744
Κουζίνα

Φτιάξτε σπιτική υγιεινή πίτσα

30 Ιουνίου 2014
της Δήμητρας Γιαννακούλια

Σε πόσους από εσάς η φράση «υγιεινή πίτσα» ηχεί περίεργα στα αφτιά; Πόσοι από εμάς στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος δεν την αποφεύγουμε, όπως ο διάολος το λιβάνι;

Κι όμως! Η κατανάλωση μιας σπιτικής, με υγιεινά υλικά, πίτσας θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής…

Δεν έχετε παρά να μπείτε στην κουζίνα και να δημιουργήσετε με φαντασία! Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε ορισμένες παραμέτρους:

  • Ζύμη: Προτιμήστε την λεπτή και τραγανή. Έτσι, θα δώσετε έμφαση στη γεύση των επιπρόσθετων υλικών.
  • Υλικά για πίτσα: Μην φοβηθείτε να βάλετε άφθονη σάλτσα, ροδέλες τομάτας, τοματίνια, ρόκα, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι. Λίγες ελιές, μανιτάρια και καλαμπόκι μπορούν να κάνουν την πίτσα σας ακόμα πιο γευστική!
  • Για όσους από εσάς δεν μπορούν να φανταστούν την πίτσα τους χωρίς κρέας προτιμήστε να λίγες φέτες άπαχων αλλαντικών, όπως η καπνιστή γαλοπούλα, η άπαχη πάριζα τα λεπτά κομμάτια κοτόπουλου.
  • Προτιμήστε τυριά με έντονες γεύσεις, ώστε να μπορέσετε να βάλετε μικρότερες ποσότητες ή λεπτές φέτες από τυριά light.
  • Δώστε γεύση, χρώμα και άρωμα με διάφορα μπαχαρικά, όπως η γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι και η ρίγανη. Μικρές ποσότητες από σως χαμηλές σε λιπαρά π.χ. γλυκό τσίλι ή σάλτσα pesto, θα δώσουν στην πίτσα σας τη δική τους γευστική πινελιά.

Κι επειδή το φαγητό δεν είναι μόνο γεύση αλλά και εικόνα, φροντίστε η ποικιλία των υλικών που θα βάλετε , να ανταποκρίνεται σε ένα πολύχρωμο πιάτο θελκτικό στο μάτι! Μην ξεχάσετε να βάλετε δίπλα στο πιάτο σας άφθονη σαλάτα, ώστε να χορτάσετε πιο εύκολα.

Υπάρχει επομένως γευστική πίτσα με υγιεινά σπιτικά υλικά, που θα μπορούσε να φτάσει και τις μισές θερμίδες από αυτή που τρώτε απ’ έξω! Πού θα τη βρείτε; Δεν έχετε παρά να μπείτε στην κουζίνα και να τη δημιουργήσετε…!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Marjorie R. Freedman, PhD , A "Healthy Pizza Kitchen" Nutrition Education Program at a Children's Health Museum, Journal of Nutrition Education and Behavior Volume 42, Issue 5 , Pages 353-354, September 2010

Powers AR, Struempler BJ, Guarino A, Parmer SM. «Effects of a nutrition education program on the dietary behavior and nutrition knowledge of second-grade and third-grade students.», J Sch Health. 2005 Apr;75(4):129-33.

  • Δήμητρα Γιαννακούλια Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Δήμητρα Γιαννακούλια, είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, με επιπλέον Kλινική Eμπειρία σε Nοσοκομεία. Εργάζεται ως υπεύθυνη του Διαιτολογικού Τμήματος σε Κέντρο ιατρικής αισθητικής στην Αθήνα και είναι επιστημονικός συνεργάτης της MedNutrition.

×
×