Οικογένεια

6 απαντήσεις για τροφές που παίζουν σημαντικό ρόλο για τον εγκέφαλο

10 Μαΐου 2009
15864 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
paidi me gyalia skeftetai

Photo source: www.bigstockphoto.com

1. Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στον εγκέφαλο;

Συστατικά, παλιότερα άγνωστα για όλους εμάς, ανακαλύπτεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο για το εγκέφαλο ιδιαίτερα για τα παιδιά που εμφανίζουν ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς αύξησης του εγκεφάλου τους. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουμε τα πολυακόρεστα λιπαρά DHA και ALA, καθώς και τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, συστατικά που υπάρχουν από τη φύση σε τρόφιμα του καθημερινού μας διαιτολογίου.

2. Τι είναι το DHA και γιατί είναι καλό;

Το DHA είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται φυσιολογικά στο μητρικό γάλα και στα λιπαρά ψάρια. Ένα μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου (ή εναλλακτικά, περίπου το 60% του βάρους των στερεών συστατικών του εγκεφάλου) αποτελείται από λιπαρά και ένα μεγάλος μέρος αυτών των λιπαρών είναι το DHA.

Ως εκ τούτου, το DHA αποτελεί δομικό στοιχείο του εγκεφάλου, όπως το ασβέστιο είναι δομικό στοιχείο για τα οστά.

3. Τι είναι το ALA και γιατί είναι καλό;

Το ALA είναι ένα φυτικό πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, το οποίο δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα μας και γι’ αυτό πρέπει να το πάρει από τις τροφές που τρώμε.

4. Γιατί είναι σημαντικές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β;

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, χρειάζονται για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθούν στην επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου καθώς εμπλέκονται στην παραγωγή (και το μεταβολισμό) των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι μεταφορείς μηνυμάτων, που απελευθερώνονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου και εξασφαλίζουν καλή επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου (ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου.) Επιπλέον συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο.

5. Τα προσλαμβάνουν συστατικά αυτά σε επαρκείς ποσότητες τα παιδιά;

Έρευνες τόσο σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Ελλάδα δείχνουν ότι η πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών όπως το DHA δεν είναι η συνιστώμενη. Κι αυτό γιατί δεν καταναλώνουμε αρκετά λιπαρά ψάρια, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή τους. Ειδικότερα, όσον αφορά στα παιδιά, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια.

Παράλληλα με το DHA, οι έρευνες δείχνουν ότι και η πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β δεν είναι η συνιστώμενη.

6. Ποια τρόφιμα περιέχουν ALA, DHA και βιταμίνες Β;

Οι πλουσιότερες πηγές του ALA είναι τα σπορέλαια, όπως το λινέλαιο, το κραμβέλαιο και το σογιέλαιο, δηλαδή συνηθισμένα έλαια που, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων επάλειψης και μαγιονέζα που φτιάχνεται από τα έλαια αυτά. Τα καρύδια καθώς και τα φιστίκια είναι επίσης καλές πηγές ALA.

Το DHA βρίσκεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, καπνιστές ρέγκες, πέστροφα, σαρδέλες και φρέσκος τόνος). Στα λευκά ψάρια (βακαλάος, μπακαλιάρος) και στον κονσερβοποιημένο τόνο βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες. Το DHA επίσης βρίσκεται σε προϊόντα, όπως ειδικά εμπλουτισμένα γάλατα και προϊόντα επάλειψης.

Ένας καλός τρόπος να πάρουμε αρκετές από τις βιταμίνες Β είναι μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.