Κουζίνα

Ο δωδεκάλογος του «έξυπνου» μάγειρα

26 Σεπτεμβρίου 2011
18609 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ο δωδεκάλογος του «έξυπνου» μάγειρα
  1. Διαλέγετε πάντα φρέσκα υλικά.
  2. Προτιμάτε το ελαιόλαδο ή τη φυτική μαργαρίνη, εναλλακτικά.
  3. Όταν μαγειρεύετε μη ρίχνετε πολύ νερό, προσπαθήστε να ψήνετε το φαγητό με τους χυμούς του.
  4. Για να έχετε τρυφερό χοιρινό κρέας, κάντε του ενέσεις με χυμό ανανά ή αν πρόκειται να φτιάξετε μπριζόλες ψητές, μαρινάρετε τες σε χυμό ανανά.
  5. Για να έχετε μαλακό και νόστιμο μοσχαρίσιο κρέας, μαρινάρετε το σε κρασί και ξίδι σε ίσα μέρη.
  6. Για να έχετε λαχανικά με πράσινο ζωηρό χρώμα και πολλές βιταμίνες, μην τα βράζετε πολύ και όταν τα στραγγίζετε, ρίξτε τους κρύο νερό.
  7. Για να ξεπικρίσετε τις μελιτζάνες, αφήστε τες κομμένες και καθαρισμένες για μισή ώρα μέσα σε φρέσκο γάλα, ή σε αλατισμένο νερό.
  8. Για να μη λασπώνουν τα μακαρόνια ρίχνετε δυο τρεις κουταλιές ελαιόλαδο. Προτιμήστε τα al dente!
  9. Για νόστιμα κοκκινιστά και κόκκινες λαχταριστές σάλτσες προσθέστε ένα δυο καρότα τριμμένα, μια κουταλιά ζάχαρη και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.
  10. Για να έχετε ένα αρωματικό και λευκό ρύζι ρίχνετε τρεις σταγόνες λεμόνι, σκεπάζετε με φύλλα λεμονιάς και αφού βράσει το ρύζι το αφήνετε σκεπασμένο με το καπάκι της κατσαρόλας για 5 λεπτά. Για κόκκινο ρύζι προσθέτετε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας, για κίτρινο ρύζι ένα κουτάλι κάρυ, για πράσινο ρύζι 100γρ πουρέ αρακά βρασμένο, που τον ρίχνετε την ώρα που βράζει.
  11. Χρησιμοποιείται αρωματικά βότανα ανάλογα με το είδος του κρέατος. Το δεντρολίβανο είναι κατάλληλο για κόκκινα κρέατα, το φασκόμηλο ταιριάζει στο χοιρινό και ο βασιλικός στο κοτόπουλο.
  12. Το μελάνι της σουπιάς ανακατεμένο με κόκκινο κρασί σβήνει το σοτάρισμα και δίνει ξεχωριστή γεύση στις σουπιές ή το ριζότο.
Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.