεία μέρα με τη μέρα. Κάντε σήμερα το πρώτο σας βήμα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Alonso A, Beunza JJ, Delgado-Rodriguez M, Martinez JA, Martinez-Gonzalez MA. Low-fat dairy consumption and reduced risk of hypertension: the Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) cohort. Am J Clin Nutr. 2005;82(5):972-979.

Prentice AM. Dairy products in global public health. Am J Clin Nutr. 2014;99(5):1212S-1216S.

Vannice G, Rasmussen H. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Dietary fatty acids for healthy adults. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2014;114(1):136-153

Μαγδαλένα Τσέκου
Μαγδαλένα Τσέκου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος