Διατροφή

Έντομα στη διατροφή

της Γεωργίας Δανιά
27 Οκτωβρίου 2013
24396 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Έντομα στη διατροφή

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μπορεί η ιδέα να τρώμε έντομα να φαίνεται περίεργη και αηδιαστική όμως κάποιοι λαοί, της Αφρικής και της Ασίας, τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Επίσης, κάποια εστιατόρια στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να σερβίρουν έντομα για κυρίως πιάτα, σαν εξωτικά εδέσματα. Περίπου 1.900 είδη εντόμων θεωρούνται βρώσιμα ενώ εντομολόγοι λένε ότι όλοι έχουμε δοκιμάσει κι έχουμε φάει «κατά λάθος» κάποιο έντομο!

Έκπληξη προκάλεσε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) που αναφέρει ότι τα έντομα μπορεί να είναι η τροφή του μέλλοντος, καθώς υπάρχουν σε αφθονία, είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων και θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υποσιτισμού αλλά και της παχυσαρκίας! Όσο ο πληθυσμός της γης ολοένα και αυξάνεται πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές πηγές θρεπτικών συστατικών και ενέργειας εκτός από τα βοοειδή, τα πουλερικά και τα ψάρια που η εκτροφή τους είναι πιο πολύπλοκη και υψηλή σε κόστος. Η εκτροφή των εντόμων αποτελεί μια πολύ οικολογική λύση, καθώς μπορούν να τραφούν με σχεδόν οποιαδήποτε οργανική ουσία, ακόμα και με απορρίμματα τροφών. Ενδεικτικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι για την παραγωγή ενός κιλού εντόμων χρειάζεται μόλις ένα κιλό τροφή, συγκριτικά με 8 κιλά ζωοτροφή για ένα κιλό βοδινού κρέατος. Επίσης, χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου απ’ ό,τι τα άλλα ζώα της κτηνοτροφίας. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι μπορούν να εκτραφούν υπό συνθήκες συνωστισμού, δίνοντας πολύ υψηλά ποσοστά πολλαπλασιασμού και ανάπτυξης.

Τα έντομα επιβιώνουν σε ξενιστές που μπορεί να είναι δένδρα σε δάση ή γεωργικές καλλιέργειες και κάθε είδος είναι διαθέσιμο ανάλογα με την εποχή του. Η συλλογή τους γίνεται είτε με το χέρι, είτε με σκάψιμο του εδάφους, είτε με παγίδες μέσα στο νερό τη νύχτα. Ένα επιπλέον όφελος για την κοινωνία είναι ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για την εκτροφή και συλλογή τους.

Όσον αφορά στη β των εντόμων, η έκθεση του FAO επισημαίνει ότι, εκτός από πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, τα έντομα παρέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ενέργειας, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επίσης, ότι είναι καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και βιταμινών όπως η ριβοφλαβίνη, η βιοτίνη, το παντοθενικό και το φυλλικό οξύ. Ο σκελετός τους αποτελείται από μια ουσία, την χιτίνη, η οποία λειτουργεί στο έντερο όπως οι φυτικές ίνες. Περιέχουν βέβαια και ίχνη από κάποια μη θρεπτικά συστατικά, τα οποία όμως δεν είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Για να τα καταναλώσει κάποιος μπορεί να τα μαγειρέψει με διάφορους τρόπους: να τα βράσει, να τα τηγανίσει, να τα ψήσει ή να τα αποξηράνει στον ήλιο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά, διατροφικά και οικολογικά πλεονεκτήματα αυτής της πηγής τροφίμων, η προώθησή της αξίζει μεγαλύτερης προσοχής από τις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε η κατανάλωσή των εντόμων να γίνει πιο αποδεκτή, κυρίως στη δυτική κοινωνία όπου υπάρχει μεγαλύτερη προκατάληψη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Van Huis A. Potential of insects as food and feed in assuring food security. Annu Rev Entomol. 2013;58:563-83.

Alamu OT, Amao AO, Nwokedi CI, Oke OA, Lawa IO. Diversity and nutritional status of edible insects in Nigeria: A review. International Journal of Biodiversity and Conservation. 2013Αpril;5(4):215-222.

Rumpold ΒΑ, Schlüter ΟΚ. Potential and challenges of insects as an innovative source for food and feed production. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 2013January;17:1-11.

Das JK, Hazarika AK. Nutritional value of some edible insects in Baksa District, BTAD, Assam. The Clarion: Multidisciplinary International Journal. 2012 February;1:112-15.

Γεωργία Δανιά
Γεωργία Δανιά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος