Συστάσεις Διατροφής

Μαγειρεύοντας στο σπίτι. Τι έχετε να κερδίσετε;

της Κυριακής Καλδαρίδου
16 Σεπτεμβρίου 2016
13923 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μαγειρεύοντας στο σπίτι. Τι έχετε να κερδίσετε;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το φαινόμενο της κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, το μαγείρεμα στο σπίτι όμως αν και για κάποιους μπορεί να αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, μπορεί να έχει πολλές θετικές επιδράσεις στο σώμα μας και κατ' επέκταση στην υγεία μας.

Αντίθετα, η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού έχει συσχετιστεί με χαμηλή ποιότητα διατροφής και συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας, στον αυξημένο κινδυνο για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη αλλά και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι προκαλεί η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού;

Η κατανάλωση φαγητού έξω και ειδικά η κατανάλωση φαστ-φουντ έχει συσχετιστεί άμεσα με την αύξηση της παχυσαρκίας και χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτηςκαι τα καρδιαγγειακά νοσήμα και αυτό γιατί ειναι ιδιαιτερα αυξμένα σε θερμίδες, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα.

Η κατανάλωση όμως φαγητού σε εστιατόρια δεν συσχετίστηκε με την ινσουλινοαντίσταση ( που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε διαβήτη) , και αυτό γιατί η ποιότητα του φαγητού ήταν καλύτερη. Στη μελέτη Black Women’s Health Study η υψηλή κατανάλωση τηγανιτού φαγητού σε εστιατόρια συσχετίστηκε θετικά με αυξηση του σακχαρώδους διαβήτη ενώ η αντιστοιχη κατανάλωση στο σπίτι όχι και αυτό πιθανότητα διοτι η πρώτη ύλη και τα λιπαρά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι είναι καλύτερα ελεγχόμενα.

Ποια τα αποτελέσματα των μελετών;

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 και συμπεριλάμβανε 58,051 γυναίκες και 41,676 αντρες διαπίστωσαν πως τα άτομα που ετοίμαζαν φαγητό στο σπίτι 5-7 φορές την εβδομάδα διέτρεχαν 15% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνηση σακχαρώδους διαβήτη σε σχέση με αυτούς που ετοίμαζαν φαγητό στο σπίτι 2 ή λιγότερες φορές την εβδομάδα και επιπλέον μακροπρόθεσμα είχαν μικρότερη αυξηση σωματικού βάρους και αντίστοιχα του δείκτη μάζας σώματος.

Μαγείρεμα στο σπίτι και τα οφέλη του

Η ενασχόληση με το μαγείρεμα στο σπίτι έχει δείξει επίσης πως μπορεί να μειώσει την παιδική και εφηβική παχυσαρκία. Οι γονείς αποτελούν έτσι παράδειγμα για τα παιδιά, παροτρήνοντας τους να παίρνουν φαγητο από το σπίτι αντί να προτιμούν φαγητό απο το κυλικείο του σχολείου όπως για παράδειγμα κρουασάν, ετοιμους χυμούς του εμπορίου με πρόσθετη ζάχαρη, πίτες με σφολιάτα ή επιδόρπια πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα.

Ενα ακόμη οφελος της μαγειρικής στο σπίτι είναι πως μπορεί να προσφέρει χαλάρωση και να αποβάλει το στρες και το άγχος μετα απο μια κουραστική μέρα στη δουλειά, καθώς επίσης και να συνδέσει τα μέλη της οικογένειας διοτι η τεχνολογία και η ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές εχει συμβάλει στην αποξένωση. Στο The Wall Street Journal, βρέθηκε επίσης ότι το μαγείρεμα ή το ψήσιμο μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Συμπερασματικά

Προκύπτει πως η μαγειρική στο σπίτι μπορεί να έχει ποικίλα θετικά αποτελέσματα και σωματικά και ψυχικά, διοτι αποτελεί μια έκραση δημιουργίας, ενώ παράλληλα δίνουμε στο σώμα μας ποικιλία θρεπτικών συστατικών καθώς έχουμε τον έλεγχο της ποιότητας του προϊόντος που βάζουμε στο πιάτο μας ενώ μακροπρόθεσμα έχουμε καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους και της υγείας μας! Η επιλογή είναι στο χέρι μας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

What is the relationship between eating out and take-away meals and body weight in children and adults (2015)USDA Nutrition Evidence Library
Geng Zong , David M. Eisenberg , Frank B. Hu, Qi Sun. onsumption of Meals Prepared at Home and Risk of Type 2 Diabetes: An Analysis of Two Prospective Cohort Studies (2016)PLOS Medicine.

Maira Bes-Rastrollo, Francisco Javier Basterra-Gortari, Almudena Sa´nchez-Villegas, Amelia Marti , Jose´ Alfredo Martı´nez and Miguel Angel Martı´nez-Gonza´lez. (2009)A prospective study of eating away-from-home meals and weight gain in a Mediterranean population: the SUN (Seguimiento Universidad de Navarra) cohort Public Health Nutrition: 13(9), 1356–1363

Kyung Won Lee , Won O. Song and Mi Sook Cho (2016)Dietary quality differs by consumption of meals prepared at home vs. outside in Korean adults. Nutrition Research and Practice;10(3):294-304

Κυριακή Καλδαρίδου
Κυριακή Καλδαρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.