Διατροφή

10 λόγοι για να τρώτε δημητριακά ολικής άλεσης

της Νίνας Καρκατζούλη
02 Νοεμβρίου 2015
31305 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
dhmhtriaka kai pothri me gala
  1. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε σε περισσότερο ποσοστό από τα επεξεργασμένα σιτηρά. Ο λόγος; Ο φλοιός του κόκκου του σιταριού που συγκρατεί πάνω του όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνεται στο τελικό προϊόν με την διαδικασία ολικής άλεσης.
  2. Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο που βοηθούν για μεγαλύτερη δύναμη, αντοχή και θωράκιση του ανοσοποιητικού. Συγκεκριμένα, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι η μεγαλύτερη φυτική πηγή σιδήρου και επειδή είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, συμβολή του στην επάρκεια σιδήρου θεωρείται σημαντική.
  3. Αποτελούν πηγή φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών. Με τον όρο φυτοθρεπτικά συστατικά εννοούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θρέφουν το ίδιο το φυτό και κατ'επέκταση και εμάς που τα καταναλώνουμε. Σίγουρα όμως αναγνωρίζετε τις φυτικές ίνες που τόσο βοηθάνε την ομαλή πεπτική λειτουργία!
  4. Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι το σελήνιο και τα δημητριακά ολικής έχουν πολλαπλάσιο σελήνιο σε σχέση με τα πλήρως επεξεργασμένα σιτηρά.
  5. Περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επιδρούν θετικά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Πρακτικά δηλαδή οι φυτικές ίνες αλλά και η ίδια η μορφή των υδατανθράκων καθυστερεί την διαδικασία πέψης και απορρόφησης και έτσι δίνει το χρόνο στον οργανισμό να ανταποκριθεί καλύτερα.
  6. Συμβάλλουν στο αίσθημα της πληρότητας και αποτρέπουν την υπερκατανάλωση τροφής. Και πάλι γι'αυτό υπεύθυνες είναι οι φυτικές ίνες. Μαζί με κάποιο υγρό στοιχεία (πχ γάλα στα δημητριακά του πρωινού σας) οι φυτικές ίνες διαστέλλονται και δίνουν το σήμα στο στομάχι ότι έχει χορτάσει.
  7. Βοηθούν στη διαδικασία της πέψης και στην τακτική κινητικότητα του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
  8. Μειώνουν τα χρόνια νοσήματα. Κυρίως, λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο για: καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και διάφορες μορφές καρκίνου.
  9. Είναι ένας σημαντικός δείκτης υγιεινού τρόπου ζωής. Έρευνες έχουν δείξει δηλαδή ότι όσοι προτιμούν δημητριακά ολικής άλεσης συνήθως ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και το βάρος τους είναι φυσιολογικό.
  10. Μπορούν να ενταχθούν με πολλούς τρόπους στη διατροφή. Υπάρχει ποικιλία ισορροπημένων συνταγών με φρούτα ή σοκολάτα ακόμη ενώ μπορεί κανείς να τα καταναλώσει στο πρωινό του αλλά και σε ένα smoothie ή ως σνακ, με γάλα ή γιαούρτι ή ακόμη και συνταγές να δημιουργήσει από αυτά.

10 logoi dhmhtriaka olikhs

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Borneo R, León AE., Whole grain cereals: functional components and health benefits., Food Funct. 2012 Feb;3(2):110-9.

Giacco R, Della Pepa G, Luongo D, Riccardi G., Whole grain intake in relation to body weight: from epidemiological evidence to clinical trials., Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Dec;21(12):901-8.

Jones JM, Engleson J., Whole grains: benefits and challenges., Annual Review of Food Science and Technology. 2010 April Vol. 1: 19-40

VTT Symposium on Wholegrain and human health (2001) Proceedings of the International Symposium, Finland, June 13-15, 2001. Technical Research Centre of Finland (VTT), pp. 1-145

Νίνα Καρκατζούλη
Νίνα Καρκατζούλη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc