Καρδιαγγειακά

Μυρωδικά και υπέρταση

της Ελένης Δελβινιώτη
17 Μαΐου 2015
46359 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
myrodika

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν μη ελεγχόμενη υπέρταση, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με την υπέρταση.

  • το αυξημένο σωματικό βάρος
  • οι κακές διατροφικές συνήθειες
  • η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • το στρες
  • το κάπνισμα

Η κατάχρηση αλατιού είναι μια λανθασμένη πρακτική που μπορεί να αυξήσει την πίεση. Αντί για αλάτι, υπάρχει πλήθος μυρωδικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε όχι μόνο τη γεύση, αλλά και τη θρεπτική αξία των φαγητών σας. Κάποια από τα κοινά μυρωδικά μάλιστα δρουν προστατευτικά στην καρδιακή νόσο. Ας δούμε παρακάτω μερικά από αυτά:

Σκόρδο

Είναι από τα φυτά που έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Περιέχει ενώσεις του θείου (πολυσουλφίδια) όπως η αλισίνη και η SAC, φλαβονοειδή, φώσφορο, μαγνήσιο και άλλα συστατικά που ρίχνουν την πίεση. Κατά μέσο όρο, με την κατανάλωση σκόρδου, η συστολική πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς μπορεί να μειωθεί κατά 8-9 mm Hg και η διαστολική κατά 6-7 mm Hg, αποτελέσματα που μπορούν να συγκριθούν με αυτά των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Τέσσερις σκελίδες σκόρδου την ημέρα αρκούν για να ρίξουν την πίεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μαγείρεμα μειώνει τη θρεπτική αξία του σκόρδου. Αν και το σκόρδο είναι γενικά ασφαλές, σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Προσοχή στη χρήση του θα πρέπει να δώσουν και ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας.

Κρεμμύδι

Περιέχει μια φλαβονόλη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που λέγεται κερσετίνη. Από μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα και από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, έχουμε ενδείξεις ότι ίσως βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης, μέσα από διάφορους μηχανισμούς. 

Βασιλικός

Εκχυλίσματα του φυτού αυτού φάνηκε ότι μειώνουν τη συστολική και τη διαστολική πίεση σε πειραματόζωα με υπέρταση. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά. Σίγουρα όμως, η χρήση του σε σαλάτες και φαγητά βελτιώνει τη θρεπτική τους αξία, ενώ παράλληλα ενισχύει τη γεύση τους. 

Κάρδαμο

Είναι ένα καρύκευμα που προέρχεται από την Ινδία και χρησιμοποιείται σε αρκετά φαγητά στη Νότια Ασία. Σε μια μελέτη που έγινε σε υπερτασικούς, οι εθελοντές που λάμβαναν κάρδαμο σε σκόνη για μερικούς μήνες κατάφεραν να ρίξουν την πίεσή τους. Το κάρδαμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βραστά και σε σούπες. 

Σπόροι σέλινου

Από τα αρχαία χρόνια, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το σέλινο στη μαγειρική, ενώ οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο. Φαίνεται ότι διαθέτει διουρητική δράση και συνεπώς βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό σε σούπες και τουρσιά. 

Κουρκουμάς, ή κιτρινόριζα

Προέρχεται από την τροπική Νότια Ασία και χρησιμοποιείται σε μίγματα κάρι σαν πρόσθετο τροφίμων. Αποτελεί βασικό συστατικό της μουστάρδας. Περιέχει κουρκουμίνη, μια ουσία με αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια πρόσφατη μελέτη σε πειραματόζωα με υπέρταση, χορηγήθηκε κουρκουμίνη –έπειτα από 6 εβδομάδες θεραπείας, η πίεσή τους είχε μειωθεί. 

Λευκάγκαθα

Είναι ένα βότανο που οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν για χιλιάδες χρόνια στη θεραπεία της υπέρτασης. Μελέτες δείχνουν ότι πέρα από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης έχει πολλαπλά οφέλη για την καρδιά: προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων, μειώνει τα λιπίδια στο αίμα, συμβάλλει στον έλεγχο των αρρυθμιών κ.ά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/blood_pressure_prevalence_text/en/ Ried K, Fakler P. Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: mechanisms of action and clinical relevance. Integr Blood Press Control. 2014 Dec 9;7:71-82

Mark Houston. The role of nutrition and nutraceutical supplements in the treatment of hypertension World J Cardiol. 2014 February 26; 6(2): 38–66

Larson et al. Therapeutic potential of quercetin to decrease blood pressure: review of efficacy and mechanisms. Adv Nutr. 2012 Jan;3(1):39-46

Umar et al. Antihypertensive effects of Ocimum basilicum L. (OBL) on blood pressure in renovascular hypertensive rats. Hypertens Res. 2010 Jul;33(7):727-30.

Verma et al. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian J Biochem Biophys. 2009 Dec;46(6):503-6.

Moghadam et al. Antihypertensive effect of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. J Med Food. 2013 Jun;16(6):558-63

Boonla et al Curcumin improves endothelial dysfunction and vascular remodeling in 2K-1C hypertensive rats by raising nitric oxide availability and reducing oxidative stress. Nitric Oxide. 2014 Nov 15;42:44-53

Wang et al. Effect of crataegus usage in cardiovascular disease prevention: an evidence-based approach. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:149363.

Ελένη Δελβινιώτη
Ελένη Δελβινιώτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος