Κουζίνα

Ο δωδεκάλογος του «έξυπνου» μάγειρα

26 Σεπτεμβρίου 2011
1 λεπτό να διαβαστεί
  1. Διαλέγετε πάντα φρέσκα υλικά.
  2. Προτιμάτε το ελαιόλαδο ή τη φυτική μαργαρίνη, εναλλακτικά.
  3. Όταν μαγειρεύετε μη ρίχνετε πολύ νερό, προσπαθήστε να ψήνετε το φαγητό με τους χυμούς του.
  4. Για να έχετε τρυφερό χοιρινό κρέας, κάντε του ενέσεις με χυμό ανανά ή αν πρόκειται να φτιάξετε μπριζόλες ψητές, μαρινάρετε τες σε χυμό ανανά.
  5. Για να έχετε μαλακό και νόστιμο μοσχαρίσιο κρέας, μαρινάρετε το σε κρασί και ξίδι σε ίσα μέρη.
  6. Για να έχετε λαχανικά με πράσινο ζωηρό χρώμα και πολλές βιταμίνες, μην τα βράζετε πολύ και όταν τα στραγγίζετε, ρίξτε τους κρύο νερό.
  7. Για να ξεπικρίσετε τις μελιτζάνες, αφήστε τες κομμένες και καθαρισμένες για μισή ώρα μέσα σε φρέσκο γάλα, ή σε αλατισμένο νερό.
  8. Για να μη λασπώνουν τα μακαρόνια ρίχνετε δυο τρεις κουταλιές ελαιόλαδο. Προτιμήστε τα al dente!
  9. Για νόστιμα κοκκινιστά και κόκκινες λαχταριστές σάλτσες προσθέστε ένα δυο καρότα τριμμένα, μια κουταλιά ζάχαρη και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.
  10. Για να έχετε ένα αρωματικό και λευκό ρύζι ρίχνετε τρεις σταγόνες λεμόνι, σκεπάζετε με φύλλα λεμονιάς και αφού βράσει το ρύζι το αφήνετε σκεπασμένο με το καπάκι της κατσαρόλας για 5 λεπτά. Για κόκκινο ρύζι προσθέτετε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας, για κίτρινο ρύζι ένα κουτάλι κάρυ, για πράσινο ρύζι 100γρ πουρέ αρακά βρασμένο, που τον ρίχνετε την ώρα που βράζει.
  11. Χρησιμοποιείται αρωματικά βότανα ανάλογα με το είδος του κρέατος. Το δεντρολίβανο είναι κατάλληλο για κόκκινα κρέατα, το φασκόμηλο ταιριάζει στο χοιρινό και ο βασιλικός στο κοτόπουλο.
  12. Το μελάνι της σουπιάς ανακατεμένο με κόκκινο κρασί σβήνει το σοτάρισμα και δίνει ξεχωριστή γεύση στις σουπιές ή το ριζότο.
  • Πάρης Παπαχρήστος
    Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.