Οικογένεια

Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες;

16 Ιουλίου 2012
13308 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koutalia me zaxari kai mpaxarika

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται σε πληθώρα προϊόντων μεταξύ των οποίων: τσίχλες, καραμέλες, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, επιδόρπια γιαουρτιού, παγωτά, μπισκότα και διάφορα άλλα σνακ, που μπορεί να καταναλώνονται και από παιδιά.

Ποιες οι πιο γνωστές ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες;

Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες είναι η ασπαρτάμη, το ακεσουλφαμικό-Κ, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό και οι γλυκοζίτες της στεβιόλης (στέβια).

Είναι ασφαλής η χρήση τους;

Επίσημοι φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), o Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλοι, έχουν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες επιστημονικές μελέτες για την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εγκεκριμένες αυτές ουσίες είναι ασφαλείς για χρήση από όλους, ακόμη και από τα παιδιά.

Η μόνη εξαίρεση είναι ότι βάσει νομοθεσίας οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Ο ρόλος τους σε μια ισορροπημένη διατροφή

Στα πλαίσια λοιπόν μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής τα παιδιά μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν γλυκαντικές ύλες. Τα τρόφιμα με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ικανοποιούν την επιθυμία για γλυκιά γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Οι γονείς ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γευστικές προτιμήσεις του ατόμου καθιερώνονται από την παιδική ηλικία, οφείλουν να έχουν σαν προτεραιότητα τη διατροφική αγωγή και εκπαίδευση του παιδιού για υγιεινές επιλογές τροφίμων, περιορίζοντας γενικότερα τα γλυκίσματα, είτε περιέχουν ζάχαρη είτε άλλες γλυκαντικές ύλες, και εντάσσοντάς τα με μέτρο σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.