Κουζίνα

Τι λέτε για μια γεύση από… Ταϊλάνδη;

της Εύας Σταυρίδη
11 Οκτωβρίου 2014
17586 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τι λέτε για μια γεύση από… Ταϊλάνδη;

Η Ταϊλάνδη, ή αλλιώς η “Χώρα του Χαμόγελου”, βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Ασία. Μια χώρα τόσο ιδιαίτερη, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες από όλη την υδρόγειο.

Γιατί όμως να επισκεφτεί κανείς αυτήν τη μακρινή χώρα; Εάν θέλετε έναν τόπο με πολιτισμικό ενδιαφέρον, βουδιστικούς ναούς, ζούγκλες με τροπική φύση, καταρράκτες, ποτάμια, παραλίες με φοίνικες μέχρι την ακτή, τότε η Ταϊλάνδη είναι ο προορισμός σας! Ας ταξιδέψουμε νοερά σε αυτή τη μακρινή χώρα…

Ξεκινώντας το «γευσιγνωστικό» μας ταξίδι, η πρώτη μας στάση θα είναι στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τη Μπανγκόγκ ή “Πόλη των Αγγέλων” όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Βρισκόμενοι στη Μπανγκόγκ επισκεφτείτε κάποιους από τους αμέτρητους βουδιστικούς ναούς, θαυμάζοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, πηγαίνετε για ψώνια σε κάποια από τις πολλές υπαίθριες αγορές και φυσικά γευτείτε τοπικά ταϊλανδέζικα εδέσματα!

Λαχανικά στην ταϊλανδέζικη κουζίνα

Η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι από μόνη της λόγος για να επισκεφτεί κανείς αυτή τη χώρα. Στα τοπικά εδέσματα κυριαρχεί το ρύζι, τα νούντλς και διάφορες σούπες. Για τους λάτρεις των λαχανικών, η κουζίνα της Ταϊλάνδης θα τους φανεί γευστικός παράδεισος. Τα λαχανικά κυριαρχούν, κυρίως το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το καρότο, το μπρόκολο και τα πράσινα φασολάκια. Θα τα απολαύσετε ψητά, τηγανητά, μαγειρεμένα στο γουόκ.

Πικάντικα φαγητά

Μην ξεχάσετε όταν παραγγείλετε το πιάτο σας να τους ζητήσετε “not toο spicy”… Έχοντας το κάρυ και το τσίλι ως βασικό συστατικό των εδεσμάτων τους θα εκπλαγείτε από το πόσο πικάντικα και καυτερά είναι τα φαγητά! Προσοχή λοιπόν, γιατί εκεί όταν λένε “spicy” το εννοούν!

Street food!

Επιπλέον, μην παραξενευτείτε εάν βλέπετε παντού και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πάγκους με κάθε λογής street food, από εξωτικά φρούτα όπως ανανά, μάνγκο, durian, rambutan, μέχρι ψητά θαλασσινά, noodles και τηγανητό ρύζι.

Περιπλανηθείτε στους δρόμους

Συνεχίζοντας τη βόλτα σας, περιπλανηθείτε για λίγο στους δρόμους της πολύβουης πρωτεύουσας. Θα παρατηρήσετε πως πρόκειται για μια πόλη με «πολλά πρόσωπα», γεμάτη αντιθέσεις και μαγικές διαστάσεις. Εάν την έχετε γνωρίσει μέσα από ταινίες όπως το “Hangover II” ή το “the Beach” δεν θα εκπλαγείτε! Είναι ακριβώς όπως φαίνεται.

Καθώς πέφτουν τα χρώματα του δειλινού στην “Πόλη των Αγγέλων”, θα παρατηρήσετε τους ντόποιους να στήνουν τραπεζάκια στα πεζοδρόμια απολαμβάνοντας street food. Οι Ταϊλανδοί έχουν μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό, καθώς το «φαγητό του δρόμου» είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο για αυτούς.

Το τέλος μιας κουραστικής ημέρας μπορεί να γίνει η αφορμή για να κάτσουν με την οικογένειά και τους φίλους τους στο δρόμο, τρώγοντας κάποιο μεζεδάκι και απολαμβάνοντας μικρές καθημερινές στιγμές. Όσο για τους ταξιδιώτες της Ταϊλάνδης, κάτι που αξίζει είναι να επισκεφτείτε ένα από τα πιο ψηλά Skybars του κόσμου απολαμβάνοντας ένα ποτό. Η θέα από τους 60 ορόφους να είστε σίγουροι πως θα σας αφήσει άφωνους -η μέρα σας δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο!

Επισκεφθείτε κάποιο από τα νησάκια

Συνεχίζοντας το ταξίδι, επόμενη στάση έχει κάποιο απ’ τα νησάκια της Ταϊλάνδης. Ένα δημοφιλές από αυτά είναι το Κο Σαμούι. Αποτελεί ένα όμορφο, καταπράσινο νησί στον κόλπο της Ταϊλάνδης. Σε αυτό θα απολαύσετε εξωτικές παραλίες με κατάλευκη αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά, βόλτες στην ενδοχώρα με την πλούσια τροπική βλάστηση, κολύμπι σε ποτάμια και καταρράκτες, μικρά διαλείμματα τροπικών βροχών και γεύσεις θαλασσινές!

Στο Σαμούι ψάρια και τα θαλασσινά βρίσκονται σε αφθονία στις τοπικές σπεσιατιτέ. Διαλέξτε ένα πιάτο με γαρίδες, κάσιους, κρεμμύδι και lemongrass συνοδευόμενο από τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος σε κάποια από τις παραλίες του νησιού.

Κλείνοντας το νοερό μας ταξίδι, απολαύστε τις τελευταίες στιγμές πίνοντας ένα κοκτέιλ καρύδας, την οποία θα σας ανοίξουν επιτόπου ή ένα από τα διάσημα κοκτέιλ του νησιού, το Muay Thai, αποχαιρετώντας αυτόν τον μακρινό τόπο!

Εύα Σταυρίδη
Εύα Σταυρίδη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος