Δίαιτα

Διατροφή για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα

12 Απριλίου 2016
104199 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Διατροφή για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η ισορροπημένη διατροφή, εκτός από την άμεση σχέση που έχει με το σωματικό μας βάρος, παρουσιάζει και ισχυρή σύνδεση με την εμφάνιση του δέρματος, κάτι που πολλοί αγνοούν. Ως καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm, μίλησα για τη σχέση μεταξύ της σωστής διατροφής και της ακεραιότητας του δέρματος.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στο δέρμα είναι, η κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 8 στις 10 γυναίκες. Η όψη «φλοιού πορτοκαλιού» στους γλουτούς απασχολεί ακόμα και τις πιο λεπτές γυναίκες και όχι μόνο όσες έχουν κάποια κιλά παραπάνω ή μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν, δηλαδή να σχηματίζονται σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό, αποτελεί την κυτταρίτιδα. 

Δείτε περισσότερα για την κυτταρίτιδα και τη σχέση της με τη διατροφή στο απόσπασμα από την ραδιοφωνική εκπομπή του ANT1 97,2 Fm, που κλήθηκα να απαντήσω στις απορίες των ακροατών.

Ποια είδη κυτταρίτιδας υπάρχουν;

Διακρίνεται σε τρεις τύπους:

  • Σκληρή – Κατακράτηση λίπους
  • Μαλακή – Κατακράτηση ύδατος
  • Συσχετισμένη - Κατακράτηση λίπους και ύδατος

Η συμπαγής είναι σκληρή και κοκκώδης (μπορεί να πονάει στην ψηλάφηση). Στην οιδηματική πιέζοντας φλεβικά και λεμφατικά εκδηλώνονται οιδήματα που πονούν ξαφνικά ενώ στη χαλαρή τα μαλακά σημεία με κυτταρίτιδα φαίνονται μόνο με την ψηλάφηση και φυσικά αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο εμφάνισής της.

Πώς προκαλείται η κυτταρίτιδα;

Ο οργανισμός μας στην καθημερινή ζωή δημιουργεί απορρίμματα, για την αποβολή των οποίων κύρια υπεύθυνα όργανα είναι τα νεφρά και ιδρωτοποιοί αδένες. Κάθε οργανισμός έχει ένα ανώτατο όριο αποβολής των αχρήστων ουσιών. Η κακή ή ελλιπής αποβολή των απορριμμάτων αυτών, έχουν ως συνέπεια την εναπόθεση τους, στον κυτταρικό ιστό. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια σκλήρυνση ορισμένων στοιχείων του ιστού.

Στις περιοχές αυτές που έχει επέλθει η σκλήρυνση έρχεται η λέμφος, η οποία προσπαθεί να διαλύσει τις τοξίνες που έχουν παραμείνει εκεί, προκαλείται έτσι πάχυνση του συνδετικού ιστού, ο οποίος διατείνεται και σαν αποτέλεσμα έχουμε τον σχηματισμό του όζου. Στα πρώτα της στάδια η κυτταρίτιδα δεν διαφέρει πολύ από το κοινό λίπος. Για την αναγνώριση, αρκεί να πιέσει κανείς τους ιστούς ανάμεσα στις παλάμες των χεριών. Στην περίπτωση που υπάρχει κυτταρίτιδα, το δέρμα αποκτά την όψη του φλοιού του πορτοκαλιού ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μια ευαισθησία, η οποία δεν εμφανίζεται στις περιοχές, που δεν έχουν προσβληθεί.

Ποια είναι τα αίτια της κυτταρίτιδας;

Τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά όπως

  • η καθιστική ζωή,
  • η μειωμένη φυσική δραστηριότητα,
  • η κληρονομικότητα,
  • η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος,
  • κάποιες ορμονικές διαταραχές,
  • η παρουσία παχυσαρκίας και κακής διατροφής,
  • το κάπνισμα,
  • η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και
  • η δυσκοιλιότητα.

Πού εντοπίζεται η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται μόνο σε παχύσαρκα άτομα αλλά και σε ισχνά. Έχουμε την γενικευμένη κυτταρίτιδα και την εντοπισμένη κυτταρίτιδα.

Η γενικευμένη κυτταρίτιδα συνοδεύεται συνήθως και από παχυσαρκία, παρουσιάζει πόνους κυρίως στον αυχένα και στη μέση. Επιπρόσθετα εμφανίζει μια διαρκή τάση κατακράτησης υγρών στο δέρμα (περισσότερο αισθητή τις παραμονές της εμμήνου ρήσεως).

Η εντοπισμένη κυτταρίτιδα παρουσιάζεται στα κάτω (πιο γνωστή μορφή), άνω άκρα (κυρίως στην εμμηνόπαυση), στο θώρακα (στο άνω μέρος των μαστών συνοδευόμενη από παχυσαρκία), στην κοιλιά, στο πρόσωπο (σπάνια μορφή), στον αυχένα (συχνή μορφή που μπορεί να προκαλέσει επίμονες κεφαλαλγίες και αυχεναλγίες, που δεν παίρνουν αναλγητικό), στην ράχη (επακόλουθο της κυτταρίτιδας τους αυχένα).Διατροφική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι

  • μηροί
  • γλουτοί
  • εσωτερικό των μπράτσων
  • στομάχι
  • κοιλιά
  • γάμπες

Μπορούμε να την προλάβουμε;

Μία ακροάτρια έθεσε το ερώτημα της διατροφής και το πώς μπορούμε να την προλάβουμε ή έστω να την μειώσουμε. Απαντώντας στο ερώτημά της τόνισα πως η αν και η διατροφή παίζει βασικό ρόλο, ένα μερίδιο φέρει και η κληρονομικότητα.

Για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας δεν θα χρησιμοποιηθεί η ίδια αγωγή με εκείνη κατά της παχυσαρκίας

Διατροφική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Και αυτό γιατί οι υποθερμιδικές δίαιτες διαλύουν το λίπος στα διάφορα μέρη του σώματος, χωρίς την κυτταρίτιδα να υποχωρεί. Η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της κυτταρίτιδας διότι ανάλογα με το πως και το τι τρώμε ποικίλλει και ο βαθμός της κυτταρίτιδας. Η κακή διατροφή προκαλεί άμεσα κυτταρίτιδα ενώ η σωστή διατροφή μπορεί να την αναστείλει.

Δείτε περισσότερα στη συνέντευξη μου για tips που μπορούνε να ακολουθήσουν οι γυναίκες ώστε να προλάβουν την εμφάνισή της κυτταρίτιδας.

5 «κλειδιά» για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

1. Πίνετε πολλά υγρά

Αυξημένη πρέπει να είναι και η κατανάλωση του νερού. 10-12 ποτήρια νερού είναι μια συνιστώμενη ποσότητα, η οποία αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες ή έπειτα από αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Το νερό συμμετέχει στον μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, πρέπει να πίνουμε 2-4 λίτρα υγρών/ημέρα, ενώ επισημαίνει ότι συμπεριλαμβάνονται όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, ακόμα και τα καφεϊνούχα.

2. «Θωρακιστείτε» με αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται από τους καλύτερους σύμμαχους στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Κάποια από τα αντιοξειδωτικά με την πιο ισχυρή δράση είναι

  • Οι βιταμίνες C (εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, μπρόκολα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινες πιπεριές) και Ε (φυτικά έλαια, σουσάμι),
  • Tα φλαβονοειδή (εσπεριδοειδή, κεράσια, σταφύλια, μήλα, κουνουπίδια, κρεμμύδια, τσάι, χαμομήλι, κόκκινο κρασί και κακάο),
  • Tο β-καροτένιο (καρότα, μπρόκολα, εσπεριδοειδή)
  • Tο συνένζυμο Q (σόγια, σκουμπρί, σαρδέλα),
  • ψευδάργυρος (θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά, σκληρά τυριά) και
  • Tο σελήνιο (δημητριακά, σουσάμι, ηλιόσποροι, αμύγδαλα)

3. Μειώστε το αλάτι

Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο είναι τα παστά, οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα αλμυρά τυριά και τα τρόφιμα τύπου Junk food. Αρκετά τρόφιμα δεν είναι εμφανώς αλατισμένα, αλλά περιέχουν υψηλές ποσότητες κρυμμένου αλατιού γι' αυτό να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες τους.

4. Καταναλώστε «καλά» λιπαρά

Τα λιπαρά, ανάλογα με την επίδραση στην υγεία μας έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «καλά» (τα γνωστά ω-3 και ω-6) και σε «κακά» (τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά). Περιορίστε τα «κακά», κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή τα ζωικά και αυξήστε τα «καλά», όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, το λιναρόσπορο, τη σόγια, τα λιπαρά ψάρια (περιέχουν ω-3) και τα φυτικά σπορέλαια (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο)

5. Γυμναστείτε

Mε την καθιστική ζωή το λεμφικό υγρό λιμνάζει και οι τοξίνες που συσσωρεύονται μπλοκάρουν τον λιπώδη ιστό, ευνοώντας την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Γυμναστείτε λοιπόν, είτε απλώς περπατώντας καθημερινά, είτε κάνοντας άσκηση στο γυμναστήριο. Η κάθε μορφή άσκηση συμβάλλει στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και κυκλοφορία του αίματος, καθώς και στη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους.

Στους καλοκαιρινούς μήνες, αφού θα περάσετε αρκετές ώρες στη θάλασσα ή στην πισίνα, αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε φορά που θα σας βοηθήσουν να βελτιώστε την εμφάνιση σας και. Μέσα στο νερό μπορείτε να κάνετε πολύ καλές ασκήσεις τόνωσης και σύσφιξης για τους μηρούς και τους γλουτούς βελτιώνοντας έτσι και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Σχετίζεται ο καφές με την κυτταρίτιδα;

Γενικότερα, χρειάζεται να αλλάξουμε τον καθημερινό τρόπο διατροφής μας και ίσως να απομυθοποιήσουμε κάποια τρόφιμα και καταστάσεις. Για παράδειγμα, εδώ και πολλά χρόνια ο καφές θεωρούνταν ο νούμερο 1 εχθρός της κυτταρίτιδας. Πλέον, ο καφές σε κρέμες αισθητικής και πιο συγκεκριμένα, οι μεθυλοξανθίνες που περιέχονται σε αυτόν, θεωρούνται σημαντικό όπλο εναντίον της κυτταρίτιδας. Ένας ακόμη μύθος που πλέον καταρρίπτεται είναι πως τα ανθρακούχα ποτά (π.χ. αναψυκτικά) προκαλούν κυτταρίτιδα χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση

Συμπερασματικά

Συμπεραίνουμε, ότι η μείωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού δεν είναι θέμα σωστής διατροφής δύο εβδομάδων, αλλά μιας διατροφικής συμπεριφοράς που διέπει την καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό πάντα με την ήπια φυσική δραστηριότητα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Rawlings, A. (2006). Cellulite and its treatment. International Journal of Cosmetic Science, 28(3), pp.175-190.

Smalls, L., Hicks, M., Passeretti, D., Gersin, K., Kitzmiller, W., Bakhsh, A., Wickett, R., Whitestone, J. and Visscher, M. (2006). Effect of Weight Loss on Cellulite: Gynoid Lypodystrophy. Plastic and Reconstructive Surgery, 118(2), pp.510-516.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.
Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.