Κουζίνα

Ικαρία ...μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε!

της Αναστασίας Κόκκαλη
04 Οκτωβρίου 2014
1 λεπτό να διαβαστεί

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη αίσθηση βγαίνοντας από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Αγ. Κήρυκου: μία μεθυστική μυρωδιά σύκου ανάμεικτη με ρίγανη και θυμάρι μέσα από το ευχάριστο θαλασσινό αεράκι! Η πρώτη αυτή αίσθηση με ακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στο νησί. Οι διακοπές στην Ικαρία ήταν μία καινούρια και απίστευτα όμορφη εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών, λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς της, αλλά και λόγω των πεντανόστιμων εδεσμάτων που δοκίμασα, ανάμεσα σε κουβέντα και γνωριμίες με ανθρώπους …αιωνόβιους, αλλά και νεότερους που απλά λατρεύουν τον τόπο καταγωγής τους.

Οφείλω στο σημείο αυτό να ομολογήσω ότι ανάμεσα στους λόγους που ήθελα τόσο πολύ να επισκεφτώ την Ικαρία ήταν και η επιβεβαίωση της παγκόσμιας φήμης που έχει το νησί για τη μακροβιότητα του πληθυσμού του. Είναι γνωστό ότι η Ικαρία κατατάσσεται ανάμεσα στις 3 περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο λαός της Ικαρίας, οι οποίοι μαζί με τη Σαρδηνία της Ιταλίας και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων παγκοσμίως. Στην Ικαρία χρησιμοποιούν καθημερινά ελαιόλαδο, τρώνε πολύ ψάρι, ξεκουράζονται το μεσημέρι και πίνουν 1-2 φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Ξενυχτάνε χορεύωντας Ικαριώτικο και τάνγκο … ναι και τάνγκο στα πανηγύρια τους και είναι ήρεμοι και χαμογελαστοί χωρίς άγχος. Ακολουθούν δηλαδή έναν τρόπο ζωής που θωρακίζει την καρδιά, καταπολεμά την κατάθλιψη και συρρικνώνει το άγχος, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην μακροζωία. Οι ‘επιστημονικές’ μου αναζητήσεις λοιπόν, με οδήγησαν σε ευχάριστες διαδρομές σε ορεινά χωριά και πανέμορφες παραλίες, όπου πολλές φορές η πρόσβαση είχε … ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Οι γευστικές διαδρομές του νησιού είναι ατελείωτες και σίγουρα συγκινούν πολλούς. Γευστικές εκπλήξεις υπάρχουν παντού, παραλιακά αλλά και ορεινά, αρκεί να τις… αναζητήσετε! Χαρακτηριστικό της Ικαρίας είναι ότι οι θησαυροί του νησιού είναι παντού, αρκεί κάποιος να τους δει … και να τους γευτεί! Στη διαδρομή από την παραλία μέχρι το χωριό, δοκιμάστε τα εξαιρετικά σύκα και αν μπορείτε τα πολύ γευστικά φραγκόσυκα! Κάθε μικρό ταβερνάκι, καφενείο σερβίρει πεντανόστιμους μεζέδες μαγειρεμένους με πρώτες ύλες από το νησί, σχεδόν πάντα με ελαιόλαδο και φυσικά αρωματισμένους με την απίθανη αρωματική ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο και πλήθος άλλων μυρωδικών που ευδοκιμούν στο νησί.

Η φιλοξενία και η αγάπη των κατοίκων του νησιού για τον τόπο τους είναι εμφανής και στα πιάτα τους. Αξίζει να δοκιμάσετε όλα τα παραδοσιακά πιάτα: κατσικάκι ρασκώ (αγριοκάτσικο μαγειρεμένο στη γάστρα), καθούρα (παραδοσιακό λευκό τυρί), φουσκόπιτα, ντοματοκεφτέδες, γλιστριδοσαλάτα, ρεβίθια φούρνου, φασολάκια σαλάτα, αρωματικά χορτοπιτάκια …

Η μακροζωία δεν απονέμεται, αλλά κερδίζεται με μέθοδο και καλές συνήθειες που διαρκούν μια ζωή. Φαίνεται πως η χαλαρή διάθεση, η λιτή διατροφή και το περπάτημα βοηθούν στην μακροβιότητα. Και όπως λένε και οι υπεραιωνόβιοι κάτοικοι της Ιαπωνίας.. ‘Φάε, αλλά άσε και ένα κενό στο στομάχι σου΄

Αν θέλετε να ζήσετε πολλά και … καλά χρόνια, σίγουρα θα πρέπει να εξετάσετε τι και πόσο προσθέτετε στο πιάτο σας και μετά από λίγες μέρες στην Ικαρία, σίγουρα θα νιώσετε την ευεξία και την χαλάρωση που αποπνέει το πανέμορφο αυτό νησί.

  • Αναστασία Κόκκαλη
    Αναστασία Κόκκαλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.