Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στη Ρώμη

27 Ιουλίου 2024
3858 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gastronomiko taksidi sti romi

Ρώμη  - Ιστορία και γεύση που σε μαγεύουν το ίδιο!

Ρώμη.. η αιώνια πόλη. Η πόλη που πρέπει έστω μία φορά στην ζωή σου οφείλεις να επισκεφτείς και απλά θα θέλεις να ξαναπάς σύντομα. Η Ρώμη είναι μία πόλη που, βγαίνεις από το ξενοδοχείο σου το πρωί για μία βόλτα με ένα αρωματικό εσπρεσάκι στο χέρι, και μπορείς να γυρίσεις αργά έχοντας δει και έχοντας γευτεί πολλά ! Και όλα αυτά περπατώντας… Τέλειο?

Ιστορία 3000 χρόνων

Η πόλη ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση στις 21 Απριλίου 753 π.Χ. Μία πόλη με ιστορία 3000 ετών έχει να σου μάθει πολλά αλλά και να σου προσφέρει γεύσεις και αρώματα χαρακτηριστικά της Ρωμαϊκής κουζίνας. Όταν η γαστρονομική κληρονομιά ενός τόπου είναι ικανή από μόνη της για να κάνει έναν προορισμό ελκυστικό, τότε το ταξίδι γίνεται απολαυστική εμπειρία.

Τι δεν πρέπει να παραλείψεις;

Τα ατελείωτα αξιοθέατα και τα εντυπωσιακά μνημεία, είναι εκεί διάσπαρτα ανάμεσα σε trattories και καφέ. Μπορείς να απολαύσεις  εξαιρετική cacio e pepe μακαρονάδα με θέα το Πάνθεον, όπως εύκολα θα απολαύσεις το πιο ωραίο παγωτό ή αλλιώς gelato βολτάροντας γύρω από το Κολοσσαίο. Η Ιταλία σε ανταμείβει πάντα με λαχταριστές γεύσεις σε σαγηνευτικές πόλεις και μεσαιωνικά χωριά, αλλά η Ρώμη νομίζω σε καθηλώνει!

Ένα τριήμερο στην Ρώμη είναι αρκετό  για να γευτείς παραδοσιακή κουζίνα Ρομάνα. Όταν αποφασίσαμε και κλείσαμε τα αεροπορικά, εγώ έκανα τις αναζητήσεις μου για εστιατόρια κλπ. Αλλά οι δρόμοι εκεί σε οδηγούν από μόνοι τους. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι όπου και να καθίσεις για φαγητό, θα φας ωραία!

Μια βραδία σε ιταλικό εστιατόριο

Το πρώτο βράδυ καθίσαμε σε ένα απλό εστιατόριο εκεί κοντά στο Κολοσσαίο, χωρίς πολύ ψάξιμο. Η πίτσα και η καρμπονάρα ήταν από τα καλύτερα ίσως που έχω φάει! Η καρμπονάρα στην Ιταλία είναι ζυμαρικά με αυγά και τριμμένο τυρί. Ωραίος ισορροπημένος συνδυασμό με πρωτεϊνη και υδατάνθρακες. Αν το συνδυάσεις με μία σαλάτα λαχανικών τότε έχεις ένα ισορροπημένο πλήρες γεύμα. Εκεί βέβαια θα γευτείς και εξαιρετικά αρωματικά ιταλικά κρασιά σε λογικές τιμές… Και θα κλείσεις το γεύμα σου σίγουρα με μία τιραμισού.

Παγωτό

Το παγωτό δεν είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Κι όμως εκείνες τις 3 μέρες στην Ρώμη το απολάμβανα καθημερινά. Αγαπημένες γεύσεις σοκολάτα bitter και φυστίκι. Αληθινό παγωτό, φτιαγμένο με αληθινές πρώτες ύλες. Αξίζει πολύ!

Φημισμένες Μακαρονάδες

Σε όλη την Ιταλία η πάστα δεν είναι κυρίως, αλλά πρώτο πιάτο, που σερβίρεται με κάποια σάλτσα και σχεδόν ποτέ με κρέας. Ειδικά στη Ρώμη τη σερβίρουν με ρομάνο, το τριμμένο πεκορίνο της περιοχής. Συνήθως βράζουν τα ζυμαρικά σε αλμυρό νερό  και τα τραβάνε με τσιμπίδα, εντελώς αλ ντέντε, για να τα ρίξουν μέσα στη σάλτσα  με λίγο από το αμυλούχο ζουμί τους, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους σε μια συνύπαρξη σε ένα μεγάλο τηγάνι κι εκεί να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσουν τα υλικά. Η αλήθεια έιναι ότι όλες οι μακαρονάδες που δοκιμάσαμε  ήταν πετυχημένες!

Στο Τραστέβερε θα πας σίγουρα για παραδοσιακή κουζίνα Ρομάνα. Η ρωμαϊκή κουζίνα έχει πολύ κρέας μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους συνδυασμένα με λαχανικά και πατάτες. Μην παραλείψεις να παραγγείλεις αγκινάρες που γενικά είναι ένα τοπικό έδεσμα.

Σαλάτες

Οι σαλάτες στην Ρώμη απαρτίζονται από διαφορετικά φρέσκα λαχανικά , μία πανδαισία χρωμάτων. Σερβίρονται με τυρί ή κρέας και φυσικά δίπλα έχεις πάντα αρωματικό ελαιόλαδο και πολύ γευστικό μπαλσάμικο για να προσθέσεις.

kokkali colloseum

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και Καφέ!

Δεν θα παραλείψω να αναφέρω και τον καφέ, όπου στην χώρα του εσπρέσο, εννοείται ότι θα απολαύσεις καπουτσίνο και εσπρεσάκια ατελείωτα! Είτε πρόκειται για κάποιο ανεπιτήδευτο καφέ σε ένα ήσυχο δρομάκι, είτε για το εντυπωσιακό περιβάλλον μιας μεγαλοπρεπούς πλατείας όπου τα τραπεζάκια απλώνονται στο πλακόστρωτο, οι επιλογές για ένα φλιτζάνι καλοφτιαγμένου καφέ είναι πολλές,

Μάλιστα αξίζει για την εμπερία να επισκεφτείς και το πιο παλιό καφέ της Ρώμης που ιδρύθηκε από έναν Έλληνα, στον οποίο οφείλει και το όνομά του, το καφέ Γκρέκο.

Κλείνοντας

Αυτό που θέλω να δώσω ως συμβουλή διατροφολόγου σε ένα τέτοιο ταξίδι είναι : να απολαμβανεις κάθε μπουκιά ωραίου φαγητού, να γεύεσαι αρώματα και γεύσεις χωρίς τύψεις και να δοκιμάζεις παραδοσιακές συνταγές και τοπικά προϊόντα. Εξάλλου κομμάτι του ταξιδιού είναι και η γευσιγνωσία, στοιχείο πολιτισμού και ιστορίας!

Και φυσικά, το ατελείωτο περπάτημα θα ενισχύσει τον μεταβολισμό και τις καύσεις, άρα μην σε αγχώνει το σωματικό βάρος. Σίγουρα θα δεις μείωση του λίπους επιστρέφοντας από ένα ταξίδι, στο οποίο για να δεις τα εντυπωσιακά αξιοθέατα, το πετυχαίνεις με πολύ περπάτημα.

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής